HIT PRIČA - "NAJSLAĐA SELEKCIJA" PUNA PREVARANATA: Futsaleri dijabetičari iz Bosne lažirali bolest pa uzeli 3 EP!
Futsal reprezentacija dijabetičara Bosne i Hercegovine, Foto: Facebook/Bioelectra

prevara veka

HIT PRIČA - "NAJSLAĐA SELEKCIJA" PUNA PREVARANATA: Futsaleri dijabetičari iz Bosne lažirali bolest pa uzeli 3 EP!

Klupski doktor je dečiji lekar u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je zdravim odraslim igračima pisao uverenja i davao uputstva o lažiranju bolesti.

Objavljeno:

Nakon tri osvojene titule prvaka Evrope članovi reprezentacije malog fudbala dijabetičara iz Bosne i Hercegovine otkrivaju dugo čuvanu tajnu: nije bilo fer-pleja jer su igrači imali lažne dijagnoze!

Ponosni na uspehe, u komšiluku su svoju selekciju dijabetičara nazvali "najslađom reprezentacijom". Međutim, vreme je pokazalo da uspeh ovih sportskih junaka nije nastao na čistom fer-pleju pa su im sad njihove pobede vrlo gorke.

Bivši selektor Saša Vitković i igrač Zijad Karčić tvrde da je ulazak lažnih dijabetičara u reprezentaciju omogućio njen osnivač i klupski doktor Midhat Mujić. On je dečiji lekar u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je zdravim odraslim igračima pisao uverenja i davao uputstva o lažiranju bolesti.

Vitković kaže da je selekcija, u koju su na početku zaista bili pozivani samo dijabetičari, prvo evropsko prvenstvo igrala u rumunskom Clužu 2015. gde su osvojili četvrto mesto. Stvari su se promenile već sledeće godine na prvenstvu u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina je 2016. kod kuće prvi put postala šampion Evrope, a u timu je debitovao Sedin Mulaosmanović Kenedi. Za ovog igrača prvoligaškog futsal kluba "Željeznica" iz Trnova dvojica bivših kolega iz reprezentacije tvrde da nije dijabetičar.

U njegovom elektronskom zdravstvenom kartonu u rubrici hronične bolesti nije bilo podataka o dijabetesu, a uverenja i nalazi sa potpisom doktora Mujića obilovali su suprotnim podacima.

Prema uverenjima, Mulaosmanović je prvo oboleo od težeg oblika dijabetesa - tip 1, a potom od lakšeg - tip 2.

Sarajevski dijabetolog Mirza Osmanagić kaže da je to gotovo nemoguće. Dijabetes tipa 1 nastaje uništenjem pojedinih ćelija gušterače koja zato potpuno gubi sposobnost regulacije šećera pa oboleli moraju uzimati insulin, dok dijabetičari tipa 2 šećer obično regulišu tabletama.

- Da se tip 1 prebaci u tip 2, to je baš poprilično teško pojmljivo za nas lekare kaže Osmanagić i dodaje da uvek postoji mogućnost pogrešne dijagnoze.

Selektor hrvatske reprezentacije Mario Žitnik kaže da se na prvenstvima sumnjalo da se među igračima bosanske selekcije nalaze oni koji nisu dijabetičari, ali da nije bilo odgovarajućih lekarskih kontrola.

- To je, jednostavno, počelo ko nekakva priča jer, ono što kažem, svaki dijabetičar ako vodi brigu o svom dijabetesu, onda meri šećer - meri ga pre jela, meri ga posle jela, meri ga na poluvremenu, meri ga za vreme utakmice. E sada, da li je neko primetio da neko ne daje insulin, da nema nikakve potrebe za samokontrolom... Evo, čak ne mogu ni reći kada je počela ta priča - kaže Žitnik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.