FUDBALSKA TRAGEDIJA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA! Ne bledi sećanje na užasne scene sa stadiona u Francuskoj! (VIDEO)
Nesreća 5. maja 1992., Foto: Youtube/ INA Actu

GODIŠNJICA JEZIVE TRAGEDIJE!

FUDBALSKA TRAGEDIJA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA! Ne bledi sećanje na užasne scene sa stadiona u Francuskoj! (VIDEO)

Francuska pamti pogibiju 19 osoba na prepunom stadionu "Furijan"

Objavljeno:

Revanš meč polufinala Lige konferencije između Olimpika iz Marseja i Fejenorda započeće minutom ćutanja na Velodromu uz spomen na 19 žrtava koje su stradale na današnji dan 1992. godine u stravičnoj nesreći na stadionu u Bastiji.

Tog tragičnog 5. maja pre 30 godina igrala se na Korzici utakmica polufinala francusko Kupa između Bastije i Olimpika iz Marseja.

Zbog ogromnog interesovanja privremene tribine stadiona "Furijan" srušile su se pod masom i u tom padu 19 navijača je izgubilo žiot, a preko 2.500 je zadobilo teže i lakše povrede.

Od prošle jeseni francuski zakonodavci zabranili su ubuduće odigravanje utakmica 5. maja iz pijeteta prema poginulima i njihovim porodicama, ali ispostavilo se da će već ove godine cela zemlja svedočiti veoma važnom duelu njihovog kluba baš na taj dan, jer UEFA ne bi pristala na bilo kakvo odlaganje utakmice.

Tri decenije posle nesreće, definitivno je postalo jasno da je nesreću izazvala ljudska pohlepa i trka za zaradom. Domaći klub, koji se te sezone takmičio u drugoj ligi, odlučio je da sruši severnu tribinu kapaciteta od 750 mesta i da napravi privrmenu tribinu koja je bila "spremna" da primi čak 9.300 navijača.

Kako je štrajk lučkih radnika u Marseju sprečio dotok neophodnog materijala na ostrvo tako su odgovorni u klubu i izvođači radova bili bez dozvole za prijem navijača do dana odigravanje utakmice. Onda je ona ipak na neki čudan način isposlovana, što je na kraju donelo tugu hiljadama ljudi na Korzici i u Francuskoj.

Svedoci su kasnije pričali da su se navijači osetili nebezbedno čim su došli na tribine. Radnici su na licu mesta dolazili i zatezali slabe tačke sklepane konstrukcije, a vrhunac svega bilo je upozorenje zvaničnog spikera na stadionu, koji je tražio od navijača da se ne pomeraju kako bi tribina zadržala stabilnost. Nije pomoglo! Sve se survalo, travnjak je bio pretvoren u poljsku bolnicu, a helikoperi su prevozili ranjene u Nicu i Marsej.

Na kraju je istragom utvrđeno da se prećutno prešlo preko činjenice da objekat nije dobio dozvolu vatrogasne službe. Zbog toga je suđeno trinaestorici, a samo je građevinski inžinjer odležao dve godine. Dva dana pre početka suđenja ubijen je u klasičnoj mafijaškoj sačekuši predsednik kluba Žan Fransoa Filipi, a njegova supruga doživela je povrede.

(Espreso/24Sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.