MORBIDNI I JEZIVI KOMENTARI KRUŽE INTERNETOM, NE OSTAVLJAJU JE NA MIRU NI POSLE SMRTI: Ovo je "NEKROBULING"!
Kika, Foto: Instagram

STRAŠNO!!!

MORBIDNI I JEZIVI KOMENTARI KRUŽE INTERNETOM, NE OSTAVLJAJU JE NA MIRU NI POSLE SMRTI: Ovo je "NEKROBULING"!

Morbidni umovi ne prestaju sa komentarisanjem

Objavljeno: 13:05h

Surovo je blaga reč za pojedine komentare mladih koji se nižu nakon samoubistva jutjuberke Kristine Kike Đukić (21). Kristina je godinama trpela sajber nasilje i borila se protiv uvredljivih i pretećih komentara, a pravi šok usledio je kada su poruke pune mržnje nastavile da se šalju čak i posle njene smrti.

"Možda se ugušila dok je ku*ac pu*ila", "Slikaj je kako leži mrtva", "Ja do malopre dr*o na nju a sad saznam da je mrtva", samo su neki od sablasnih komentara ispod Kristininih objava.

Kristina Kika Đukić
foto: PRITNSCREEN/INSTAGRAM

Naročito je poražavajuće što su takvi komentari stizali sa profila jako mladih osoba i dece.

Sociološkinja Jelena Radović nazvala je ovaj fenomen nekrobuling, a on je, kako nam objašnjava, još jedan nivo nasilja na internetu i predstavlja nasilnike koji svoje nasilje ispoljavaju nad osobom koja je umrla.

- Surovi komentari ispod fotografije devojke koja je preminula prikazuju u punom sjajnu apsolutno nepoštovanje, saosećanje, potpuni nedostatak etike i vaspitanja. Komentari uglavnom dolaze od dece, mlađih generacija, koje je neko morao da nauči prvenstveno, kako da se ponašaju u oflajn životu, pa tako i u onlajn životu. Oba života su mladim generacijama podjednako važna! I ne samo mladima - upozorava Radović.

Još jedno upozorenje naročito je važno. Radović ističe da ovakav tip nasilja na internetu pokazuje da su se mnoge stvari otele kontroli kako roditeljima, tako i ustanovama.

1 / 6 Foto: Printscreen Instagram

- Nasilje na internetu je odavno sadašnjost, ma koliko mi kao pojedinci, ali i mi kao sistem bežimo od toga. Intenet je postao sastavni deo svakodnevnog života. I kako stalno ponavljam – neophodno je da se njime (internetom, onlajn nasiljem) bavimo kao pojedinci i kao društvo i da stajemo na put tome i kao institucije i to na svakodnevno, a ne samo kada se tragedija već dogodila. Svaki vid nasilja utiče na pojedinca i na njegovu okolinu, ali i na celokupno društvo. Ako sutra počnemo da se bavimo njime i ako tek sutra počnemo da se bavimo sopstvenom decom, a i nama samima (kao roditeljima, vaspitačima, nastavnicima, mentorima, državom i institucijama)... pa, kao što vidite, sutra itekako može da bude kasno - zaključuje ova sociološkinja.

I udruženja koja se bave problemom nasilja u društvu podsećaju da je uznemiravanje sa seksualnom konotacijom, koje je između ostalog trpela i Kristina Kika Đukić, veoma zastupljeno i tinejdžerke ga doživljavaju već od petnaeste godine.

- Pogodila nas je vest o tragično izgubljenom životu mlade jutjuberke Kristine Kike Đukić i s tim u vezi podsećamo na neke važne podatke iz istraživanje o nasilju koje smo nedavno sproveli - piše u saopštenju Udruženja "Mame su zakon".

U tom istraživanju odgovore je dalo 970 devojčica i devojaka uzrasta od 13 do 19 godina i došlo se do zaključka da mlade devojke počevši od 15 godine života mnogo češće doživljavaju nasilje, sa posebnim akcentom na nasilje koje ima seksualnu konotaciju.

Kristina Kika Đukić
foto: Instagram

Ispitanice, njih 74 odsto, koje su izjavile da su doživele seksualno nasilje nije prijavilo nikome to što su doživele, a tek 11 odsto je reklo roditeljima i ispod 3 odsto nadležnim institucijama.

- Nasilje među vršnjacima se ne dešava samo na društvenim mrežama koje su otvorene i širokim masama dostupne, kao što su Tik Tok, Instagram, YouTube itd, već i u manjim zajednicama i grupama, kao što je na primer Viber ili What's Up, gde su im korisnici svakako poznati jer se često radi o drugarima iz razreda i uopšte vršnjacima - upozoravaju u ovom Udruženju.

Kazne za nasilnike na mrežama postoje, ali samo ako se žrtve osmele

Telegraf je istraživao i koje su kazne za nasilnike na društvenim mrežama, jer vlada mišljenje da će, šta god oni objavili, to proći nekažnjeno. Ali, ako se žrtva odluči da ih tuži sudu, i dokaže se da su širili mržnju i ugrozili je, sledi im i kazna, zatvorska ili novčana.

Kako su advokati objasnili za Telegraf.rs, postoje tri vrste prijava koje se mogu podneti za ugrožavajuće ponašanje na društvenim mrežama.

- Ukoliko je reč o pretnjama i širenju mržnje prema određenoj osobi, podnosi se krivična prijava za ugrožavanje sigurnosti. Ako je reč o uvredama, može se pokrenuti parnični postupak za naknadu štete usled povrede ugleda i časti. Treći postupak koji se može pokrenuti je za krivično delo proganjanje. To, recimo, može biti slučaj ako neko, protivno volji jedne osobe, uporno pokušava da stupi u kontakt sa njom i uznemirava je - objašnjava advokat krivičnog prava Ognjen Radić.

Ako pomišljate na samoubistvo ili imate takve misli, SOS linija klinike "Laza Lazarević" je 011/7777-000. Broj Centra "Srce" za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva je 0800-300-303.

Bonus video:

26:10

MENSUR I JA SMO SE LEČILI OD ZAVISNOSTI! Mina za Espreso PRVI PUT iznela ISTINU o ocu i kako se okoristila o Šaka!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.