SEĆANJE NA ĐENOVSKU TRAGEDIJU! Navijači obrukali Srbiju i "orlove", istorijski HAOS u Italiji (FOTO)
Ivan Bogdanov u Đenovi, Foto: EPA/LUCA ZENNARO

NA DANAŠNJI DAN

SEĆANJE NA ĐENOVSKU TRAGEDIJU! Navijači obrukali Srbiju i "orlove", istorijski HAOS u Italiji (FOTO)

Utakmica na stadionu "Luiđi Feraris" pre 12 godina prekinuta posle samo sedam minuta zbog nereda koji su izazvale gostujuće pristalice

Objavljeno: 10:50h

Na današnji dan, 12. oktobra 2010. godine, zbog haosa koji su na tribinama izazvali srpski navijači, prekinut je meč Italija - Srbija na stadionu "Luiđi Feraris" u Đenovi.

Utakmica između fudbalskih reprezentacija Italije i Srbije u kvalifikacijama za EURO 2012 prekinuta je posle samo sedam minuta igre zbog nereda koje su srpski navijači napravili u domu Đenove i Sampdorije.

Italijanska policija ispred tribine sa srpskim navijačima
Italijanska policija ispred tribine sa srpskim navijačimafoto: EPA/LUCA ZENNARO

Susret je i počeo sa nešto više od 35 minuta zakašnjenja, zato što su srpski navijači, kojih je u Đenovi bilo oko 2.000, pre duela upalili nekoliko baklji, bacali dimne borbe, ali i napali golmana "orlova" Vladimira Stojkovića.

Prekid je usledio već pri prvom napadu na gol Italije, ispod severne tribine, gde su bili smeštene pristalice "orlova". Razlog su bile nove baklje na terenu.

Jedna od baklji pored Đanluke Zambrote, kapitena Italije
Jedna od baklji pored Đanluke Zambrote, kapitena Italijefoto: EPA/LUCA ZENNARO

Srpski igrači potom su molili glavnog sudiju meča Krejga Tomsona da dopusti da se susret odigra, ali je on to odbio posle konsultacija sa delegatom UEFA, koji je prethodno razgovarao i sa čelnicima Fudbalskog saveza Srbije.

Fudbaleri Srbije pokušavaju da smire navijače
Fudbaleri Srbije pokušavaju da smire navijačefoto: EPA/LUCA ZENNARO

Italijanska policija je uhapsila 50-ak srpskih navijača. Među uhapšenima je bio i jedan od vođa navijača Crvene zvezde Ivan Bogdanov, koji je bio obeležen kao organizator nereda. Kasnije je u medijima dobio nadimak "Zver iz Đenove".

Bogdanov, Nikola Kličković i Danijel Janjić su kasnije osuđeni u Italiji, ali su umesto odsluženja kazni deportovani u Srbiju u maju 2011.

Hapšenje Ivana Bogdanova
Hapšenje Ivana Bogdanovafoto: EPA/LUCA ZENNARO

Utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist "azura".

Srbija nije učestvovala na Evropskom prvenstvu 2012. jer je bila treća u grupi, iza Italije, koja se direktno plasirana na kontinentallni šampionat, i Estonije, koja je prošla u baraž.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.