VEROVALI ILI NE: Partizan nije dobio prvenstveni derbi u kom je imao penal od 1986!
Detalj sa fudbalskog večitog derbija, Foto: Printscreen

bolje im bez najstrože kazne

VEROVALI ILI NE: Partizan nije dobio prvenstveni derbi u kom je imao penal od 1986!

Kada govorimo o jedanaestercima u derbijima u poslednjih pet godina strelci su sa bele tačke bili precizni svih pet puta koliko je najstroža kazna dosuđivana. Tri puta fudbaleri Partizana, dva puta Zvezdini

Objavljeno:

Navijači Crvene zvezde i Partizana sa velikim nestrpljenjem očekuju sredu kada je na programu 168. večiti derbi.

Večiti rivali promenili su glavne trenere. Umesto Ilije Stolice na mestu šefa stručnog štaba Partizana sada je Gordan Petrić, dok je u Crvenoj zvezdi Dejana Stankovića zamenio Miloš Milojević.

Biće interesantno videti kako će treneri pripremiti timove i taktike, ali pored njihovog debitatnskog duela na klupama ovaj 168. večiti derbi daće nam još jednog i to jako važnog debitanta.

Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije donela je odluku da pravdu deli Milan Mitić koji do sada nije nikada u karijeri sudio utakmicu Partizana i Crvene zvezde.

Milan Mitić sudija
foto: Starsport©

Kada govorimo o jedanaestercima u derbijima u poslednjih pet godina strelci su sa bele tačke bili precizni svih pet puta koliko je najstroža kazna dosuđivana. Tri puta fudbaleri Partizana, dva puta Zvezdini.

Vredi pomenuti i čuvenu penal seriju koja je dala pobednika Kupa 2021. godine, ali ovde u ovom tekstu osvrnućemo se na mečeve u šampionatu i setiti se ovih pet golova sa 11 metara.

Partizanu je poslednji penal penal u Humskoj dosuđen 13. decembra 2017. a pre toga još dalekog marta 1995. u 99. večitom derbiju.

Tog decembra 2017. Milorad Mažić je pokazao na belu tačku, a precizan je bio Sejduma Suma u 61. minutu. Ričmond Boaće je izjednačio u 84. i meč je završen bez pobednika.

Već u sledećem derbiju, aprila 2018, ali na "Marakani", Ožegović je u 98. minutu samo ublažio pobedu Zvezde golovima Radonjića i Pešića.

Dva su postignuta u 160. večitom derbiju koji je odigran 25.4.2019. godine. Glavni sudija na utakmici bio je Novak Simović iz Lovćenca. Ovaj meč je odigran u okviru 3. kola plej-ofa Superlige Srbije u sezoni 2018/19, a Crvena zvezda je pobedila Partizan sa 2:1 (0:0).

Interesantno je da gol sa penala nije bio odlučujući na ovom susretu. U 59. minutu dosuđen je penal za Crvenu zvezdu, a gol je postigao Ben. Drugi penal viđen je u samoj završnici meča. Marin je oborio Zdjelara u 90. minutu, Simović je pokazao na belu tačku sa koje je precizan bio Rikardo Gomeš.

Novak Simović bio je glavni sudija i 163. večitog derbija u Humskoj. Utakmica je odigrana u okviru 11. kola Superlige Srbije u sezoni 2020/21, a završena je nerešenom rezultatom 1:1 (1:0). Na njoj je viđen penal za Crvenu zvezdu.

Simović je tada pokazao na kreč posle duela Jojića i Erakovića. Bilo je polemika oko ove situacije, a na kraju je Aleksandar Katai bio siguran egzekutor i na taj način ispostaviće se da je postavio konačan rezultat i doneo bod crveno-belima.

Od tada nije bilo postignutog gola sa 11 metara u večitim derbijima, a da li će se to promeniti ostaje nam da vidimo u sredu od 20 sati kada je na programu novi okršaj dva naša najtrofejnija kluba.

Ono što je posebno zanimljivo - Partizan nije pobedio u prvenstvenom derbiju u kom je imao penal od 1986! Tada je slavio u 79. večitom derbiju 2:0, Milko Đurovski je iskoristio jedan penal, a svoj nije.

Posle toga, u 89. derbiju 1991. Predrag Mijatović je bio precizan, ali se meč u Humskoj završio 2:2, a pošto se po tadašnjim pravilima pobednik određivao penalima - Zvezda je pobedila 4:3 u istim i osvojila bod.

Savo Milošević nije iskoristio najstrožu kaznu u 93. večitom derbiju 1993. i Partizan je kao domaćin poražen 0:2.

Dragan Ćirić je bio siguran sa bele tačke u 98. derbiju 1994. ali su crno-beli izgubili na "Marakani" 2:3. Potom sledi pomenuti mart 1995. i gol Damira Čakara dovoljan samo za 2:2.

Sledeći penal za "Parni valjak" usledio je tek 2017. Ali još nisu slavili sa dosuđenim penalom bez obzira da li su ga iskorišćavali ili ne...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.