OPŠTA TUČA, KAMENICE SA TRIBINA, SUKOB U TUNELU: Najveći sukob Srba i Engleza u istoriji! RASISTIČKA NACIJA MRŽNJE!
Sukob fudbalera na terenu, Foto: youtube/MONDO PORTAL

sećanje

OPŠTA TUČA, KAMENICE SA TRIBINA, SUKOB U TUNELU: Najveći sukob Srba i Engleza u istoriji! RASISTIČKA NACIJA MRŽNJE!

Poraz Omladinske reprezentacije Srbije od Engleske budi uspomene na najburniju utakmicu koju su odigrale ove dve reprezentacije u svim selekcijama. Dogodila se 16. oktobra 2012. godine u Kruševcu.

Objavljeno:

Mlada reprezentacija Srbije nije uspela da nadoknadi poraz od 1:0 iz Engleske, u revanš meču baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo.

„Orlići“ koje je sa klupe predvodio Aleksandar Janković poraženi su golom Vikama u 94. miutu, ali i da je ostalo 0:0 ne bi prošli dalje.

Po završetku meča viđene su nemile scene na stadionu u Kruševcu. igrači i članovi stručnih štabova obe reprezentacije potukli su se na terenu…

Bila je to utakmica u kojoj ni jedna ni druga ekipa nisu stvorile mnogo šansi, pa se utakmica uglavnom pamti po samom finišu. U četvrtom minutu nadoknade Srbija je imala slobodan udarac, u napad je otišao i golman Aleksić, ali ni poslednji pokušaj nije dao rezultata. Posle gužve u kaznenom prostoru lopta je izbijena, Englezi su imali kontru ’tri na jedan’ bez golmana, a Ins je dodao za Vikama, koji se ušetao sa loptom u gol.

Odmah po završetku meča došlo je do opšte tuče igrača na terenu. Ceo sukob trajao je nekoliko minuta, bilo je guranja i udaranja, konflikt je nastavljen i u tunelu, ali se sve brzo smirilo.

Počelo je tako što je Rouz gađan predmetima sa tribina dok je slavio gol, na šta je on uzvrato šutnuvši loptu u gledalište. Zbog toga je dobio drugi žuti karton, a u ceo sukob bio je umešan i asistent selektora Engleske Stiv Vigli.

Crvene kartone su zaradili Medojević i Rouz.

U izjavi posle meča Rouz je rekao da su mu sa tribina upućivani zvuci oponašanja majmuna, te da je gađan kamenjem. Tu izajvu su engelski mediji iskoristili za jaku kampanju protiv Srbije u pokretanju postupka UEFA da bi se Srbija izbacila iz svih takmičenja. „Tužan sam i razočaran zbog ovih scena. U Engleskoj se godinama borimo protiv rasizma i ponosan sam na svoje igrače koji su mirno podneli uvrede sa tribina. Verujem da će UEFA reagovati.“ rekao je tadašnji selektor Engleske U-21 reprezentacije Stjuart Pirs.

U redovima domaćih za incidente nakon utakmice okrivili su suparnika. „Zašto da se izvinim? Za tuču su potrebne dve strane. O tome možemo pričati sutra kada sve analiziramo.“ naveo je selektor mlade reprezentacije Srbije Aleksandar Janković.

Engleski mediji nisu čekali sutra. Krenuli su u žestoku ofanzivu. Sve je „zakuvao“ „Dejli mejl“, pričom o besramnim Srbima. U naslovu povodom saopštenja FSS-a da rasizma nije bilo, ovaj list je Srbe okarakterisao kao „besramne“, budući da „imaju obraza“ da ponovo upiru prstom u Rouza koji je bio meta napada. Sa druge strane, „Gardijan“ u svojoj analizi je sve posmatrao prilično mirnijim tonom, podsećajući da su „Srbi posle raspada SFRJ bili laka meta za kazne zbog rasizma“ i podsetili na slučaj Mihajlović-Viera. „San“ je objavio tekst na temu rasizma u fudbalu. Pod naslovom „Nacija mržnje“ objavljen je intervju sa fudbalerom Nedumom Onuhom, koga su srpski navijači vređali 2007. godine na meču u Holandiji.

"Počeli su odmah kada smo počeli sa zagrevanjem. Odmah su počeli sa oponašanjem majmuna i ja sam pitao saigrače da li oni to čuju. Odgovorili su da čuju. Tokom prvog poluvremena, kada sam prilazio da uzmem loptu i izvodim aut, navijači su počinjali sa oponašanjem majmuna, ali prvo poluvreme nije bilo ni blizu tako strašno kao drugo poluvreme. Dva kamena su me pogodila u glavu dok sam ubacivao loptu u teren.” Engleski mediji potom su ponudili novi dokaz na tu temu, snimak jednog od gledalaca koji je zabeležio skandiranja koja su oponašala majmunske krike. Ovaj skandal tresao je fudbalsku evropu nekoliko nedelja, a isčekivanje kazne nosilo je sa sobom novinske naslove i svakodnevna različita nagađanja o tome šta će odlučiti UEFA.

Epilog incidenta: Disciplinska komisija UEFA kaznila je Fudbalski savez Srbije sa 80.000 evra, a mladu reprezentaciju Srbije sa jednom utakmicom igranja pred praznim tribinama zbog nereda na utakmici između mladih reprezentacija Engleske i Srbije. Fudbaleri Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić kažnjeni su sa tri utakmice neigranja za bilo koju nacionalnu selekciju, Nikola Ninković sa dve, a Goran Čaušić sa četiri meča. Pored njih, visoke kazne dobila su dvojica trenera srpske selekcije. UEFA je, takođe, suspendovala reprezentativca Engleske Stivena Kolkera na dve utakmice, a Tomasa Insa na jednu.

Espreso/sportskasecanja.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.