PORAZ NIJE BIO OPCIJA! Na današnji dan Titov čuveni telegram i utakmica VEKA koju Jugoslavija PAMTI!
Fudbaleri Jugoslavije, Foto: Reprezentacija.rs

VREMEPLOV

PORAZ NIJE BIO OPCIJA! Na današnji dan Titov čuveni telegram i utakmica VEKA koju Jugoslavija PAMTI!

"Plavi" su poveli sa 3:0 i 5:1 ali ni to nije bilo dovoljno za pobedu

Objavljeno: 12:46h

Na današnji dan, 20. jula 1952. u Helsinkiju, naši fudbaleri su na Olimpijskom turniru bili akteri "utakmice stoleća", kako ju je nazvao Rojters.

Za protivnika našoj reprezentaciji koja je na startu savladala Indiju sa 10:1, žreb je odredio reprezentaciju SSSR! Nije to bio običan fudbalski susret, bilo je to u jeku hladnog rata između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, pa je ceo svet tu utakmicu doživljavao kao megdan Tita i Staljina.

Selektor Aleksandar Tirnanić je na svih šest utakmica na turniru igrao sa sledećih 11 igrača ne načinivši ni jednu izmenu: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek, Branko Zebec.

"Plavi" su poveli sa 3:0 i 5:1 ali ni to nije bilo dovoljno za pobedu. Petrov je smanjio na 5:2 a zatim je Vsevold Bobrov, kojeg su zauvek upamtili Vladimir Beara i milioni Jugoslovena koji su prenos utakmice slušali uglavnom preko javnih razglasa (radio aparati bili retki i basnoslovno skupi), dao za redom tri gola. U produžecima mreže se nisu zatresle i novi susret je zakazan za 22. juli, opet u Tampereu.

Igrači oba tima istrčali su na teren svesni da ne smeju da izgube, a "plave" je na to podsetio Titov telegram "podrške" koji je stigao uoči utakmice. Sovjetski reprezentativci su, prema "Moskovskim novostima", koje su se prve u SSSR usudile da načnu pomenutu temu tek 1988. godine, dobili direktivu iz Kremlja: "Igrati i pobediti". Izgubili su sa 3:1, iako su poveli sa 1:0, a iste večeri vraćeni su brodom u Lenjingrad.

Epilog neuspeha je raspuštanje vojnog moskovskog kluba CDKA, koji je činio reprezentaciju, liga je smanjena za jednu ekipu, a igrači su razbacani po ostalim timovima.

"Plavi" su posle toga savladali Dansku sa 5:3 i u polufinalu Nemačku sa 3:1, a u finalu izgubili su od sjajnog mađarskog tima (Grošič, Buzanski, Lorant, Lantoš, Božik, Hidegkuti, Kočiš, Palotaš, Puškaš, Cibor, Zakariujaš, Dalnoki, Kovač, Budai, Čordaš) sa 2:0.

Taj poraz niko im nije uzeo za zlo, a Tito je, po kasnijem priznanju nekih reprezentativaca, kompletnoj ekipi, uključujući selektora Aleksandra Tirnanića i trenera Pogačnika dao, kao nagradu za pobedu nad "sovjetima", po sto dolara.

(Espreso/Reprezentacija.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.