SKANDAL - BAR 6 ŽENA OPTUŽUJE INSTRUKTORA: "Da bismo postale FIFA sudije, morale smo da imamo seks sa njim!"
Rodolfo Sibrijan, Foto: Printscreen/YouTube/FESFUT

nezapamćeno

SKANDAL - BAR 6 ŽENA OPTUŽUJE INSTRUKTORA: "Da bismo postale FIFA sudije, morale smo da imamo seks sa njim!"

U poslednjih pet godina ukupno je osam salvadorskih saveznih funkcionera optuženo za seksualno uznemiravanje

Objavljeno:

Šest žena optužilo je Rodolfa Sibrijana za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

U pitanju je najiskusniji fudbalski sudija iz Salvadora koji danas radi kao vodič kursa za buduće sudije.

Vilma Montes jedna je od najboljih sudija u El Salvadoru. Stigla je i na međunarodnu scenu i sudila FIFA-ine utakmice. Međutim, već nekoliko meseci je depresivna i više se fokusira na svoje zdravlje nego na fudbal.

Sredinom 2017. godine tužila je bivšeg potpredsednika saveza Rodolfa Sibrijana za seksualno uznemiravanje. Montes je prvo otišla u nacionalni fudbalski savez (FESFUT) sa slučajem, a kasnije je poslala i dopis Izvršnom odboru saveza.

Ranije je svedočila da ju je Sibrian zlostavljao 2014. i 2015. godine, ali nije bila jedina žena koja je iskusila ovakvo ponašanje svog nadređenog.

Slučaj je, između ostalih, opisao i istražio francuski istraživački novinar Romen Molina. Ukupno šest žena potvrdilo mu je da su u istoj situaciji kao Montes.

- Sibrijan mi je prvo pisao o ličnim stvarima koje nemaju veze s fudbalom. Zatim me zamolio da izađem s njim na piće. Rekao je da bi mogao da poboljša moju karijeru ako bih imala odnos s njim. Ucenjivao nas je. Da bismo postale FIFA sudije, morale smo da imamo seks sa njim. Jasno je dao do znanja da je to najbolji način za unapređenje - anonimno je opisala jedna od žrtava.

Ujedno je objasnila da nisu sve pristale na to, ali su shvatili da bez dogovora sa Sibrijanom ne bi imale šta da traži u fudbalu. Bila je to mešavina straha i srama.

- Problem je bio u tome što smo bili previše uplašeni da bismo o tome pričali naglas, kao što je to kasnije učinila Montes. Bila je hrabra - opisala je jedna od sudija.

U poslednjih pet godina ukupno je osam salvadorskih saveznih funkcionera optuženo za seksualno uznemiravanje. Sličan je problem takođe uočljiv u celoj CONCACAF zoni. U januaru 2019. gvajanski savez otpustio je svog glavnog sudiju zbog seksualne agresije.

U julu 2021. zbog istih dela FIFA je doživotno suspendovala potpredsednika FS Haitija, kao i čelnika sudijskog odbora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.