TUGA, UPRAVO JAVLJENO: Preminuo velikan!
Jirgen Grabovski (1944-2022), Foto: Profimedia

otišao u legendu

TUGA, UPRAVO JAVLJENO: Preminuo velikan!

Poslednjih godina zdravstveno stanje mu je bilo loše i morao je redovno na dijalizu

Objavljeno: 18:05h

Ajntraht Frankfurt i nemački fudbal žale zbog gubitka svetskog šampiona iz 1974 - Jirgen Grabovski je preminuo u bolnici u Visbadenu u četvrtak uveče u 78. godini. To su u petak potvrdili njegova supruga i bivši klub.

Grabovski je odigrao 44 utakmice za selekciju Nemačke i 441 utakmicu u Bundesligi za Ajntraht, bio je evropski (1972) i svetski (1974) šampion, osvajač Kupa UEFA 1980. i Kupa Nemačke 1974. i 1975. godine.

U Frankfurtu je Grabovski bio plejmejker, a u reprezentaciji je uglavnom delovao kao desno krilo – zbog svojih konkurenata Volfganga Overata i Gintera Necera.

- Za mene je on bio jedan od najvećih umetnika koje smo imali u Ajntrahtu – ako ne i najveći - rekao je jednom prilikom rekorder Bundeslige Karl-Hajnc Kerbel.

Za Overata je bio „veoma dobra osoba, super čovek. Mogao je sve sa loptom.

Na svoj 30. rođendan, 7. jula 1974, Grabovski je inicirao pobedu od 2-1 u finalu Svetskog prvenstva u Minhenu: pas do Rajnera Bonhofa, centaršut, gol i skok Gerda Milera.

Posle osvajanja Svetskog prvenstva, Grabovski se povukao iz reprezentacije, ali je nastavio da igra u Ajntrahtu.

Kada je 1980. osvojio Kup UEFA, Grabovski je podigao teški pehar u civilu. Bernd Helcenbajn ga je prvi poklonio svom svetskom šampionu i prijatelju. Faul Lotara Mateusa i teška povreda stopala upravo su prekinuli slavnu karijeru Grabovskog.

Više od 40.000 navijača prisustvovalo je njegovoj oproštajnoj utakmici između Ajntrahta i reprezentacije na Svetskom prvenstvu 1974. na tadašnjem Valdštadionu.

Poslednjih godina zdravstveno stanje Grabovskog je bilo loše i morao je redovno na dijalizu.

- Pun zahvalnosti i poštovanja, Ajntraht iz Frankfurta se klanja jednom od najvećih igrača koji su ikada igrali ovu igru. Sve simpatije idu njegovoj supruzi Helgi i porodici - saopštio je Ajntraht.

Nakon smrti počasnog kapitena, Ajntraht iz Frankfurta će nositi crne trake na ligaškoj utakmici protiv VfL Bohuma u ​​nedelju. Održaće se i minut ćutanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.