IZMENE KOJE ĆE UVESTI UEFA: Evropska kuća fudbala pravi takmičenje u SAD, mešaće se ekipe Evrope i Amerike!
Pehar Superkupa Evrope dugo izmiče srpskim igračima, Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK, EPA-EFE/Tim Keeton, EPA

suludo?

IZMENE KOJE ĆE UVESTI UEFA: Evropska kuća fudbala pravi takmičenje u SAD, mešaće se ekipe Evrope i Amerike!

Od srpskih klubova, Crvena zvezda je jedina igrala ovaj meč

Objavljeno:

Umesto UEFA Superkupa koji se igra od 1973. godine, uskoro bi mogli da gledamo potpuno drugačiji format takmičenja.

Ako se ispune želje i planovi UEFA, više se neće uoči sezone igrati utakmica između pobednika Lige šampiona i Lige Evrope, već će se igrati turnir sa četiri ekipe, a osim osvajača dva najjača takmičenja pod okriljem UEFA, učestvovaće i pobednik Lige konferencija, ali i šampion MLS-a.

Ideja je da se igra turnir sa dva polufinala, utakmicom za treće mesto i finalom u SAD, a sve to i ne bi bilo čudno da se ne radi o organizaciji Evropske kuće fudbala.

1 / 4 Foto: EPA/Jean-Christophe Bott

UEFA meša klubove koji se nalaze na kontinentu za koji je zadužena, sa ekipama sa drugog kontinenta, što je neobična pojava.

Pominje se i ideja da se finale Lige šampiona igra u Njujorku, međutim, britanski "Gardijan" navodi da još uvek nisu vođeni ozbiljni razgovori o tome, ali da je ideja da se pomenuti turnir sa četiri ekipe igra od 2024. godine.

Plan UEFA je da privuče publiku koja dosad nije u velikoj meri pratila evropski fudbal, kao i uključivanje više porodica i ženskih navijača.

Kada je reč o Superkupu Evrope, aktuelni šampion je Real Madrid koji je ujedno i najtrofejniji klub u ovom takmičenju zajeno sa Barselonom i Milanom.

Svi oni imaju po pet trofeja, Liverpul je na četiri, Atletiko Madrid na tri, Čelsi, Bajern, Ajaks, Anderleht, Valensija i Juventus na dva, dok su po jednom Superkup Evrope osvajali Sevilja, Porto, Mančester junajted, Dinamo Kijev, Notingem Forest, Aston Vila, Aberdin, Steaua, Mehelen, Parma, Lacio, Galatasaraj i Zenit.

Od srpskih klubova, Crvena zvezda je igrala ovaj meč, ali je 1991. godine izgubila od Mančester junajteda.

Inače, pehar Superkupa Evrope dugo izmiče srpskim igračima, o čemu smo pisali uoči ovogodišnjeg duela Reala i Frankfurta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.