Od njega nema starijeg, ni boljeg... A ni trofejnijeg! Upoznajte jedinog pravog fudbalskog faraona, čoveka koji prkosi fizici i vremenu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

Legenda nad legendama!

Od njega nema starijeg, ni boljeg... A ni trofejnijeg! Upoznajte jedinog pravog fudbalskog faraona, čoveka koji prkosi fizici i vremenu! (FOTO) (VIDEO)

Za reprezentaciju Egipta je debitovao još 1996. godine, a u polufinalu Kupa afričkih nacija naspram njega je stajao fudbaler koji se tada nije ni rodio

Objavljeno: 21:23h
Aleksa Radosavljević
V Š

1998. godine, kada je bio u ekipi koja se okitila zlatom, nije bio na terenu. Međutim, tada je njegova karijera tek postajala ono što danas jeste.

U finalu 2006, kada se takmičenje održavalo u tada mirnom i prosperitetnom Egiptu, El Hadari je odbranio dva penala, jedan Didijeu Drogbi i doneo svom timu prvu titulu u novom milenijumu. Tada je i nastala Drogbina izreka da nikada nije igrao protiv težeg rivala.

Dve godine kasnije, kada je legendarni Mohamed Abutrika doneo Egipćanima drugu vezanu titulu pogotkom u finalu protiv Kameruna, El Hadari je primio svega pet golova na šest utakmica. Bio je neumoljivi gospodar svoje odbrane, a već tada ušao je u anale egipatskog fudbala.

Šta onda tek reći o narednom Kupu nacija, kada je u šest utakmica primio svega dva pogotka i suvereno popeo svoj tim do treće vezane titule, ostavši izjednačen sa Ahmedom Hasanom, akođe legendom egipatskog fudbala. Tada je u finalu pala Gana!

A, sada, čeka da se sastane upravo sa boljim iz utakmice Kamerun - Gana, koja je na programu u četvrtak uveče, kako bi postao apsolutni rekorder. Čovek koji se pet puta peo na krov Afrike. A, verujemo da bi taj peti put bio slađi nego bilo koji prethodni, posebno zbog veoma lošeg stanja u možda i najlepšoj severnoafričkoj zemlji, kao i činjenice da on trenutno ima 44 godine!

A, koja god od te dve reprezentacije da dođe, njeni igrači će se predobro sećati jedne stvari! I jedni i drugi su u finalu gubili od El Hadarijevog Egipta, i jedni i drugi posle velike drame, a ni jedni ni drugi mu nisu dali gol tim prilikama!

foto: Reuters

Da li će demoni iz prošlosti i dalje progoniti Gance i Kamerunce, da li će jedini moderni egipatski faraon uspeti da zasluži mesto u istoriji koje mu pripada, kao i da li će ponovo uspeti da sačuva mrežu u finalu, ostaje nam da čekamo do nedelje, kada je najvažnija afrička utakmica godine na programu.

OD IDOLA NACIJE DO SATANIZACIJE: Legenda egipatskog fudbala stavljena na listu OPASNIH terorista! (VIDEO) (FOTO)

Jedno je sigurno! Kada njegova karijera bude gotova, Egipat bi trebalo da proglasi dan žalosti. Cela zemlja bi morala da zaplače za čovekom koji je godinama bio oličenje sporta i zdravog duha, a u politiku se, za razliku od mnogih drugih (čitaj Abutrike), nije uplitao!

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.