DOBIO IME PO LEGENDI ZVEZDE, A SADA IZABRAO HRVATSKU! Bečlija će nositi dres "kockastih" (VIDEO/FOTO)
Robert Ljubičić, Foto: EPA/ANTONIO BAT

ZANIMLJIV PUT

DOBIO IME PO LEGENDI ZVEZDE, A SADA IZABRAO HRVATSKU! Bečlija će nositi dres "kockastih" (VIDEO/FOTO)

Otac je Hrvat iz Bosne i Hercegovine, ujedno i veliki navijač Crvene zvezde, a zbog rata se preselio u Nemačku

Objavljeno: 12:29h

Niko i Robert Kovač, Ivan Rakitić, Josip Šimunić, Mladen Petrić, Ivan Klasnić, Luka Sučić, Josip Stanišić, Marin Pongračić...

Sve su to igrači koji su rođeni van Hrvatske, ali su u seniorskoj konkurenciji prihvatili da igraju za nacionalni tim naših komšija.

Ivan Rakitić u dresu reprezentacije Hrvatske
Ivan Rakitić u dresu reprezentacije Hrvatskefoto: AP

Poslednji i najnoviji slučaj je Robert Ljubičić (23), rođen u Beču, član mlade reprezentacije Austrije koji je doneo odluku da nastupa za A selekciju "vatrenih", ako dobije poziv, otkrivaju "Sportske novosti".

Direktor reprezentacije Stipe Pletikosa razgovarao je sa fudbalerom zagrebačkog Dinama i njegovom porodicom i dobio diplomatsku borbu.

Robert Ljubičić (desno) na utakmici Milana i Dinama
Robert Ljubičić (desno) na utakmici Milana i Dinamafoto: EPA/Roberto Bregani

Zanimljivo, Robertov otac je Hrvat iz Bosne i Hercegovine, u jedno i veliki navijač Crvene zvezde, a zbog rata se preselio u Nemačku.

U novoj zemlji igrao je fudbal, a tamo je zasnovao porodicu i ostao da živi i dobio je dva sina.

Kolika je bila velika ljubav prema beogradskim crno-belima najbolje govori podatak da su braća Ljubičić dobila imena po Robertu Prosinečkom i Dejanu Savićeviću, članovima geeneracija koja je 1991. postala prvak Evrope u Bariju.

Robert Prosinečki
Robert Prosinečkifoto: Starsport©

Rođenje dece bilo je posle rata, Dejan je na svet došao 1997, a Robert dve godine kasnije, odrasli su u Beču i prošli Rapidovu školu.

Kada govorimo o novom pojačanju "kockastih", Robert je nastupao za Hrvatsku u pojedinim mlađim kategorijama, a potom za U21 Austriju.

Letos je u transferu vrednom tri miliona prešao iz Rapida u Dinamo, a iako je vezista, prinudno je morao da igra levog veka i oduševio je sve u Zagrebu.

Ove sezone odigrao je svaki minut u Evropi, a na to nije ostao imun ni selektor Zlatko Dalić, ali najverovatnije Robert neće igrati na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Zlatko Dalić
Zlatko Dalićfoto: EPA/Christian Bruna

Premijerni poziv mogao bi da dobije kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj.

Robertov brat Dejanov prethodne dve utakmice na međunarodnoj sceni igrao je za Keln protiv Partizana u Ligi konferencija i oba puta izgubio.

Dejan Ljubičić na utakmici Kelna i Partizana
Dejan Ljubičić na utakmici Kelna i Partizanafoto: EPA/Sascha Steinbach

Stariji Ljubičić izabrao je i da u seniorima nosi dres Austrije i od prošle godine upisao je tri nastupa i jedan pogodak.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.