BRAZIL 1970, NAJMOĆNIJI TIM U ISTORIJI MUNDIJALA: Poezija "karioka", utakmica veka i Englezi "lopovi" (VIDEO/FOTO)
Slavlje Pelea posle pobede u finalu Mundijala 1970., Foto: Credit: - / ČTK / Profimedia

MUNDIJALSKA GROZNICA

BRAZIL 1970, NAJMOĆNIJI TIM U ISTORIJI MUNDIJALA: Poezija "karioka", utakmica veka i Englezi "lopovi" (VIDEO/FOTO)

Pele i saigrači postali su prva reprezentacija sa tri osvojena Svetska prvenstva i dobili su trofej Žil Rime u trajno vlasništvo, ali im je isti ukraden, pa im je FIFA poslala kopiju

Objavljeno: 10:08h
Veljko Petrović

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1970. godine bilo je deveto u istoriji, a održano je u Meksiku od od 31. maja do 21. juna.

Za mnoge titulu je osvojio najbolji tim koji se ikada pojavio na Mundijalima, a bio je predvođen Peleom koji je odustao od odluke da nikada više ne igra na planetarnoj smotri.

Pele na jednoj od utakmica na Mundijalu u Meksiku
Pele na jednoj od utakmica na Mundijalu u Meksikufoto: Credit: - / ČTK / Profimedia

Brazil je u finalu pobedio Italiju sa laganih 4:1 na stadionu Asteka pred 107.412 gledalaca i tako osvojio treću "Zlatnu boginju" u 12 godina.

"Karioke" su dobile trofej nazvan po Žil Rimeu u trajno vlasništvo, ali im je isti ukraden, pa im je FIFA poslala kopiju.

IZBOR DOMAĆINA

Kada je Meksiko izabran za domaćina ispred Argentine, usledio je veliki broj negativnih replika, pre svega iz Evrope. Razlog je velika nadmorska visina i razređen vazduh na mestima gde su se nalazili stadioni.

Takođe, turnir u Meksiku bio je prvi koji se prenosio u boji, a učesnici su morali da se naviknu i na visoke temperature jer su pojedini mečevi počinjali u 12 časova kako bi gledaoci na Starom kontinentu mogli da gledaju duele u večernjim terminima.

TRI DEBITANTA I SLOM "VELIKIH"

U Meksiku nisu bile "velike" reprezentacije poput Mađarske, Francuske, Argentine, Španije i Portugala, inače trećeg sa Mundijala u Engleskoj.

Imali smo tri debitanta - Maroko kao prva afrička selekcija na Svetskom prvenstvu posle Drugog svetskog rata, a tu su bili i El Salvador i Izrael.

Ove Kindval, strelac dva gola za Švedsku protiv Francuske (2:0) u kvalifikacijama za Meksiko u Stokholmu 15. oktobra 1969. godine
Ove Kindval, strelac dva gola za Švedsku protiv Francuske (2:0) u kvalifikacijama za Meksiko u Stokholmu 15. oktobra 1969. godinefoto: Credit: AFP / AFP / Profimedia

GRUPNA FAZA

U prvoj grupi nismo videli iznenađenje pošto su Meksiko i SSSR remizirali međusobno bez golova, ali su pobedili El Salvador i Belgiju.

U drugoj grupi, identičan sudar favorita pošto su Urugvaj kao šampion Južne Amerike i Italija, kao šampion Evrope odigrali 0:0, ali su Švedska i Izrael završili takmičenje.

Detalj sa otvaranja Mundijala između domaćina Meksika i Sovjetskog Saveza
Detalj sa otvaranja Mundijala između domaćina Meksika i Sovjetskog Savezafoto: Credit: STAFF / AFP / Profimedia

Treća grupa i odmah klasik u prvom kolu, repriza finala sa SP iz Čilea 1962. godine i ponovo pobeda Brazila nad Čehoslovačkom, ali sada sa 4:1 posle preokreta.

Pele i saigrači imali su još jedan derbi u grupi, pošto im je rival u drugom kolu bio branilac trofeja Engleska i savladana je 1:0.

Trenutak kada je Žairzinjo dao gol za Brazil protiv Enleske
Trenutak kada je Žairzinjo dao gol za Brazil protiv Enleskefoto: Credit: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

"Gordi Albion" imao je problema pre i tokom turnira pošto ih je štampa u Meksiku nazivala pijanicama i lopovima.

Razlog za to je što je legendarni kapiten Bobi Mur uhapšen u Kolumbiji pod optužbom da je krao u juvelrnici, a na kraju je pušten i formu je održavao u pritvoru.

Ta utakmica ostaće upamćena po šutu Pelea i intervenciji golmana Gordona Benksa koja se smatra najboljom odbranom svih vremena na Mundijalima.

U četvrtoj grupi zapadna Nemačka imala je sve tri pobede, a drugi je bio Peru koji je ofanzivom iznenadio fudbalski svet.

