DA LI JE OVO NAJVEĆA GREŠKA SRĐANA JOVANOVIĆA U DERBIJU? "Objektivno je trebalo da dobije crveni karton!"
167. večiti derbi, Foto: Starsport

STRUČNI KOMENTAR!

DA LI JE OVO NAJVEĆA GREŠKA SRĐANA JOVANOVIĆA U DERBIJU? "Objektivno je trebalo da dobije crveni karton!"

Rade Đurović analizirao suđenje Srđana Jovanovića na 167. "večitom" derbiju

Objavljeno: 07:51h

Protekli "večiti" derbi nije oduševio ljubitelje fudbala, ali je sudija Srđan Jovanović je bio na visini zadatka i pokazao zašto važi za najboljeg srpskog arbitra.

Iako je sa jedne strane Topčiderskog Brda bilo sumnji u njegovo poštenje, pisala su se i saopštenja, Jovanović je svoj posao odradio onako kako najbolje ume.

Takav utisak o glavnom arbitru sa derbija su poneli gotovo svi akteri.

- Jovanović je sasvim dobro odradio posao. Sami akteri na terenu nisu nudili probleme sudiji. Inače, incidentne situacije stižu sa klupe dok traje utakmica, kao i pre i posle utakmice iz kancelarija protivnika. Juče su imali samo jednu složenu situaciju, koju je jako brzo razrešila ekipa sudija iz VAR sobe - kaže sudijski analitičar i bivši arbitar Rade Đurović, za RTS.

Crvena zvezda - Partizan
Crvena zvezda - Partizanfoto: Starsport©

Aludirao je na duel Miletića i Erakovića.

- Sada pitam šta bi bilo da VAR nije tako brzo reagovao i ovekovečio sporni trenutak? Odmah je splasnula nervoza i nastavljena je utakmica kao da se ništa nije dogodilo. Pored toga, mislim da nisu imali previše posla.

Na pitanje kakvi to pritisci dolaze iz kancelarija večitih rivala pre i posle utakmica, Đurović odgovara:

- To su one silne izjave, saopštenja. Bili smo svedoci toga tokom protekle sedmice, te da je sudija navijač jedne ekipe, te da je ranije grešio u korist određenog tima, te spominjanje imena drugih sudija... Analiziraju se sitni detalji i greške, koje su sastavni deo suđenja, ali se sve stavlja u kontekst greške na korist onog drugog tima. Lično tvrdim, da to nije pravo viđenje predstavnika ekipa, to je malo licemerno i pokušavaju da na taj način zauzmu bolju poziciju, izvojevaju bolji tretman i status za predstojeći meč.

Đurović kaže da su oba tima podbacila jer su pre svega gledali kako da ne izgube, a ne kako da pobede.

Srđan Jovanović
Srđan Jovanovićfoto: EPA/Facundo Arrizabalaga

- To mi liči na treninge Formule 1 u petak i subotu, čiji rezultati odlučuju početne pozicije za trku koja se odvija u nedelju. Evidentan je pritisak. I jedni i drugi su bili svesni svega, bilo im je važno samo da ne izgube! Pobede su stavljene u drugi plan i kao da su želeli da zadovolje sportsku javnost nerešenim rezultatom.

Nije Đurović našao mane Jovanoviću, za kojeg kaže da je od starta nametnuo ispravan i ujednačen kriterijum te da je do samog kraja autoritativno iskontrolisao meč.

- U početku susreta, arbitar Jovanović je dozvolio malo grublju igru i sa odmicanjem vremena uspostavio je ujednačen kriterijum. Na kontu oba tima našlo se ukupno osam žutih kartona po završetku utakmice, šest je pokazano Crvenoj zvezdi, dva Partizanu. Pavkov je imao nekoliko grubljih startova posle dobijenog žutog kartona i objektivno je možda i zaslužio drugu javnu opomenu, samim tim i isključenje, ali je Jovanović izdržao da se ne maši za crveni karton i pošalje ga ranije na tuširanje.

Milan Pavkov
Milan Pavkovfoto: Starsport©

Đurović je tu situaciju prokomentarisao na sledeći način:

- Na Jovanovića je vršen strahoviti pritisak pre početka meča. Jedna strana je želela drugog sudiju. Tu se Fudbalska organizacija isprečila i postavila ispravno, sa autoritetom. Druga dobra stvar je bila, što se Jovanović lakše mašio kartona - da mu utakmica ne bi otišla izvan kontrole.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.