SIROMAŠNO DETE KOJE JE KUPILO STANOVE, AUTOMOBILE, BRODOVE I SVE IZGUBILO!Ispovest o drogi,krađi i ratu u Sarajevu!
Foto: Damir Dervišagić

Životna priča!

SIROMAŠNO DETE KOJE JE KUPILO STANOVE, AUTOMOBILE, BRODOVE I SVE IZGUBILO!Ispovest o drogi,krađi i ratu u Sarajevu!

Pitali su jednom prilikom Gorana Bregovića zašto za sebe kaže da je srećan.

Objavljeno: 09:03h

"Uvek sam imao sreće u životu. Ja računam da sam počeo karijeru u striptiz baru. Tu sam svirao sa 17 godina. Postoji li išta lepše. Sa 17 godina sam video više golih žena nego svi vršnjaci u Jugoslaviji zajedno. Onda sam pobegao od te sudbine da predajem u srednjoj školi. Imao sam sreću da je urednik Univerzala išao u prodavnicu da bi kupio moju ploču posle odgledanog filma Dom za vešanje. Pa niko nije znao da mu kaže ko je to izdao. Onda je saznao da to niko nije izdao pa je on u Jugoslovenskoj ambasadi saznao moju adresu, došao sa advokatom i potpisao ugovor sa mnom. Tako da sam ja imao pre rata zlatne ploče u 10 evropskih zemalja. Imao sam sreće da ne budem zatvoren u Sarajevu tokom rata pa sam mogao da radim", ispričao je Bregović.

Goran Bregović
foto: Nemanja Pančić

On se u tom istom intervjuu dotakao prekida saradnje sa kumom Emirom Kusturicom, rata u Sarajevu, droge, novca... No pre toga otvoreno i direktno - Dok komponujete, da li kradete ideje, inspiraciju. Ako da, od koga?

"Vidim da mi postavljate pitanje kao da je to nešto očito. Sigurno biste voleli, da ste kompozitor, da prodajete ploče u velikim tiražima, da imate porudžbine od nekoliko filharmonija, da imate značajne nagrade, da imate priznanja… Naravno da biste voleli. A formula je vrlo jednostavna – sam napišete par plagijata. Tako su mi smešna ta jednostavna objašnjenja.Ima ona poznata rečenica – oni netalentovani kopiraju a talentovani kradu", rekao je Bregović svojevremeno za HRT.

Goran Bregović
foto: Printscreen

"To je možda i najbolji film koji smo imali. Ja sam radio tri njegova najbolja filma. I to je 10 godina u kojima sam ja pisao dobro a on režirao dobro. To je nekako sretno napravljena ekipa. On je jedini veliki režiser koga smo imali", rekao je Bregović.

Poslednji film na kome su radili je bio "Andergraund".

"To je bio nekako film na kome je moralo sve da se završi. Jer to je bio film o ratu koji je u toku. Nekako je sve bilo kao katarza i svima je bilo jasno da ćemo nastaviti odvojeno", rekao je Bregović.

Nije želeo da priča i komentariše navode voditelja koji je citirao "teške reči" Kusturice o venčanom kumu.

"On mi je kum na venčanju. Bilo bi jadno da sad ogovaram kuma. Nije bitno kakav je on kao on. Bitno je kakve filmove pravi", rekao je kratko Bregović.

Govoreći o priznanjima ističe da mu je jedno od najvećih to što kako ne svira rokenrol na ovom terenu pošteđen je da ima posla sa idiotima i polupismenim novinarima.

Goran Bregović
foto: Filip Plavčić

"Volim ja rok kritičare, volim kad me neko kolje britko, ali kad me neko kolje tupim...", rekao je Brega.

Priča se nastavila o rokenrolu i "Dugmetu".

"Bijelo dugme je bilo nesnosno jer u rokenrolu imate svega previše. Prejedate se slave, žena. Jedino što sam se pazio da nema droge oko nas jer smo imali taj Odsek za drogu iz Sarajeva koji nam je dahtao za vratom", rekao je Bregović.

A priča o tome da je na račun studija bila uvek dostupna određena količina droge?

"Ja sam imao problem da pišem tekstove na vreme, nisam mogao da se disciplinujem. A onda smo imali dve nedelje da završimo ploču u Londonu. Ne mogu reći da sam se drogirao već sam se držao budnim nedelju dana da bih to stigao da završim. A kokain je bio o trošku studija", rekao je Bregović i istakao da je sa drogom počeo i završio kada je imao 18 godina.

Goran Bregović
foto: Printscreen

Novac. Luksuz. Bolji biznismen nego muzičar. To je sve nešto što se vezuje za Bregovića. A šta on kaže.

"Ja od 23 nemam problema sa novcem, nemam razloga da mislim na novac. E jedino kad je rat počeo onda sam bio u panici. U jednom danu sam izgubio sve što sam imao. Znate ja sam bio siromašno dete koje je odmah pokupovalo stanove, automobile, brodove. Onda sve to izgubite u jednom danu zajedno sa bankovnim računima. E onda ustanovite da ste se zapravo oslobodili, malo lakne malo. I onda sam počeo stvarno da radim, prvi put u životu. Jer sam u Parizu i ne mogu da odem kod tetke na ručak. Tako da sam radio sve što su mi nudili", rekao je Bregović.

Napominje da je za četiri godine rata uradio oko 20 filmova.

"Radio sam reklame. Sve sam radio. Onda sam se ponovo izborio za tu poziciju da za novac radim samo ono što bih voleo da radim besplatno", rekao je slavni muzičar.

O ratu nije mnogo govorio ali je ponovio svoj stav da on stranu nije mogao da zauzme.

"Kakvu ja stranu u ratu da zauzmem. Majka Srpkinja, otac Hrvat, žena muslimanka. U koga da pucam? A to zbilja nije bio moj rat", rekao je Bregović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.