NAKON ŠTO MU JE DEVOJKA UMRLA, POTPUNO NEM JE GLUMIO U FILMU! GLUMAC ŽIVOT ZAVRŠIO U BEDI: Živeo od majčine penzije
Borivoje Bora Kandić, Foto: youtubescreen

tuga

NAKON ŠTO MU JE DEVOJKA UMRLA, POTPUNO NEM JE GLUMIO U FILMU! GLUMAC ŽIVOT ZAVRŠIO U BEDI: Živeo od majčine penzije

Tužna sudbina glumca koji je odigrao jednu od najznačajnijih naših ličnosti

Objavljeno: 15:55h

Glumac Borivoje Bora Kandić igrao je mladog Vuka Karadžića u istoimenoj seriji iz 1987. godine u kojoj je starijeg Vuka igrao legendarni Miki Manojlović.

On je tada imao samo 26 godina i dobio je sjajnu priliku po samom završetku Akademije, a njegov otac bio je takođe poznati glumac Miloš Kandić.

1 / 2 Foto: youtubescreen

Baš u vreme snimanja “Vuka” doživeo je saobraćajnu nezgodu u kojoj mu je poginula devojka, a on je prošao sa polomljenom vilicom. Tako je nastavio da snima seriju, potpuno nem, bez ijedne reči, samo one kadrove u kojima nije morao da govori.

On je o svemu ovome govorio za Novosti davne 1987. godine.

– Prvobitno je bilo predviđeno da u seriji odigram jednu epizodnu ulogu. Međutim, na probnom snimanju pokazalo se da ličim na Mikija Manojlovića, pa je odlučeno da mladog Vuka igram ja. Istina, trebalo je da se na ekranima zadržim do šeste epizode, ali se reditelj Kadijević pobojao da publika posle neće moći da prihvati Manojlovića – rekao je on tada.

Bora Kandić
foto: youtubescreen

Epizode u kojima igra Vuka snimane su od septembra 1984. godine do marta 1985.

– Bila je to strašna zima. Dugo je bilo oko 20 stepeni ispod nule. Stalno smo se smrzavali, a najgore je prošao glumac Dobrica Jovanović, koji je kao iguman Stefan ceo jedan dan visio na krstu samo u košulji… Meni je najteža scena bila kada me je u četvrtom nastavku jedan Turčin šibao: vukao sam se po ledenom blatu, ruke su mi bile krvave – naglasio je glumac.

Osvrnuo se i na saobraćajnu nezgodu koju je imao.

– Pratio sam brata u vojsku, a nesreća se dogodila kod Titovog Vrbasa. Moja devojka je poginula. Četiri nedelje nosio sam šine zbog polomljene vilice, ali su neke scene u kojima ne govorim ipak urađene, tako da snimanje nije kasnilo – otkrio je tada Kandić.

Borivoje Kandić
foto: youtubescreen

– Nisam video Manojlovića ni na snimanju ni na filmu, posle montaže, ali znam da je Miki još pre nego što je počeo snimanje pregledao ono što sam ja uradio – otkrio je on još za pomenuti medij.

– Moja uloga se završava sa početkom Vukove bolesti, koji je u to vreme predstavljen kao poprilična kukavica, ali i kao čovek koji se samo verom bori za svoj narod. Bio je pisar i kod Karađorđa i kod Ćurčije, pošto mu otac drugačije nije dao da ide u ustanak. Mislim da najveću vrednost seriji daju odličan scenario Milovana Vitezovića, glumačke kreacije, sjajni kostimi i odlična fotografija. Ništa nije bilo prepušteno slučaju, pošto smo mesecima unapred imali probe. Za mene kao glumca važna je i saradnja sa rediteljem Kadijevićem. Ta serija trebalo bi dogodine da zameni “Bolji život”, a ja igram jednog klinca. Zato se sekiram što me kosa poprilično napušta, a i preduboki glas će mi opet zadavati muke. Jer, i za vreme snimanja “Vuka”, Kadijević me je stalno terao da govorim više. Nekako su u neskladu moje dečačko lice i bas kojim govorim – ispričao je on davne 1987. godine.

Borivoje Bora Kandić, Borivoje Kandić, Bora Kandić
foto: printscreen/youtube

Pored ove serije, imali smo prilike da ga gledamo u ostvarenjima kao što su: “Quo Vadis”, “Varljivo leto”, “Šećerna vodica”, “Daj mi krila jedan krug” i drugim, a glumom je prestao da se bavi kada je otišao u Australiju.

Zbog toga se pokajao, a preminuo je 8. decembra 2020. u 60. godini života, a poslednjih dana izdržavao se od majčine penzije i tako što je čistio jednu kafanu na zelenom vencu.

Bonus video:

26:10

MENSUR I JA SMO SE LEČILI OD ZAVISNOSTI! Mina za Espreso PRVI PUT iznela ISTINU o ocu i kako se okoristila o Šaka!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.