OMLADINSKE ŠKOLE DOBRO RADE POSAO! Beogradske večite rivale razdvaja Real Madrid!
Detalj sa fudbalskog večitog derbija, Foto: Starsport©

TALENTI BRZO ODLAZE!

OMLADINSKE ŠKOLE DOBRO RADE POSAO! Beogradske večite rivale razdvaja Real Madrid!

Visoko je rangirana i Vojvodina

Objavljeno: 21:12h

Omladinske škole Partizana i Crvene zvezde i dalje štancuju talente i stvaraju igrače koji dosta lako nalaze angažmane u prvim ligama širom Evrope.

Prema novoj analizi koju je uradila Fudbalska opservatorija iz Švajcarske (CIES), beogradski večiti rivali, ali i Vojvodina, u evropskom su vrhu po broju igrača koje su stvorili za 31 najjaču ligu na kontinentu.

Iz škole fudbala Partizana danas po evropskim prvim ligama igra 63 igrača i to crno-bele stavlja na šesto mesto. Crvena zvezda je dala 60 fudbalera u istim takmičenjima i to je dovodi na osmo mesto. Zanimljivo je da beogradske večite rivale razdvaja – Real Madrid. Iz Kraljevskog kluba stasalo je takođe 60 fudbalera koji igraju u prvim ligama od Portugalije do Rusije.

Večiti derbi
foto: Starsport©

Na prvom mestu je Ajaks, koji i dalje opravdava zvanje najbolje škole fudbala u Evropi. Kopljanici su stvorili 85 igrača koji karijeru grade po celom kontinentu. Iza njih je Benfika sa 73 igrača, dok je na trećem mestu Dinamo Kijev sa 72.

Zvanje najproduktivnije škole na Balkanu preuzeo je Dinamo iz Zagreba, čijih 69 nekadašnjih polaznika sada šparta terenima od Urala do Atlantika. Iza hrvatskog kluba ide Šahtjor sa 64 fudbalera.

Visoko je rangirana i Vojvodina, koja je dala 50 igrača za prve lige po Evropi i to joj je donelo 15. mesto. Sledeći najbolje rangirani srpski klub je – Rad! I to sa 28 fudbalera raštrkanih po Starom kontinentu.

Bitno je drugačija situacija ako se gledaju samo lige Petice. Tu su naši klubovi daleko od vrha.

Najviše fudbalera za pet najjačih evropskih liga stvorio je Real Madrid – 43. Slede ga Barselona sa 38, Lion i PSŽ sa 34, Mančester junajted sa 28, Valensija 25, Sporting i Atalanta sa po 24.

Partizan je tek na 53. mestu sa desetoricom svojih izdanaka koji igraju u ligama Petice, dok je Crvena zvezda na 80. poziciji sa osmoricom „stvorenih“ fudbalera. Dinamo iz Zagreba je na 46. mestu sa 11 asova izbrušenih u njegovoj akademiji.

(Espreso/Mocart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.