STIGLI ZA DŽABE PA PROMENILI ISTORIJU KLUBA: Top 10 besplatnih transfera, "BOMBE" koje su naknadno odjeknule!
Robert Levandovski, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, EPA/Albert Olive, EPA-EFE/TIM KEETON, AP

zar je moguće da su ih pustili?

STIGLI ZA DŽABE PA PROMENILI ISTORIJU KLUBA: Top 10 besplatnih transfera, "BOMBE" koje su naknadno odjeknule!

Na listi se nalaze veliki igrači poput Pola Pogbe i Roberta Levandovskog

Objavljeno:

Sledi nam izuzetno uzbudljivo leto kada je reč o transferima igrača. Već su odjeknule "bombe" poput Erlinga Holanda, Darvina Nunjesa i Sadia Manea, ali još je dosta traženih, a amnje ili više dostupnih. Mnogi su se približili kraju svojih ugovora i biće slobodni u izboru nove sredine.

Vodiće se bitka oko dovođenja Kristijana Eriksena, Gereta Bejla i Pola Pogbe, a u nastavku ovog teksta videćete 10 najboljih besplatnih transfera svih vremena.

10. Mihael Balak (Čelsi) - Nemački vezista Mihael Balak prešao je u Čelsi 2006. godine nakon četiri godine provedene u minhenskom Bajernu za koji je postigao 62 gola na 155 nastupa.

Mihael Balak
foto: EPA/Felipe Trueba

Balak je proveo četiri uspešne sezone u londonskom timu sa kojim je osvojio šest trofeja - Premijer ligu, tri FA kupa, jedan Liga kup i Komjuniti šild. Nakon Čelsija vratio se Bajer iz Leverkuzena u kome je i završio igračku karijeru.

9. Džej Džej Okoča (Bolton) - Nigerijski čarobnjak sa loptom Džej Džej Okoča bio je poznat po svom driblingu dok je nastupao za Ajntraht iz Frankfurta i Fenerbahče na početku karijere.

Džej Džej Okoča
foto: EPA/BENJAMIN STANSALL

Postao je najskuplji afrički igrač kada je 1998. potpisao za Pari Sen Žermen za 14 miliona funti, a nakon četvorogodišnjeg boravka u Francuskoj iznenada je prešao u Bolton.

Njegov boravak u Engleskoj trajao je četiri sezone, a za to vreme najvredniji rezultat koji je Bolton ostvario bio je nastup u finalu Liga kupa.

8. Sol Kembel (Arsenal) - Prelazak Sola Kembela iz ljutog rivala Totenhema u Arsenal je verovatno najkontroverzniji transfer u istoriji Premijer lige.

Sol Kembel
foto: EPA/Adrian Dennis

Uprkos tome što mu je Totenhem nudio šansu da postane njihov najplaćeniji igrač, on se ipak odlučio da pređe u Arsenal na poziv Arsena Vengera i nije pogrešio. Sa "Tobdžijma" je osvojio dve ligaške titule (2203-04 bez poraza sa "Nepobedivima" što još nije ponovljeno), tri FA kupa i Komjuniti šild.

U finalu Lige šampiona 2006. bio je strelac vodećeg gola za Arsenal, ali londonski tim nije odoleo Barseloni sa igračem manje. Doduše, Katalonci su izjednačili golom Etoa iz ofsajda...

7. Raul Gonzales (Šalke) - Raul je svetsku slavu stekao u Real Madridu. Napadač je sve iznenadio 2010. godine kada je odlučio da ode u Šalke kao slobodan igrač, tj. 2Kralj" što je uopšte pustio svoju legendu.

Raul Gonzales
foto: EPA/Luis Tejido

Španac je nemačkom klubu pomogao da stigne do polufinala Lige šampiona.

6. Stiv Mekmanaman (Real Madrid) - Nakon što je proveo više od decenije u Liverpulu, Stiv Mekmanaman potpisao je predugovor sa Real Madridom 1999. da dođe kao slobodan igrač, nakon što se osećao nedovoljno plaćenim i potcenjenim na Enfildu.

Stiv Mekmanaman
foto: EPA/Kote Rodrigo

Englez je proveo četiri sezone u Madridu i brzo je postao miljenik navijača na Bernabeu. Osvojio je šest velikih trofeja, uključujući dve titule Lige šampiona.

5. Esteban Kambijaso (Inter Milano) - Argentinac se pridružio Interu iz Milana 2004. godine. Kambijaso je proveo 10 godina u italijanskom klubu, a za to vreme zabeležio je više od 400 nastupa.

Esteban Kambijaso
foto: EPA/Daniel Dal Zennaro

Južnoamerikanac je osvojio neverovatnih 15 trofeja u Italiji, uključujući pet titula prvaka, a i te kako je pomogao Interu da trijumfuje u Ligi šampiona u sezoni 2009/10.

4. Andrea Pirlo (Juventus) - Andrea Pirlo je poznat kao jedan od najboljih veznih igrača svih vremena, a posebno se izdvajao po svojoj izuzetnoj viziji i sposobnosti za dodavanje.

Andrea Pirlo
foto: EPA/Brian Stewart

Posle decenije nastupa za Milan, Pirlo je prešao redove ljutog rivala u Juventusa 2011. godine, a legendarni golman Đanluiđi Bufon opisao je taj potez kao „potpis veka“. Proveo je četiri sezone u Torinu i osvojio isto toliko titula prvaka Italije.

3. Pol Pogba (Juventus) - Prelazak Pola Pogbe iz Mančester junajteda u Juventus 2012. godine mora se smatrati jednim od najboljih transfera u istoriji, s obzirom na to da ga je italijanski tim 2016. godine prodao Junajtedu za tada rekordnu cenu od 89,3 miliona funti.

1 / 2 Foto: EPA/Peter Powell

Francuz je tokom igranja u Italiji osvojio ukupno osam trofeja. U Engleskoj mu opet nije kliknulo (kome jeste u Junajtedu?), pa se pominje povratak u Torino, mada su zainteresovani i u Realu i u PSŽ-u.

2. Luis Enrike (Barselona) - Luis Enrike je bio umešan u jedan od najkontroverznijih transfera u istoriji La Lige kada je prešao u Barselonu iz Real Madrida 1996. godine, nakon što je proveo pet godina u španskoj prestonici.

Luis Enrike
foto: EPA/Miguel Riopa

Enrike je potom s uspehom igrao osam sezona u katalonskom gigantu, a kasnije je imao i tu čast da bude trener prvog tima, ali i selekcije Španije.

1. Robert Levandovski (Bajern Minhen) - Besplatni transfer Roberta Levandovskog iz Borusije Dortmund u Bajern Minhen 2014. zauzima prvo mesto, bez dileme.

Poljski strelac je postigao 25 golova u svojoj debitantskoj sezoni u Bajernu, a od tada je bio strelac najmanje 40 golova u svakoj sezoni, što ga čini jednim od najplodnijih gogletera svih vremena.

Pomogao je Bavarcima da osvoje neverovatnih 19 trofeja, uključujući uspeh u Ligi šampiona 2020. godine. Barselona je zagrizla da ga dovede ovog leta, a posle dolaska Sadija Manea u Minhen, možda ga Bavarci i puste. Ali, sigurno neće ponoviti grešku svojih rivala i dopustiti da sledećeg leta ode za džabe...

(Espreso/M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.