ABRAMOVIČ STAJE RAME UZ RAME SA PUTINOM: Ruski oligarh se od sada pita za sva DEŠAVANJA u Ukrajini!
Roman Abramovič i Vladimir Putin, Foto: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM/EPA

NAPREDOVAO

ABRAMOVIČ STAJE RAME UZ RAME SA PUTINOM: Ruski oligarh se od sada pita za sva DEŠAVANJA u Ukrajini!

Predstavnik biznismena ranije nije komentarisao pitanje njegovog učešća u razgovorima sa Ukrajinom

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je da milijarder Roman Abramovič, vlasnik londonskog Čelsija, bude deo mirovnog pregovaračkog tima sa Ukrajinom.

Abramovič se navodno posle Putinovog odobrenja sastao sa visokim zvaničnikom u administraciji ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Šef frakcije "Sluga naroda" i član ukrajinske delegacije David Arahamia rekao je "Fanenšl tajmsu" (Financial Times) da se sastao sa Abramovičem u Gomelju na dan prve runde rusko-ukrajinskih pregovora (28. februara).

Arakamija je dodao da je Abramovič "aktivno uključen" u pregovore, a uključio se u proces preko međunarodne jevrejske zajednice.

Istovremeno, prema pisanju američkog lista, zapadni zvaničnici upoznati sa situacijom sumnjaju da je biznismen igrao bilo kakvu ulogu u pregovaračkom procesu.

Neki zvaničnici sugerišu da on možda "preuveličava svoje napore" da izbegne sankcije koje mu je uvela Evropska unija, navodi list.

Roman Abramovič
foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Abramovič, čije se bogatstvo procenjuje na 14,5 miliona dolara, ne može da rukovodi Čelsijem, kojem je umnogome limitirano finansijsko proslovanje, a britanska vlada ga primorava da proda klub bez mogućnosti profitiranja.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da je Abramovič učestvovao u pregovorima u njihovoj početnoj fazi, ali da su potom nastavljeni između dve pregovaračke delegacije.

Predstavnik biznismena ranije nije komentarisao pitanje njegovog učešća u razgovorima sa Ukrajinom, napominjući da, kako je ranije pomenuto, "čini sve što je moguće da podrži napore u cilju što bržeg uspostavljanja mira".

Ranije je "Vol Strit Džurnal" (Wall Street Journal) pisao da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odložila uvođenje sankcija Abramoviču nakon poziva Zelenskog, iako će ih on uvesti zajedno sa Evropljanima.

Prema pisanju "WSJ", Zelenski je pozvao Bajdena i zamolio ga da sačeka sa uvođenjem ograničenja, pošto bi Abramovič mogao da postane posrednik u pregovorima.

EU i Velika Britanija uvele su sankcije Abramoviču sredinom marta jer veruju da on ima "duge i bliske veze sa Vladimirom Putinom".

Abramovič je 2003. godine, kao guverner Čukotke, za FT rekao da sa Putinom nema "nikakav poseban odnos, osim posla šefa regiona".

On je na 12. mestu na listi najbogatijih biznismena u Rusiji.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.