OMILJENI ĐURĐEVDAN SVIH DELIJA: Preokret za titulu u 100. VEČITOM DERBIJU pred 80.000 navijača! (VIDEO)
Mitjo Stojkovski postiže gol za pobedu Zvezde u 100. večitom derbiju, Foto: Printscreen/Youtube/Crvena zvezda

na danšnji dan

OMILJENI ĐURĐEVDAN SVIH DELIJA: Preokret za titulu u 100. VEČITOM DERBIJU pred 80.000 navijača! (VIDEO)

Jubilarni duel Crvene zvezde i Partizana bio je izuzetno važan i pun uzbuđenja u poslednjih 20 minuta

Objavljeno:

Na današnji dan, na Đurđevdan pre 27 godina, odigran je jubilarni 100. večiti derbi u kom je Crvena zvezda, posle uzbudljivog preokreta, pobedila Partizan rezultatom 2:1.

Igralo se na "Marakani", a ne treba ni pominjati da je bila ispunjena do poslednjeg mesta - bilo je preko 80.000 ljudi na tribinama.

To je bilo vreme u kome su utakmice između Zvezde i Partizana bile alternativa za evropske utakmice, koje srpski klubovi nisu mogli da igraju zbog sankcija.

Partizan je prethodne sezone promovisao novu, sjajnu generaciju Miloševića, Ćirića, Mirkovića, Nađa, Ćurčića, koja je osvojila duplu krunu, pa je te, 1995. godine Zvezda imala ogroman motiv da šampionski pehar povrati u svoje vitrine.

Neizvesnost je trajala, vodila se velika borba za titulu, a treba podsetiti i da je u jesenjem delu sezone Zvezda je već ostavila crno-bele bez trofeja u Kupu, pošto ih je eliminisala u četvrtfinalu (2-0 i 3-3).

Mreže su mirovale u prvom poluvremenu, u stvari do 71. minuta kada je mrežu Zvonka Milojevića pogodio Nenad Bjeković.

Taj pogodak kao da je trgao ekipu Ljupka Petrovića s obzirom da su posle samo osam minuta stigli do izjednačenja. Strelac je bio Darko Kovačević sa bele tačke.

U 85. minutu meča Kovačević je silovitim udarcem stavio na muke Pandurovića koji je loptu odbio na peterac gde je najspretniji bio Mitko Stojkovski koji pogađa mrežu crno-belih i preokreće rezultat.

CRVENA ZVEZDA: Milojević, Stefanović, Đorović, Radmanović, Stojkovski, Bajčetić, Adžić (Živković), Krupniković, Kovačević, Petković (Perović), Sakić. Trener: Ljupko Petrović.

PARTIZAN: Pandurović, Mirković, Saveljić, Nađ, Bolić, Đurić, Tešović, Ćurčić (Trenevski), Bjeković, Ćirić, Milošević. Trener: Ljubiša Tumbaković.

Ova pobeda je posebno važna u istoriji Crvene zvezde jer je donela jubilarnu 20. titulu, zbog čega je iznad grba na crveno-belom dresu prišivena druga zvezda.

Evo kako je utakmicu video jedan njen akter, iz redova Partizana.

- Jedan detalj je prelomio utakmicu koju smo držali pod kontrolom. Bio je to detalj s Ćurčićem. Tražio je zamenu Tumbakoviću, nije mogao više da igra, a do tada je briljirao. Tumba je uveo Trenevskog, a Ljupko Petrović je osetio da Trenevski nije baš dobar u fazi odbrane. Tu je malo bio popustio.

- Ljupko je Stojkovskog prebacio sa štopera na levu stranu i napravio je razliku. Prvo je bio penal nad njim, a zatim je dao gol posle jednog udarca, kada Pandurović nije dobro odreagovao. Ponavljam, bili smo bolji, ali smo izgubili. Tako je to u fudbalu.

- Eto, već u sledećem, 101. derbiju smo pobedili mojim golom na ‘Marakani’, a Crvena zvezda je bila bolja. Moj gol prekinuo je tradiciju dugu 17 godina i osam meseci da Partizan nije slavio protiv Zvezde u gostima. Tako vam je to u fudbalu, dijametralno različito, bili smo bolji pa izgubili, a onda su oni bili superiorniji, a mi slavili - rekao je za Nova.rs Darko Tešović, koji je odigrao 16 večitih derbija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.