PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ OTKRIO ZBOG ČEGA SE DIVIO MRKI: Na komemoraciji muk dok slušaju OVE REČI
Foto: Zorana Jevtić

TUGA!

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ OTKRIO ZBOG ČEGA SE DIVIO MRKI: Na komemoraciji muk dok slušaju OVE REČI

Potresan dan za one koji su ga voleli!

Objavljeno: 13:23h

Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS i narodni poslanik, koji je preminuo 27. novembra, biće sahranjen danas na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana.

Milutin Mrkonjić
foto: Zorana Jevtić

Pre sahrane, koja je zakazana po podne, u Skupštini Srbije će biti obavljena komemoracija, na kojoj će o životu i radu čuvenog Mrke govoriti predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine i SPS Ivica Dačić.

Ana Bekuta, pevačica i emotivna partnerka Milutina Mrkonjića, tražila je da bude ispoštovana njegova poslednja želja i da bude sahranjen u grobnici na Novom groblju, koju je svojevremeno kupio za suprugu Dašu i njega. Međutim, prevagnula je želja SPS, koji je smatrao da je, zbog svega što je uradio za Srbiju, Mrkonjić zaslužio da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Komemoracija, Milutin Mrkonjić
foto: Zorana Jevtić

Polako su počeli da pristižu na komemoraciju, a fotografija voljenog Mrke, kako mnogi tvrde, svima je naterala suze na oči. Pored njegove fotografije je i puno crvenih ruža.

Među prvima u zgradu parlamenta Srbije stigli su članovi porodice.Sestra Nada je stigla među prvima, dok supruga Daša nije bila tu. U međuvremenu pridružili su im se članovi SPS, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se po dolasku upisao u Knjigu žalosti.

Na komemoraciju su došli i ministar Momirović, Nenad Popović, ministarke Maja Gojković i Gordana Čomić, Slavica Đukić Dejanović, te Milorad Vučelić, Saša Popović, Dragan Marković Palma.

Među prvima stigao je Milovan Bojić, direktor Instituta za kardio vaskularne bolesti, gde je Mrkonjić preminuo.

U Narodnu skupštinu je među prvima stigla Mrkonjićeva sestra Nada.

Potom su u zgradu parlamenta Srbije stigli članovi SPS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se po dolasku upisao u Knjigu žalosti.

Milutin Mrkonjić
foto: ZORANA JEVTIĆ

Milutinova sestra Nada došla je među prvima na komemoraciju, a onda i Mrkina dugogodišnja partnerka, pevačica Ana Bekuta, koja nije uspela da sakrije suze. Bekuta je došla sa sinom Igorom Polićem i unucima, Sonjom i Brankom, koji takođe nisu uspeli da sakriju suze, ali su skupili snage da uteše i budu podrška svojoj baki.

Komemoracija, mILUTIN mRKONJIĆ
foto: Zorana Jevtić

Prvi se obratio predsednik SPS - a Ivica Dačić.

- Poštovana porodico, prijatelji, najmiliji, teško mi je da držim govor posle ovog filma, ali moram. Poštovani predsedničke republike i državni funkcioneri i prijatelji Mrkonjića. Bio je najveći gospodin među drugovima i mnogo toga, ali je moram da kažem iznad svega bio graditelj svoje zemlje, nepostoji deo u životu u kojem je nešto drugo osim Srbije, a pre toga Jugoslavije da bude na prvom mestu, čak ni njegova porodica. Život Mrkonjića je život ove zemlje, njen najlepši deo, putevi koje je izgradio.

Komemoracija, mILUTIN mRKONJIĆ
foto: Zorana Jevtić

Bio je prvi generalni direktor CIP-a, član Vlade, ministar, poslanik...

- U svetu ni danas ne mogu da shvate kako se tako brzo obonovila naša zemlja posle bombardovanja. To je on uradio. Ne želim da dužim, samo želim da kažem da se opraštamo od velikog, narodnog čoveka, graditelja koji je svoje snove prenosio u stvarnost. Poslednje diskusije ovde u Skupštini posvetio je razvoju zemlje, govoreći da je projekat razvoja nešto najplemenitije što neko može da ostavi iza sebe - pripovedao je Dačić.

U ime Socijalista Dačić se kroz suze zahvalio za sve što je ostavio za sobom.

Košarkaš Vlade Divac govorio je o tome kako su on i "Mrka bili na dve suprotne političke strane".

- Naši politički stavovi su se toliko razlikovali da sam sve činio da njegova partija ode sa vlasti. A bili smo prijatelji. Imali smo zajedničko ljubav prema zemlji. Lojalnost je bila njegova osobina. Mrka je svakome pomogao i vrhunac svoje političke moći je iskoristio da pomogne ljudima. Zahvaljujući njemu smo uspeli da usvojimo ćerku i nikada mu ni ja ni moja porodica to neće zaboraviti. hvala ti prijatelju na svemu i bio si u pravu kad si mi govorio da sam mlad i glup, evo to ti priznajem - izgovorio je vidno potrešen Divac.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Mrkonjić imao nešto izuzetno, drugačije i različito.

- Imao je neverovatnu energiju i fantastičan šarm. Kada bi smo se oštro prepirali, na kraju bi uvek završili sa osmesima. To je samo u njegovom slučaju bilo moguće. Njemu funkcije nisu bile važne. Kad je Miloševiću trebalo nešto da se progura što mu se nije dopadalo, to bi Mrka uradio. Ono što je kod mene izazvalo divljenje je obnova države 1999 i 2000 godina. Ne znam šta im je govorio, kako ih je privoleo, to je bilo fascinantno i neverovatno, zaista je imao tu energiju. Poslednjih nedelju dana sam dobio više saveta od njega nego do sada, planirali smo da postane savetnik ministra za infrastrukturu za Otvoreni Balkan.

Bonus video:

26:10

MENSUR I JA SMO SE LEČILI OD ZAVISNOSTI! Mina za Espreso PRVI PUT iznela ISTINU o ocu i kako se okoristila o Šaka!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.