DA LI ĆETE POSLE OVOGA NOSITI POZNATU MARKU?! Najpoznatiji slogan rekao UBICA - tik pred nasilnu SMRT!
Geri Gilmor, Foto: twitter/SERIOUSLY STRANGE

sjajna priča

DA LI ĆETE POSLE OVOGA NOSITI POZNATU MARKU?! Najpoznatiji slogan rekao UBICA - tik pred nasilnu SMRT!

Popularna američka kompanija „Nike” proslavila se sloganom „Just do it” (samo uradi), ali iza svega stoji pomalo neverovatna priča.

Objavljeno: 17:21h

Mnogi mogu pomisliti da je slogan izmislio marketinški stručnjak nekog popularnog brenda, ali istina je sasvim drugačija.

Slogan koji se smatra najboljim u 20. veku izmislio je zloglasni američki ubica, koji je te reči izgovorio nekoliko trenutaka pre nego što su ga ubili.

1 / 3 Foto: Giphy

Geri Gilmor je proglašen krivim za svoje delo dvostrukog ubistva, i osuđen je na smrt kasnih '70-ih, a pre pogubljenja je uzviknuo:

„Hajde da to uradimo“ ili „Hajde da to uradimo“.

Da li ste znali da iz Srbije možete da trgujete cenom akcija kompanija Adidas i Najk?

Ova rečenica ostala je urezana u sećanju Dena Videna, koji je u to vreme radio kao marketinški stručnjak u "Nike".

Pre nekoliko godina, prisetio se kako je 1988. odlučio da osmisli malo modifikovanu verziju Gilmorovih reči kao slogan kompanije, neposredno pre nego što se sastao sa šefovima Najka u okviru marketinške kampanje.

Just Do It, je i dalje slogan brenda.

PATIKE MAJKLA DŽORDANA GLAVNA ATRAKCIJA, PRODATE SU ZA VRTOGLAVU CIFRU! Kolekcionari oduševljeni ponudom! (FOTO)

Gilmorov slučaj je takođe bio značajan po činjenici da je smrtna kazna kontroverzno obnovljena u Sjedinjenim Državama 1976. godine, čime je 36-godišnji muškarac prvi koji je pogubljen po novom zakonu.

Slogan se u početku nije svideo svima u Najku, jer se odnosio na tu crnu prošlost.Na kraju su stručnjaci zaključili da je veoma moćan i prodoran.

Slogan je počeo da se koristi 1988. godine i tako je ostao do danas. Marketinški stručnjaci tvrde da ovaj promišljeni slogan zarađuje preko 9,2 milijarde godišnje. Američki pisac Normal Mejler napisao je roman zasnovan na Gilmorovom životu pod nazivom The Hangman's Song. Za svoj film dobio je Pulicerovu nagradu.

Espreso/SportSport


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.