MUNDIJALSKA GROZNICA IZ KONTEJNERA: Ogromne cene, kršenje ljudskih prava!
Fudbaleri Srbije, Foto: Starsport

nije sve spremno

MUNDIJALSKA GROZNICA IZ KONTEJNERA: Ogromne cene, kršenje ljudskih prava!

Još dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u fudbalu, a slike koje stižu iz Katara su u najmanju ruku zabrinjavajuće

Objavljeno:

Mundijalska groznica odavno je zahvatila i srpske navijače, pošto će Orlovi biti deo spektakla u Kataru.

Ipak, prizor sa lica mesta govori da organizatori i dalje kubure sa problemima i čeka ih veliki posao da bi sve bilo spremno za dolazak ogromnog broja navijača.

Ovakav zaključak je logičan posle fotografija sa nekoliko lokacija u Kataru, koje je napravio engleski novinar Ian Herbert poseldnjih dana boravka u ovoj azijskoj državi.

DAN KADA JE VIDIĆ POJEO ITALIJANE: Rađanje "ZVERI"!

- Čini se da ima još mnogo toga da se uradi da bi Katar mogao da ugosti na stotine hiljada navijača iz čitavog sveta za Svetsko prvenstvo. Dva meseca pre prve utakmice, navijačko selo izgleda kao gradilište - napisao je britanski novinar u opisu fotografije na kojoj se može videti nepregledan niz kontejnera, postavljenih jedan naspram drugih, gde će biti smešteni navijači. Ovo montažno demontažno naselje instalirano je, naravno, negde u pustinji i deluje kao smeštaj za radnike sezonce koji borave u ovoj državi - napisao je Herbert na društvenim mrežama.

1 / 11 Foto: Starsport©

Pomenuti engleski novinar ima ozbiljnu sumnju da će radovi biti završeni do starta Svetskog šampionata.

- Smeštaj je ozbiljna briga, navijačke kabine na mestu koje sam obišao su i dalje sve nedovršene. To je ogroman kompleks, bez duše, nepregledan niz sve istih kabina. Nije mi jasno gde će navijači moći da kupuju hranu - piše dalje Englez.

Osim kontejnera, spremni su i šatori koji su već razapeti i čine još jedan veliki kompleks koji će ugostiti navijače, ali je i tu situacija maltene ista kao i sa navijačkim selom - ne izgleda da će uskoro biti završeni radovi.

TROFEJ SVETSKOG PRVENSTVA STIGAO U BEOGRAD! Materaci ga doneo i tom prilikom istakao koliko voli srpski narod!

- Jedna od tri šatorska kompleksa, takođe i on ni blizu završetka - napisao je svoje utiske viđenog Herbert uz fotografiju pomenute lokacije.

Trofej Svetskog prvenstva
foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Englez je na licu mesta otkrio da tu postoje male kantine, a od radnika obezbeđenja je dobio informaciju da će navijačima na raspolaganju biti bazen i teretana. Takođe i plaža, koja se nalazi nedaleko odatle.

Do sada, više od dva miliona ulaznica je već prodato za utakmice Mundijala u Kataru, zemlji koja sve vreme trpi kritike sveza zbog kršenja ljudskih prava. Više hiljada ljudi, koji su radili na mundijalskoj infrastrukturi, izgubilo je živote prethodnih godina usled loših uslova rada.

Katar je država koja ne toleriše LGBT populaciju, zbog čega je takođe na udaru, kao i zbog sumnji da je sorganizaciju Svetskog prvenstva dobila zahvaljujući podmićivanju zvaničnika FIFA.

Sve ove činjenice, uz to i cene smeštaja, boravka

i ulaznica, odbijaju ogroman broj ljudi da se upute na Mundijal.

O kršenju ljudskih prava u Kataru nedavno je govorio i selektor Nemačke Hansi Flik.

- Na pitanje da li je tačno da je Kataru dozvoljeno da bude domaćin Svetskog prvenstva trebalo je odgovoriti mnogo ranije sa "ne". Ovo nije turnir za navijače. Imam mnogo prijatelja i poznanika koji bi hteli da odu u Katar, ali su ogromne cene neprihvatljive, dok je situacija za homoseksualce, na primer, neprihvatljiva. Osim toga, postoje kršenja ljudskih prava, jer su manjine isključene - ogorčen je bio Flik.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.