UHAPŠEN POZNATI FUDBALER! Haos u Iranu - dao podršku demonstrantima, pa lišen slobode! (FOTO)
Hosein Mahini, desno, Foto: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

NASTAVLJA SE REPRESIJA VLASTI

UHAPŠEN POZNATI FUDBALER! Haos u Iranu - dao podršku demonstrantima, pa lišen slobode! (FOTO)

Sankcionisane su mnoge poznate ličnosti i sportisti, a među njima je i fudbaler koji je uhapšen jer je putem društvenih mreža podržao proteste

Objavljeno: 08:31h

Nekadašnji reprezentativac Irana Hosein Mahini lišen slobode zbog podrške narodu koji se digao na noge nakon ubistva Mahse Amini (22), žene koja je okončala život u bolnici nakon policijske torture.

Nasilna smrt mlade Iranke podigla je narod ove zemlje na noge i uzrokovala nerede i haos na ulicama, gde se narod danima iskazuje nezadovoljstvo režimom.

Podsećamo, Mahse Amini je ubijena jer se opirala represiji religiozne policije zbog toga što nije želela da nosi hidžab u javnom prostoru, a način na koji je njen život okončan pretvorio ju je u simbol otpora prema vlasti i podstakao njene sunarodnike na pobunu.

Sve je rezultiralo brojnim hapšenjima i novim smrtnim slučajevima, pošto se tamošnja policija ne libi da upotrebi silu protiv najupornijih protestanata.

Kao primer ostalima sankcionisane su i poznate ličnosti i sportisti, a među njima je i fudbaler Hosein Mahini koji je uhapšen jer je putem društvenih mreža "podsticao na proteste i pokazao simpatije prema neprijatelju", što mu se zvanično stavlja na teret.

Prema navodima iranske novinske agensije IRNA, Mahini je uhapšen na osnovu naloga tužilaštva, nakon procena da je podržao proteste objavama na društvenim mrežama, vezanim za ubistvo Mehse Amini.

Pored Mahinija, koji je 23 puta oblačio dres Irana i osam godina branio boje najopularnijeg tamošnjeg kluba Persepolisa, uhapšen je i poznati radio voditelj Mahmud Šahriari. Pored toga što je optužen da je rapirivao proteste, na teret mu se stavlja da je učio ljude da prave Molotovljeve koktele.

To nije kraj listi poznatih čije je hapšrenje naloženo, pošto su prema pojedinim izveštajima agenti specijalne službe spokušali da uhapse i poznatog iranskog glumca Ketajuna Rijahija, i to u njegovoj kući. Ipak, on je uspeo da pobegne.

Vlast je kao jednog od vođa protesta istakla nekadašnjeg fudbalera Bajerna iz Minhena i bivšeg reprezentativca Irana, Alija Karimija, a vlasti traže njegovo hapšenje ali i oduzimanje imovine. Navodi se da je Karimi napustio Iran još pre protesta.

Bunt su iskazali i aktuelni reprezentativci Irana koji su na prijateljski meč sa Senegalom u Austriji izašli u crnim jaknama preko dresova tokom intoniranja himne. Skinuli su ih čim se završila himna, a potom je otkriveno da su se na takav potez odlučili zbog smrti Mase.

Ranije je najbolji iranski igrač Sardar Azmun na Instagramu pružio punu podršku protestima.

Otišao je toliko daleko da je spreman čak da žrtvuje nastup na Mundijalu u Kataru ukoliko se tako nešto odluči sa više instance.

Kasnije su mu se pridružili Alireza Biranvand i Mahid Hoseini.

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.