MOŽE LI MOĆNA UEFA DA STANE NA KRAJ OVOME? Dok Srbi nose transparent "Ne rasizmu", Hrvati i Albanci se IŽIVLJAVAJU
Foto: Printscreen/youtube

dokle više?

MOŽE LI MOĆNA UEFA DA STANE NA KRAJ OVOME? Dok Srbi nose transparent "Ne rasizmu", Hrvati i Albanci se IŽIVLJAVAJU

Incidenti koji su zgrozili fudbalsku Evropu, a da li su sankcionisani?

Objavljeno:

Više nije novost da se na hrvatskim stadionima skandiraju skandalozne poruke upućene srpskom narodu kao što se desilo na meču zagrebačkog Dinama i makedonskog Škupija.

Navijači oba tima su nažalost dobro poznatom nacionalističkom pesmom "Ubij Srbina" zgrozili čitavu fudbalsku Evropu.

Očekuje se da UEFA reaguje zbog niza incidenata na meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Međutim, činjenica je da nije uvek kažnjavala sve ispade što hrvatskih navijača, što i onih drugih na čijoj meti su bili Srbi.

"Bed blu bojsi" su dobro poznati našoj javnosti kao jedna od najozloglašenijih navijačkih grupa čiji se identitet temelji na mržnji prema srpskom narodu. Ništa drugačije nije ni sa navijačima Hajduka iz Splita, pogotovo izrazito nacionalističke grupacije "Torcida".

Bed Blu Bojsi
Bed Blu Bojsifoto: EPA-EFE/PAOLO MAGNI

U huliganskom piru ovoga puta su im se pridružili i navijači Škupija takozvani "šverceri".

U pitanju se vatrene pristalice koje velikom većinom dolaze iz redova albanskog naroda u Makedoniji i pretežno su nastanjeni u delu Skoplja koji se zove Čair.

Po poslednjem popisu, većinu u Čairu čine Albanci sa 57 odsto naroda, 24 čine Makedonci, a ima i Turaka, Roma i Bošnjaka. U samom centru tog dela grada nalazi se i spomenik Skenderbegu.

Nedavno je Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila Fudbalski savez Srbije zbog incidenata na mečevima u Ligi nacija protiv Slovenije i Norveške sa dve utakmice igranja bez prisustva publike, s tim što će se prva naredna utakmica igrati pred praznim tribinama, a kazna za drugu je uslovna i aktiviraće se ako se ponovi prekršaj.

Najoštrija sankcija, koja podrazumeva i novčanu kaznu od 30.000 evra, izrečena je zbog rasističkih ispada navijača na tim utakmicama.

Pored toga, na utakmici protiv Švedske, koja je na programu 24. septembra, kojoj neće prisustvovati navijači, naši fudbaleri moraće da nose transparent "Ne rasizmu", sa logom UEFA.

Fudbaleri Srbije
Fudbaleri Srbijefoto: EPA/Antonio Bat

Fudbalski savez Srbije je dodatno kažnjen sa 5.000 evra zbog ulaska navijača na teren i sa još 8.000 evra zbog toga što su navijači laserom ometali protivničke golmane.

Golman reprezentacije Srbije Predrag Rajković suspendovan je na dve zvanične utakmice zbog vređanja sudija.

Videćemo kakva kazna će biti namenjena hrvatskom klubu za definitivno teži prekršaj koji se ponavlja iz sezone u sezonu, iz meča u meč.

U Hrvatskoj je zagrebački Dinamo zbog rasističkih ispada navijača više puta plaćao kazne UEFA, ali čini se nedovoljno, pa se ovog puta očekuje drakonska kazna. Mada, ne bi bilo čudno ni da čelnici Međunarodne kuće fudbala ostanu nemi.

Pošto su izgredi na hrvatskim stadionima van moćne ruke UEFA, ono što se dešava na međunarodnoj sceni će morati da se sankcioniše. Dva najekstremnija slučaja desila su se upravo na utakmicama reprezentacije Hrvatske.

FK Dinamo Zagreb
foto: Profimedia

U junu 2015. godine na terenu stadiona Poljud u Splitu, uoči utakmice sa Italijom, bio je iscrtan kukasti krst i tada je Hrvatskoj je oduzet jedan bod. Dve godine pre toga, fudbalski reprezentativac Josip Šimunić je zbog korišćenja ustaškog pozdrava "Za dom spremni" posle meča sa Islandom dobio 10 mečeva suspenzije, a kažnjen je i novčano.

To je bio i kraj njegove karijere u reprezentaciji, a zbog kazne je propustio i Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Skandiralo se "Ubij Srbina" i na meču Hrvatske i Srbije 2013. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, ali prekida meča nije bilo, uprkos najavama da će se ovakvi ispadi žestoko sankcionisati...

Sećamo se da je u februaru 2019. godine, grupa huligana je u Splitu napala vaterpoliste Crvene zvezde iz Beograda jer su im videli obeležja kluba. Bežeći od huligana, jedan od vaterpolista je skočio u more.

Vrlo dobro se sećamo i kada su navijači Škendije iz Tetova u Severnoj Makedoniji su na jednoj utakmici, posle incidenata na meču Srbija - Albanija u Beogradu, izneli transparent: "Oni (Srbi) su rak Evrope - UEFA, je l' ti potrebno još?".

Nije huliganizam rezervisan samo za fudbalska borilišta...

Rukometna reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Neviđen skandal je obeležio meč 2. kola Evropskog prvensva u rukometu, Hrvatska - Srbija.

Na utakmicu u Segedinu došli su i hrvatski navijači, među kojima je bilo i onih koji su skoro kontantno uzvikivali poruke mržnje.

I tada su se začuli su se povici "Ubij, ubij, Srbina", na šta su srpski navijači odgovorili sa "Srbija, Srbija".

Najskandoloznija poruka u režiji pomenutih huligana "Bed Blu Bojsa" je osvanula u Zagrebu, na šta su morali da reaguju i zvaničnici Srbije i Hrvatske.

- J***t ćemo srpske žene i djecu - pisalo je na platnu koje su razvili Bed Blu Bojsi i izazvali zgražavanje ne u Srbiji, nego u celom regionu, pa i samoj Hrvatskoj.

Potom je usledila reakcija policije, ali i izvinjenje vođa ove grupacije, i to iste one koja je na pravoslavni Vaskrs odlučila da prodefiluje ulicama, i to uz policijsku pratnju i jezive pesme poput "Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati".

Izgleda da Maksimir 1990. i nije tako daleko...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.