HEROJSKA UTAKMICA PARTIZANA I AEK-A! Dok su bombe padale na Srbiju, odigran je LEGENDARNI meč! (VIDEO)
Detalj sa meča Partizan - AEK, Foto: Print Screen Youtube

DA SE NAJEŽIŠ!

HEROJSKA UTAKMICA PARTIZANA I AEK-A! Dok su bombe padale na Srbiju, odigran je LEGENDARNI meč! (VIDEO)

Prijateljska utakmica između Partizana i AEK-a odigrana usred NATO bombardovanja

Objavljeno: 09:22h

Na današnji dan 7. aprila 1999. godine fudbalski klubovi AEK iz Atine i Partizan si odigrali prijateljsku utakmicu pod "vatrenim nebom" Beograda.

Ovaj jedinstveni meč zapisan u istoriji grčkog i srpskog kluba, pošto je odigran tokom NATO bombardovanja, koje je počelo 24. marta 1999. godine.

Glavni pokretač ove inicijative bio je Dimitris Melisanidis vlasnik AEK-a, a uz saglasnost fudbalskog sektora i, posebno, kapitena tima, Demisa Nikolaidisa, na osnovu kojih je grčki klub doneo istorijsku odluku.

Partizan  - AEK
Partizan - AEKfoto: Printscreen

To je bio opasan put, jer su takozvane pametne bombe koje su NATO snage bacale na teritoriju Srbije bile odgovorne za mnoge tragične ishode.

Atinjani su putovali preko Mađarske za Beograd i usput su videli sve užase razorenog Novog Sada.

Prvotimci oba tima su pred 15.000 navijača, dok je na snazi bila vazdušna opasnost, istrčali sa simbolom mete na dresovima uz transparent sa porukom: "NATO, prekini rat, prekini bombardovanje".

Na tribinama stadiona u Humskoj vijorile su se zastave Srbije i Grčke, uz povike: "Srbija, Srbija, Grčka, Grčka"…

Meč je završen rezultatom 1:1, a gol za crno-bele postigao je Mateja Kežman, za AEK Zogulis. Meč je sudio Dejan Delević iz Beograda sa pomoćnicima Krstivojem Filipovićem i Stevanom Četnikom.

Za vreme meča sirene za uzbunu se nisu oglašavale, ali je utakmica prekinuta u 68. minutu, kada su se dve navijačke grupe pobratimile na sredini terena. To je bio trenutak koji je AEK uneo u srca čitavog našeg naroda.

Nakon utakmice u restoranu na stadionu priređen je zajednički koktel, a Grci su morali da žure, kako bi napustili teritoriju Srbije pre mraka, dok su domaćini morali da se spreme za još jednu noć bombardovanja.

Pored fudbalera Partizana i AEK-a tokom bombardovanja i ostali srpski sportisti širom Evrope su na različite načine učestvovali u protestu protiv bombardovanja.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.