Rusi priznali da su njihovi sportisti koristili doping!
Foto: Reuters

obrt u slučaju

Rusi priznali da su njihovi sportisti koristili doping!

Prema poslednjem izveštaju istrage od 9. decembra više od 1.000 ruskih sportista je učestvovalo u programu 2011-2015. godine s kojim je bila upoznata i država
Objavljeno: 09:49h
foto: Reuters

Ruski zvaničnici prvi put su priznali postojanjedoping sistema koji je pogodio neka najveća svetska sportska takmičenja u godini za nama.

Prema poslednjem izveštaju istrage od 9. decembra više od 1.000 ruskih sportista je učestvovalo u programu 2011-2015. godine s kojim je bila upoznata i država.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U intervjuu za Njujork Tajms, zvaničnici su priznali postojanje programa, ali su demantovali da ga je sponzorisala država.

- To je institucionalna zavera - rekla je Ana Anceliovič, aktuelna direktorka Antidoping agencije Rusije.

Agencija AFP napominje da je tekst u "Njujork Tajmsu", koji o ovom slučaju govori kao o "jednoj od najvećih zavera u istoriji sporta", datiran iz Moskve.

Antseliovič i drugi koji su dali izjave i dalje odbacuju optužbe da je "država sponzorisala doping šemu", ističući da istaknuti zvaničnici vlade nisu u tome učestvovali.

Međutim, u tekstu "Njujork Tajmsa" se navodi da je čitava stvar išla toliko visoko da je i zamenik ministra sporta u ruskoj vladi lično izdavao naredbe o zataškavanju izveštaja o dopingu najpoznatijih sportista ove zemlje.

Doktor Grigori Rodčenkov, nekadašnji šef nacionalne antidoping laboratorije, priznao je (i to veoma detaljno) u razgovoru za "Njujork Tajms" prošlog maja da je organizovanog dopinga bila. Čak je objasnio i kako je on organizovan i izvršavan.

U poslednjem izveštaju Svetske andidoping agencije (WADA) navodi se da je više od 1.000 ruskih sportista učestvovalio u programu, za koji je i država znala, od 2011. do 2015. godine.

Nekadašnji prvi čovek ruskog sporta Vitali Smirnov, kog je na funkciju postavio ruski predsednik Vladimir Putin, priznao je da je bilo grešaka u doping sistemu.

- Ne želim da pričam umesto odgovornih ljudi. Iz mog ugla, kao bivšeg ministra sporta i predsednika Olimpijskog komiteta Rusije, napravljene su greške - rekao je Smirnov za američki list.

Zaključak "Tajmsa" jeste da je drastična promena u ruskom stavu prema ovom pitanju posledica želje da se ruski sport na neki način pomiri sa vladajućim svetskim telima, koji zahtevaju od nje da prizna nalaze nedavnih istraga, a sve kako bi Rusiji ponovo bilo dozvoljeno da obavlja doping testove i da organizuje sportska takmičenja u punoj meri i kapacitetu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.