ČETVRTFINALE

Italija je slavila protiv domaćina sa 4:1, iako je Meksiko vodio sa 1:0, dok je Peru pružio dostojan otpor, ali je poražen od Brazila 4:1.

Urugvaj je izbacio Sovjetski Savez na pet minuta do kraja produžetka.

Englezi su igrali protiv zapadne Nemačke bez golmana Gordona Benksa koji se razboleo i vodili su 2:0. Najveća greška učinjena je izlaskom Bobija Čarltona, a svetski prvaci su pali i dozvolili izjednačenje na 2:2.

Na kraju, Gerd Miler je u 108. minutu utpopunio preokret savladavši Pitera Bonetija.

Gol Gerda Milera za eliminaciju Engleza kao branioca trofeja
Gol Gerda Milera za eliminaciju Engleza kao branioca trofejafoto: Credit: SVEN SIMON / AFP / Profimedia

POLUFINALE I UTAKMICA VEKA

Utakmica stoleća, Game of the Century u svetu, Partiza del Secolo u Italiji i Jahrhundertspiel u Nemačkoj. To su nazivi koji su pratili meč Italije i Nemačke koji mnogi smatraju utakmicom veka i najboljom u istoriji Mundijala.

"Azuri" su poveli u osmom minutu preko Boninsenja, ali je Karl Hajnc Šnelinger u 90. minutu izjednačio na 1:1! U produžecima nova ludnica, Gerd Miler preokreće u 94. na 2:1, ali četiri minuta kasnije Burgnič za 2:2.

Detalj sa utakmice Nemačke i Italije
Detalj sa utakmice Nemačke i Italijefoto: Credit: Werek / AFP / Profimedia

Novi pogodak videli smo u 104. minutu kada je slavio Riva, ali ponovo se budi Gerd Miler u 110. minutu.

Samo minut kasnije opšta ludnica na stadionu Asteka pred 102.444 gledalaca i pogodak Rive za finale protiv Brazila koji je pobedio Urugvaj 3:1.

FINALE

Brazil je pred 107.412 gledalaca poveo protiv Italije golom Pelea u 18. minutu, ali se na poluvreme otišlo sa 1:1 pošto je Boninsenj izjednačio u 37. minutu.

U drugom poluvremenu postojao je samo jedan tim koji je pokazao pun napadački talenat i sa tri gola rešio finale u svoju korist - 4:1.

Trenutak kada je Pele savladao Albertosija za 1:0
Trenutak kada je Pele savladao Albertosija za 1:0foto: Credit: JAN COLLSIOO / AFP / Profimedia

Žerson se radovao u 66. minutu, a Žairzinjo je pet minuta kasnije povećao na 3:1. Konačan rezultat postavio je kapiten Karlos Alberto u 86. minutu.

Gol Karlosa Alberta smatra se jednim od najlepših u istoriji Mundijala.

Pre nego što je lopta završila u mreži, osam igrača je učestvovalo u akciji - Tostao, Brito, Klodoaldo, Pele i Žerson.

Potom je loptu ponovo dobio Klodoaldo pošto je prediblao četiri čuvara, a potom dodao Rivelinju na krilo, a ovaj ostavio loptu Žairzinju.

Isti igrač je došao do šesnaesterca i dodao do Pela, a jedan od najboljih fudbalera u istoriji dodao do Karlosa Alberta koji nije imao težak zadatak.

POEZIJA "KARIOKA"

Brazil je pobedio sve utakmice u kvalifikacijama, šest trijumfa, 23 data i samo dva primljena gola. Na Mundijal ih je protiv Paragvaja ispratio 183.341 gledalac na Marakani.

Računajući i Svetsko prvenstvo u Meksiku, Pele, Karlos Alberto i ostali saigrači upisali su 12 trijumfa, 42 data gola i osam primljenih.

"Karioke" su se svojom fudbalskom poezijom upisali u istoriju planetarne smotre kao prva reprezentacija sa tri osvojena Svetska prvenstva.

Selektor Mario Zagalo postao je prvi fudbalski radnik koji je bio šampion sveta kao igrač 1958. i 1962. i osam godina kasnije kao trener.

Mario Zagalo
Mario Zagalofoto: Credit: Tom Dulat / Avalon / Profimedia

Pele je postao jedini fudbaler sa triplom svetskom krunom - 1958, 1962. i 1970. godine.

Takođe, Žairzinjo je postao jedini igrač u istoriji svih Mundijala koji je bio strelac na svakoj utakmici koju je igrao na turniru.

Slavlje Žairzinja posle pobede u finalu
Slavlje Žairzinja posle pobede u finalufoto: Credit: STAFF / AFP / Profimedia

Na kraju je imao sedam pogodaka, tri manje od "zlatne kopačke" Gerda Milera.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.