Selektor Ukrajine DOBROVOLJNO SE PRIJAVIO ZA RAT, ali je odbijen: Borba za Katar je sada njegova jedina misija!
Na putu za Katar: Ukrajincima prva prepreka Škotska, Foto: Starsport©

nije lako misliti na fudbal

Selektor Ukrajine DOBROVOLJNO SE PRIJAVIO ZA RAT, ali je odbijen: Borba za Katar je sada njegova jedina misija!

Oleksandr Petrakov govori o tome kako se oseća povodom razaranja njegove zemlje i zašto je plasman na Mundijal njima važan

Objavljeno: 14:57h

Dok njihovi sunarodnici rizikuju živote zbog rata sa Rusijom, reprezentativci Ukrajine pokušavaju da izbore plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Oleksandr Petrakov, selektor Ukrajine, uoči meča sa Škotskom imao je emotivnu poruku:

- Osećam veliku odgovornost prema našim navijačima, našim oružanim snagama, običnim ljudima koji su sada kod kuće u Ukrajini. Pozvao sam suprugu i kćerku. Kažu da je tiho, da je trenutno sve u redu. Svi momci zovu, svi su zabrinuti za rodbinu, nije lako misliti na fudbal. Tamo kod kuće naši se bore i ginu u rovovima - rekao je Petrakov.

"UKRAJINSKA GNJIDO": Legendarni KAPITEN proteran iz fudbala!

Uoči izbijanja rata, selektor Petrakov dobrovoljno se prijavio u teritorijalnu obranu, ali je odbijen zbog nedostatka vojnog iskustva i fudbalskih zaduženja. Borba za plasman na SP je njegova jedina misija.

Oleksandr Petrakov
foto: EPA/Antonio Bat

A kakve su šanse Ukrajine za plasman na Mundijal? Ako u kvalifikacijama budu bolji od reprezentacije Škotske, meč koji je na programu 1. juna, Ukrajinci će posle pet dana odmeriti snage sa reprezentacijom Velsa, ako i tu rezultat bude bio u njihovu korist, onda će ova reprezentacija po drugi put osetiti čari Svetskog prvenstva.

Fudbalska reprezentacija Ukrajine
foto: AP Justin Setterfield

- To je prilika da skrenemo pažnju na situaciju u našoj domovini - javio se za reč reprezentativac Serhij Sidorčuk.

Ukrajina ima nekolicinu blistavih igrača koji su igrali najprestižnija evropska takmičenja. Kao pripreme mimo treninga imali su prijateljske utakmice, ali to je zahtevalo i dosta putovanja pa su obišli Hrvatsku, Italiju i Nemačku, gde su igrali protiv bundesligaša Borusije Menhengladbah i pobedili rezultatom 2:1.

Sidorčuk dodaje da svi oni imaju jedan cilj:

- Živimo za ovu utakmicu. Znamo kakav teret imamo na leđima, ali se ne žalimo, jer igrati fudbal je privilegija.

Serhij Sidorčuk
foto: EPA/Erdem Sahin

Nije lako trenirati i spremati u ovakvim okolnostima, gde je cela država u ratnom stanju. Neki igrači, poput golmana Andrija Pjatova, suočava se sa ratom po drugi put. Naime, kada je 2014. proglašena Narodna Republika Donjeck, od tada sa Šahtjorom igra u Kijevu.

STAVILI NA DRES SLOGANE KOJE SU KORISTILI SARADNICI NACISTA! UEFA naredila Ukrajincima HITNU promenu dresova!

Povodom ovog kvalifikacionog meča oglasila se i ukrajinska istoričarka Katerina Černi:

- Fudbal u ovom trenutku nije najvažnija stvar, ali su utakmice reprezentacije prilika da građani Ukrajine i izbeglice nešto zajedno dožive. Kao i tokom nedavne pobede na Eurosongu, postoji čežnja za dobrim vestima.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.