SPEKTAKL NA "MARAKANI" - 80.000 NAVIJAČA! Horsko pevanje i aplauzi!
Delije, Foto: Starsport©

Da li znate ko je napisao himnu zvezde?

SPEKTAKL NA "MARAKANI" - 80.000 NAVIJAČA! Horsko pevanje i aplauzi!

Gromoglasan aplauz na stadionu Crvene zvezde nije neobična stvar, ali aplauz 80.000 ljudi se neće ponoviti na "Markani"! Šta je moglo da izazove toliko oduševljenje a da se lopta nije ni pokrenula?

Objavljeno:

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, Crvena zvezda je dočekala Dinamo. Pred početak meča "Delije" su prvi put čuli stihove koji će im se urezati u srca, i koji će postati himna kluba iz "Ljutice Bogdana".

Sve što smo želeli Sve što sme hteli To su nam dali Crveno-beli ...

Himnu je pevao veliki hor „Branko Krsmanović“. Singl sa himnom Zvezde je objavljen u septembru 1976. godine u izdanju PGP- RTB.

A da li znate koji velikani su se okupili oko nje?

Mladići Borovi Devojke Jele Bore, se pošteno Za Crveno-Bele Xej, hej, hej, hej

Tekst je sastavio Ljubivoje Ršumović, dok je muziku pisao Sanja Ilić. U prvom izvođenju himne na stadionu "Marakana" čuveni muzički kompozitor je dirigovao velikom horu. Isticao je da aplauz Delija nikako nije mogao da zaboravi.

U nekom od intervjua, preminuli muzičar je istakao:

- Džajić je bio direktor i dogovorili su da od te pesme napravimo navijačku himnu Sportskog društva Crvena zvezda, pa je Ršumović došao i napravio tekst, da bi pesma mogla da se peva i kad su žene i muškarci u pitanju. Malo su razblažili celu pesmu, više to nije bilo to, nije to bila više navijačka pesma. "Mladići borovi, devojke jele, bore se pošteno za crveno-bele", to nije bio uopšte smisao moje ideje za navijačku pesmu - objašnjavao je svojvremeno Sanja Ilić.

Crvena zvezda Na nebu sja Crvenu zvezdu Volim i ja

Sa druge strane Ljubivoje Ršumović je u intervjuu za sajt Crvene zvezde 2019. godine izjavio:

- Voleo bih i da ponovo uradim himnu, tačnije da redizajniramo postojeću. Želeo bih da je osavremenim u ritmu, ali nije problem ni da se napravi nova himna. Podržao bih i da je uradi nova generacija muzičkih stvaralaca. U mojoj mladosti svake godine se u martu mesecu pravila velika priredba na kojoj su se dodeljivale nagrade, a reditelji Đorđević, Šotra, Ivan Bekjarev i ja smo pravili scenarija i režirali taj događaj. To je bilo vreme kad su i Zvezdine zvezde počele da se pojavaljuju i uvažavaju. Drago mi je što je naš stadion poneo ime prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića.

Crvena zvezda Na nebu sja Crvenu zvezdu Volim i ja

Espreso/V.G


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.