CELU NOĆ SEDEO ISPOD PROZORA BOLNICE U KOJOJ JE UMIRALA: SMRT u domu Bregovića koja mu je OBELEŽILA život!
Foto: Printscreen

pretužno!

CELU NOĆ SEDEO ISPOD PROZORA BOLNICE U KOJOJ JE UMIRALA: SMRT u domu Bregovića koja mu je OBELEŽILA život!

Tuga Gorana Bregovića u tom trenutku bila je nemerljiva!

Objavljeno: 18:33h

Bol Gorana Bregovića, kako je svojevremeno otkrio obeležila je njegovo detinjstvo.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Prvo se suočio sa razvodom roditelja, a onda sa teškom bolešću i smrti svoje majke.

– Moji roditelji su se jako voleli. Otac je bio vojno lice i mnogo je pio. Njih dvoje su se razveli baš zbog toga. A bila je to velika ljubav. Kada se moja majka razbolela od leukemije bila je u bolnici u Splitu, u gradu u kome je moj otrac živeo sa drugom ženom. Ta njegova druga žena mi je pričala da je moj otac nestajao iz kuće noću. Ona ga je jednom pratila i videla kako se on iskrada i odlazi do bolnice u kojoj je moja majka umirala. Tu bi celu noć napolju sedeo ispod prozora sobe u kojoj je moja majka umirala i pušio celu noć - ispričao je u jednoj emisiji.

Goran Bregović
foto: Printscreen

Bol Gorana Bregovića koju je donela majčina smrt bila je velika, ali mu je otac zatim zadao još jedan udarac.

– On je tad već bio izlečen od alkoholizma ali kada je moja majka umrla on se vratio na selo i zasadio vinograd. Onda je počeo ponovo da pije. Pio je hiljadu litara vina godišnje, toliko je davao taj vinograd. I uglavnom je to vino pio sam. Ako ima tužna priča za ilustraciju velike ljubavi koja je propala zbog alkohola, to je ta priča iz moje porodice - završio je svoju tužnu priču muzičar.

Podsetimo, pitali su jednom prilikom Gorana Bregovića zašto za sebe kaže da je srećan.

Goran Bregović
foto: Dragana Udovičić

"Uvek sam imao sreće u životu. Ja računam da sam počeo karijeru u striptiz baru. Tu sam svirao sa 17 godina. Postoji li išta lepše. Sa 17 godina sam video više golih žena nego svi vršnjaci u Jugoslaviji zajedno. Onda sam pobegao od te sudbine da predajem u srednjoj školi. Imao sam sreću da je urednik Univerzala išao u prodavnicu da bi kupio moju ploču posle odgledanog filma Dom za vešanje. Pa niko nije znao da mu kaže ko je to izdao. Onda je saznao da to niko nije izdao pa je on u Jugoslovenskoj ambasadi saznao moju adresu, došao sa advokatom i potpisao ugovor sa mnom. Tako da sam ja imao pre rata zlatne ploče u 10 evropskih zemalja. Imao sam sreće da ne budem zatvoren u Sarajevu tokom rata pa sam mogao da radim", ispričao je Bregović.

On se u tom istom intervjuu dotakao prekida saradnje sa kumom Emirom Kusturicom, rata u Sarajevu, droge, novca... No pre toga otvoreno i direktno - Dok komponujete, da li kradete ideje, inspiraciju. Ako da, od koga?

"Vidim da mi postavljate pitanje kao da je to nešto očito. Sigurno biste voleli, da ste kompozitor, da prodajete ploče u velikim tiražima, da imate porudžbine od nekoliko filharmonija, da imate značajne nagrade, da imate priznanja… Naravno da biste voleli. A formula je vrlo jednostavna – sam napišete par plagijata. Tako su mi smešna ta jednostavna objašnjenja.Ima ona poznata rečenica – oni netalentovani kopiraju a talentovani kradu", rekao je Bregović svojevremeno za HRT.

Novac. Luksuz. Bolji biznismen nego muzičar. To je sve nešto što se vezuje za Bregovića. A šta on kaže.

"Ja od 23 nemam problema sa novcem, nemam razloga da mislim na novac. E jedino kad je rat počeo onda sam bio u panici. U jednom danu sam izgubio sve što sam imao. Znate ja sam bio siromašno dete koje je odmah pokupovalo stanove, automobile, brodove. Onda sve to izgubite u jednom danu zajedno sa bankovnim računima. E onda ustanovite da ste se zapravo oslobodili, malo lakne malo. I onda sam počeo stvarno da radim, prvi put u životu. Jer sam u Parizu i ne mogu da odem kod tetke na ručak. Tako da sam radio sve što su mi nudili", rekao je Bregović.

Bonus video:

36:37

ESPRESO INTERVJU: Mirče i Ana Radulović

(Espreso/Story)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.