GORAN ČUMIĆ ZA ESPRESO: Vanja je OZBILJNA golmanska figura, Mile nepravedno sklonjen u Benfici! Bufon - SAVRŠENSTVO
Foto: EPA/Ettore Griffoni, Profimedia, Starsport©

intervju

GORAN ČUMIĆ ZA ESPRESO: Vanja je OZBILJNA golmanska figura, Mile nepravedno sklonjen u Benfici! Bufon - SAVRŠENSTVO

Odličnim nastupima za klubove se ističu svi reprezentativni golmani, a tu je i dosta onih koji "kucaju na vrata" A reprezentacije

Objavljeno: 15:35h

Ligaško ili kup takmičenje u fudbalu, ili kombinacija toga poput Lige šampiona - u svakom slučaju je za velike domete nekog tima neophodan deo pobedničke "slagalice" jak i pouzdan golman.

Vrhunski čuvar mreže je neretko temelj mnogih trofejnih ekipa, od njega su i poznati savremeni fudbalski znalci kretali u izgradnju super dominantnih timova - Murinjo sa Petrom Čehom u Čelsiju, Bajern sa Manuelom Nojerom ili Juventus sa Đanluiđijem Bufonom kog je 2001. platio rekordnih 52 miliona evra i šokirao svet, ali im se to višestruko vratilo (dovoljno je pomenuti 10 titula Serije A).

Fudbalska reprezentacija Srbije je prošla kroz period kad je kuburila sa pozicijom "jedinice", a i kada je bilo nekih odličnih čuvara mreže, nisu imali konkurenciju koja bi ih podigla na još viši nivo.

Sada se čini kao da se situacija promenila preko noći, a zapravo je rezultat dugogodišnjeg dobrog rada. Odličnim nastupima za klubove se ističu svi reprezentativni golmani, a tu je i dosta onih koji "kucaju na vrata" A reprezentacije.

Marko Dmitrović, Predrag Rajković, Marko Ilić
foto: Starsport©

Selektor Dragan Stojković Piksi je u martu 2021. u svoj stručni štab kao trenera golmana uvrstio Gorana Čumića, nekadašnjeg čuvara mreže Crvene zvezde, Rada, OFK Beograda, Slobode iz Užica, Zemuna, Kavale i više portugalskih klubova.

Posle igračke karijere, Čumić je tri godine radio kao trener golmana u APOEL-u, zatim šest u Al Nasru i sezonu u selekciji Ujedinjenih Arapskih Emirata. U razgovoru za "Espreso" je analizirao trenutnu situaciju sa golmanima u i pri selekcije "Orlova".

1 / 7 Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Počeli smo od vesti koja koja je bila značajna za talentovanog Mileta Svilara koji je još krajem prethodne sezone dogovorio transfer iz Benfike u Romu gorepomenutog Žozea Murinja, gde je prvi izbor iskusni Rui Patrisio.

- Ja sam s Miletom malo pričao dok je bio sa nama, njemu je bilo bitno da se skloni iz Benfike. Tamo je dobio šansu, ali onda su ga po mom mišljenju nepravedno sklonili, preskočili i počeli da dovode golmane koji su dobijali prednost u odnosu na njega. Malo je branio u Benfici B, pa u drugoj godini još manje i ja mislim da mu je ovo fenomenalan potez što je prešao u Romu. Sad, Rui Patrisio je stari iskusan golman, prošle godine je imao uspone i padove. Ali i on je postao golman tako što je bio rezerva Stojketu (Vladimriu Stojkoviću) u Sportingu pa neka nam vrati malo tako što će on da bude rezerva Miletu. Mislim da Mile ima lepu šansu u velikom klubu, što je onda velika stvar i za reprezentaciju Srbije - napominje Čumić.

Mile Svilar
foto: Starsport©

Vanja Milinković-Savić je prošle sezone bio odličan na golu Torina, ali ga je povreda prekinula, a Etrit Beriša iskoristio priliku i ostao broj 1 do kraja sezone. Međutim, na pripremama za novu sezonu mlađi brat Sergeja Milinković-Savića se opet nametnuo i branio je u pobedama "Bikova" na startu Kopa Italije i Serije A.

- Njih dvojica i dok su bili konkurencija Vanja je prvi stao na gol. Ove godine, koliko sam ispratio, Vanja je bio starter u većini prijateljskih utakmica što su igrali. Verovatno oni tamo znaju kako će to da izgleda, ali ja verujem da će Milinković-Savić da iskoristi svoju šansu jer je po mom mišljenju on jedna ozbiljna golmanska figura u celoj toj priči. Mislim da je dobro što ima konkurenciju u Beriši jer je Albanac solidan golman, a opet to je liga "petice", Serija A, tako da je to dobro priča za Vanju - objašnjava Goran.

