DIJARA, KLEO, VIJEIRA, BOAĆI? Ko je najefikasniji stranac u "večitim" derbijima, a ko je navukao PROKLETSTVO? VIDEO
Strani strelci u večitim derbijima, Foto: Profimedia, Nebojša Mandić, Starsport©

CRNO I CRVENO NA BELO!

DIJARA, KLEO, VIJEIRA, BOAĆI? Ko je najefikasniji stranac u "večitim" derbijima, a ko je navukao PROKLETSTVO? VIDEO

Lista najefikasnijih stranih igrača Zvezde i Partizana na "večitim" derbijima

Objavljeno: 15:08h

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana će se u subotu od 18 časova na stadionu "Rajko Mitić" sastati po 167. put, a nagađanja ko će rešiti derbi i postići gol uveliko traju.

Obično se u srpskoj fudbalskoj javnosti najviše očekuje od stranaca jer, "što je doveden nego da daje golove?"

Međutim, treneri vrlo dobro znaju da značaj ovakvih mečeva najpre prepoznaju domaći igrači koji "ginu" na terenu za boje svog kluba, a najbolji primer je miljenik navijača Zvezde, Aleksandar Katai koji je najbolji strelac od svih aktivnih fudbalera u večitim derbijima.

Od Rikarda Gomeša se očekuje da postigne gol u svakom nastupu, ali činjenica je da nije oduševio u drugom mandatu u Humskoj. Priželjkuju crno-beli i golove Meniga, a Natho se nameće kao "sigurica".

Ohi Omoižuanfo
Ohi Omoižuanfofoto: Starsport©/Predrag Milosavljević

Dok u crveno-belom taboru uglavnom gledaju u domaće snage, ni Ohiju i Benu nije strano da zatresu mrežu protiv "večitog" rivala.

Ulog u ovom susretu je nikad veći, a njegov ishod može odlučiti trku za titulu ili makar Zvezdu i Partizan približiti cilju. Videćemo da li će stranci zablistati, a mi se podsećamo dosadašnjih strelaca stranih igrača.

Evo celokupne liste stranih strelaca: 5 golova - Lamin Dijara - Partizan

3 gola – Almami Moreira, Prins Tejgo, Leonardo - Partizan; Segundo Kastiljo, Ugo Vijeira, Ričmond Boaći 3 - Crvena zvezda

2 gola – Žuka, Rikardo Gomeš , Sejduba Suma - Partizan

1 gol – Everton, Sedrik Gogua, Kleo, Leandre Tavamba, Natho - Partizan; Gelor Kanga, Luis Ibanjez, Kadu, Kristijan Borha, Ben, Ohi - Crvena zvezda

Lamin Dijara i dalje zauzima posebno mesto u srcima navijača Partizana, a razlog reši upravo u efikasnosti na derbijima.

On je u periodu od 2007. do 2012. odigrao četiri sezone u crno-belom dresu i postigao pet golova u okršajima sa najvećim rivalom. Dijara je tri gola dao u prvenstvu na tri različita derbija, dok je na jednom derbiju u polufinalu Kupa postigao dva gola.

Posle Dijare na listi slede čak šest igrača koji su postizali po tri gola u dresovima crveno i crno-belih.

Za Partizan su to bili Moreira, Prins Tejgo i Leonardo dok su za Zvezdu trostruki strelci bili Segundo Kastiljo, Ugo Vijera i Ričmond Boaći.

Golovi Moreire bud posebne emocije u crno-belom delu javnosti, pošto je dva puta spasio Partizan poraza, a jedan je bio pobedonosni.

Posebno se ističe njegov pogodak iz 135. derbija, kada je evrogolom u petom minutu nadoknade pogodio za izjednačenje na 2:2.

Tejgo je bio akter pobeda crno-belih, a pamtiće se njegova partija iz polufinala Kupa 2011. godine kada je sa dva pogotka potpuno porazio crveno-bele.

Kada je u pitanju Leonardo, Brazilac će se pamtiti po sezoni u kojoj je Partizan osvojio poslednju titulu. Brazilac je u dva derbija uspeo da postigne tri gola i zajedno sa Urošem Đurđevićem činio tandem ljubimaca Grobara.

U 152. derbiju svojim golom rešio pobednika, da bi kruna sezone bila partija u 154. derbiju, kada je sa dva gola uz pogodak Tavambe rešio meč i na kraju i titulu prvaka.

Kada su u pitanju Zvezdini stranci, izdvojila su se tri igrača koja su uspela da postignu više od jednog gola u derbijima.

Segundo Kastiljo u dresu Crvene zvezde je igao od 2006. godine do 2008. godine i za to vreme postigao 18 golova, čak tri u derbijima.

Prvi put kad je Kastiljo bio strelac u 128. večitom derbiju, Crvena zvezda je poražena sa 4:2, ali će se već 132. derbija radije sećati jer bio strelac u pobedi identičnim rezultatom, sa dva pogotka.

Ugo Vijeira je proveo samo jednu sezonu u redovima najtrofejnijeg srpskog kluba, ali je u toj godini briljirao u duelima sa najvećim rivalom. Sa tri gola u dve utakmice, upisao se u istoriju, a oba puta je Zvezda uspela da trijumfuje.

Ričmond Boaći je jedan od omiljenih bivših asova, ali njegovi golovi protiv večitog rivala nisu doneli baš toliko radosti. Prvi put je bio strelac u porazu u okviru 158. derbija, da bi u naredna dva derbija pogađao u utakmicama koje su završavane bez pobednika 1:1. Čak je jedan od fudbalera sa najlošijom statistikom na derbijima.

Ostaje još Partizanova trojka sa dva gola. Legendarni Žuka, Rikardo Gomeš i Sejduba Suma.

Sejduba Suma će ostati upamćen po golu iz penala 1:1, da bi u 161. derbiju u finišu utakmice načeo golom večitog rivala kojeg je dokosurio Tošić.

Žuka i Suma su slavili u mečevima kada su postigli dok je Gomeš kada je postizao golove uspeo da izbori tek remi.

Everton Luiz, Gogua, Kleo, Tavamba i Natho su tresli mrežu velikog rivala po jedanput, a verovatno jedan od omiljenih navijačima Partizana je gol nekadašnjeg fudbalera Zvezde - Klea.

Međutim, jedan od skorojih koji na žalost crno-belih nije bio pobedonosti je majstorija Natha.

Kanga, Ibanjez, Borha, Kadu, Ben i Ohi su takođe po jedanput bili strelci u derbiju.

Pobede su zabeležene i kada su strelci bili Kadu, Borha u Kupu Srbije i El Fardu Ben u pobedi crveno-belih u 2019. godini.

Potom je Norvažanin Ohi Omoižuianfo pogodio u svom debitanatskom i ujedno poslednjem derbiju večitih kada je Crvena zvezda dominantnom partijom srušila Partizan sa 2:0, drugi strelac je bio Katai.

Videćemo da li će se neko još upisati na ovu listu, a trojica imaju priliku da us subotu uvećaju svoj bilans!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.