PRE TAČNO 40 GODINA ODIGRAN JE NAJSRAMNIJI MEČ MUNDIJALA: Fudbalski ANŠLUS je najveća ljaga FIFA SP-a! (VIDEO)
Besni navijači Alžira, Foto: Profimedia

na današnji dan

PRE TAČNO 40 GODINA ODIGRAN JE NAJSRAMNIJI MEČ MUNDIJALA: Fudbalski ANŠLUS je najveća ljaga FIFA SP-a! (VIDEO)

Neutralna domaća publika je skandirala “Napolje, napolje“, a jedan postiđeni nemački navijač čak je zapalio zastavu svoje zemlje

Objavljeno:

Na današnji dan pre tačno 40 godina dogodio se jedan od najvećih skandala u svetu fudbalu i to na najvećoj mogućoj smotri.

Alžir je na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine napravio senzaciju savladavši tada aktuelnog evropskog šampiona Zapadnu Nemačku na otvaranju Mundijala.

Afrikanci su posle tri kola sakupili četiri boda (tada su dva dodeljivana za pobedu) i imali bi prolaz u nokaut fazu u svakoj opciji osim da Nemačka na stadionu El Molinon u Hihonu savlada Austriju sa golom razlike. Minimalan trijumf donosio je prolaz dalje i Nemcima i njihovim alpskim komšijama.

Horst Hrubeš je u 10. minutu meča između Zapadne Nemačke i Austrije doneo vođstvo “Pancerima“, a u preostalom delu utakmice obe selekcije nisu ni pokušale da napadnu protivnika, pošto im je rezultat na semaforu u potpunosti odgovarao.

Publika u Hihonu bila je zgrožena, alžirski navijači su mahali novčanicama i belim maramicama, pogrdno dobacivali i jednima i drugima. Neutralna domaća publika je skandirala “Napolje, napolje“, a jedan postiđeni nemački navijač čak je zapalio zastavu svoje zemlje!

Ipak, ni takva reakcija publike nije promenila dešavanja na terenu, pa je meč bez ozbiljnijeg napada obe selekcije više od 80 minuta završen pobedom Zapadnih Nemaca od 1:0.

Statistika se tada nije pojavljivala kao sada, ali podaci Opte koje je prikupio „Gardijan“ kvantifikuju to cinično prijateljstvo u drugom poluvremenu: bila su samo tri udarca, nijedan na gol, Nemačka je napravila samo osam poteza da bi povratila loptu, jedan svakih šest minuta. I, najrelevantniji podatak, Austrija je imala 99% uspešnih dodavanja nasvojoj polovini, a Nemačka 98%!

Mnogi strani mediji su događaj uporedili sa "anšlusom" iz 1938. kada je Hitelrova nacistička Nemačka bez protivljenja pripojila Austriju. Sa svoje strane, komentatatori su žestoko osuđivali dešavanja u El Molinonu. Nemac Eberhard Stanjek odlučio se za gromoglasnu tišinu: protivio se nastavku komentarisanja igre. Austrijanac Robert Zeger predložio je gledaocima da isključe televizore.

- Bila je to sramotna predstava - rekao je kasnije selektor Austrije, Georg Šmit. Sličnim izrazima izrazio se i ugledni Franc Bekenbauer, koji je već napustio "Manšaft", 1977.

- Napravili smo veliku grešku – počeli smo lagano još pred poluvreme i naravno to je bila strašna greška - priznao je Paul Brajtner, čuveni bek Nemačke, kako je "nameštaljka" postala providna.

Alžirci su se posle meča žalili FIFA, ali je to bilo uzalud, rezultat nije poništen i pored očiglednog dogovora dve selekcije, tako da su Zapadna Nemačka i Austrija prošli u narednu fazu prvenstva, a selekcija Alžira je i pored prikazane sjajne igre na turniru morala kući. Austrijanci u ispali u drugoj grupnoj fazi, a Nemce su zaustavili Italijani u finalu (3:1) i osvojili "boginju".

Posle ovog skandala u Hihonu, doneta je odluka da se utakmice poslednjeg kola na velikim takmičenjima igraju u istom terminu kako više ne bi došlo do sličnih zloupotreba. Ipak, sećamo se i skandinavskog pakta sa EURO-a 2004, kada su Danska i Švedska odigrale 2-2 u poslednjem kolu pa Italiji nije vredela pobeda nad Bugarskom - ispali su u grupnoj fazi.

Kako je izgledala čuvena nameštaljka Nemaca i Austrijanaca, možete pogledati u videu koji je pred vama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.