Vanja Milinković-Savić
foto: EPA/Ettore Griffoni

Predrag Rajković je u najvećim mečevima kvalifikacija za Mundijal u Kataru bio prva opcija Piksija, a u Francuskoj je dokazao da je "prerastao" Rems. Prešao je u La Ligu i špansku Majorku, a Čumić smatra da je to bio dobar potez.

- Rajko je bio standardan gde god je branio - i u Makabiju i u Remsu i sad je u Majorku došao kao pojačanje a ne da ga "probaju". Zato očekujem od Rajkovića da napravi karijeru kao što je Marko Dmitrović napravio kad je došao u Eibar, da stane na gol i da brani. Majorka nije top tim iz Španije, ali opet to je vrhunska liga i za Rajka će biti dobro da brani protiv dobrih igrača - nema dilemu član Piksijevog stručnog štaba.

Predrag Rajković
foto: EPA/Miguel Tona

Pomenuti Marko Dmitrović je prošlog leta došao kao veliko pojačanje u Sevilju gde je viđen kao zamena za Jasina Bunua poznatog kao Bono, kanadskog čuvara mreže marokanskog porekla koga su ciljali neki od najvećih evropskih klubova. Ipak, on je ostao, a Dmitrović imao malu minutažu. To ipak, ne bi trebalo da ga obeshrabri, objašnjava Čumić.

- Marko je napravio korak unapred po mom mišljenju jer je Sevilja ozbiljan klub, jedan od tri-četiri najjača kluba u Španiji. E sad, to što nisu prodali Marokanca jeste određena prepreka za Dmitrovića. Ali opet, Marko kao Marko je svoju karijeru pravio na osnovu svog rada i branjenja i dobrih utakmica i taj dolazak u Sevilju vidim kao plus. Što se tiče reprezentacije, bilo bi dobro da brani, čisto da ima kontinuitet jer je prošle godine bio malo u zapećku tamo. Ali koliko sam ja pričao s njim, oni računaju na njega za duži period i Dmitrović sebi tek pravi status u Sevilji.

Marko Dmitrović
foto: Profimedia

Ističu se i Marko Ilić koji je već deo A selekcije, ali i Đorđe Petrović koji se odlično snašao kao član Nju Inglenda u američkom MLS-u.

- Mali Marko brani odlično već godinu dana tamo u Kortrajku i počeo je ovu sezonu odlično i, čini mi se, prošlu nedelju bio igrač utakmice kad su dobili na strani 2:1. Ozbiljno napreduje i tu je, deo naše ekipe. A Đorđe Petrović, s obzirom da živim pored stadionu Čukaričkog na Banovom brdu, ja sam njega gledao maltene svaku utakmicu koju je tu igrao i on je branio korektno. Da to objasnim ovako: kad se pojavio, branio je možda mnogo bolje nego pred kraj kad je odlazio iz Čukaričkog. Međutim, vidim da se sad tamo lepo snašao i to je nešto što treba ispratiti, nije dečko za potcenjivanje, ali trenutno ne mislim da može da konkuriše pomenutoj petorici -

Pitali smo Gorana i koga vidi kao najboljeg golmana na svetu u ovom trenutku.

- Malo ste me zatekli sa pitanjem... Verovatno Kurtoa u ovom momentu. Nojer je u padu, u jednom trenutku je bio baš neprikosnoven, a pre toga Bufon koji je godinama bio najbolji golman na svetu i možda i savršenstvo golmansko u nekom momentu. Posle toga je Nojer bio dosta dominantan, a sada možda Kurtoa. On se istakao u poslednjih godinu dana.

Đanluiđi Bufon
foto: EPA/Luca Zennaro

Na konstataciju da je uz Karima Benzemu bio ključni igrač Real Madrida na putu do 14. krune prvaka Evrope, Čumić kaže:

- Možda i bitniji sa moje tačke gledišta jer je u ključnim momentima održao Real.

1 / 5 Foto: EPA/Filip Singer

Za kraj smo poželeli dosta sreće na Svetskom prvenstvu u Kataru. Ono što se i na primeru Kurtoe i svih drugih pomenutih velikana videlo, biće bitno da i srpski čuvari mreže budu na nivou za najveću fudbalsku smotru. Ne sumnjamo da hoće jer je za to zadužen Goran Čumić.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.