OVAKO JE SNEŽANA POSTALA ŠIKICA! Sa 15 godina UŠLA U KAFANU, a njen najveći hit ZNAJU BAŠ SVE GENERACIJE!
Foto: Youtube

svaka čast!

OVAKO JE SNEŽANA POSTALA ŠIKICA! Sa 15 godina UŠLA U KAFANU, a njen najveći hit ZNAJU BAŠ SVE GENERACIJE!

Šikica je izraziti kafanac

Objavljeno:

"Šikica" diže i one najuštogljenije, podigla je i Snežanu Jovanović. Zapravo, Snežana je postala Šikica, bez navodnika.

- "Šikica" je podigla mene, ali, bogami, i ja sam "Šikicu". U vreme kad sam svaki dan pevala u kafani od osam uveče do dva po ponoći, nastala je i ova pesma. Čula sam je pre 40 godina na jednom vašaru u Bosni, pa sam je noćima dorađivala u kafanama duž Ibarske magistrale. Taman je pesma živnula, jedan inspektor iz Barajeva je došao u kafanu i zabranio mi da je dalje pevam - priča legedarna Šikica.

Šikica
foto: youtubescreen

- Srećom, i ja sam imala svoje "supovce" u Beogradu koji su veoma brzo ukinuli ovu zabranu. Ko će "Sikicu" da zabrani? I kad mi se ne peva, ljudi je traže. Bez obzira što sam kroz karijeru imala i mnogo ozbiljnijih i zahtevnijih pesama, Šikica je moja lična karta. Snimila sam je tek posle desetak godinana, pošto je već uveliko ušla u narod.

Šikica je izraziti kafanac i majstor narodnih veselja. Odmah posle osnovne škole, sa 15 godina ulazi u kafanu.

- U moje vreme ni u najmanju kafanu nisi mogao da priviriš, ako nisi znao da pevaš i ako nisi znao mnogo pesama. Izađe pesma večeras, ja je već sutra pevam u kafani. Ja sam se držala pravila: što duža haljina, to bolja pevačica. Ove slabije su hvatale na miniće.

Snežana Jovanović Šikica
foto: Youtube

- Rasla sam uz Kvaku, Vidu, Šemsu, Azeminu, Marinka, Vesnu. Posle svih ovih godina mogu da tvrdim: ako ne prođeš kafanu, nisi pevač.

U diskografiji je od 1981. Snimila je jednu singlicu i desetak albuma sa mnogo skupih tezgaroških pesama: "Šikica", "Koliko se tuge skupilo u meni", "Ko će tebe da zameni", "Zavede me majko momak loš", "Kunem se u sreću devojačku", "Baksuze, baksuze", "Još te noćas ćekam", "Srce te je proglasilo krivim", "Pusti majko da zaplačem", "Nema više ljubavi", "Zar za mene nade nema"...

- Kod mene sve ima svoj razvojni put. Kao što se ni mama ne postaje preko noći, isto je tako neprirodno da se posle jeenog hita i jedne TV emisije postane zvezda. Ne volim zvezde koje uzimaju pare na grudi i zadnjicu. Ja sam sve zaradila na moj glas i dobre pesme.

- Kod mene je bilo po sistemu ko te prvi ugrabi. Pevala sam u kafani "Čerga", na mestu današnjeg motela "Era". Dolazili su mnogi kompozitori da me čuju i vide, a onda je počela otimačina - Buca, Barajevac, Doca...Prvo je trebalo da snimim sa Veroljubom Jovanovićem, alli muzičari nisu uvežbali pesme. Dok sam čekala naredni termin, pokupio me je Ilija Spasojević i postao moj prvi kompozitor.

Imala je Šikica puno dobrih kolega i koleginica, imala je svoje uzore i idole. Imala je i svoju majka Vidu Pavlović.

- Vida je moj idol, sa njom sam i počela, pevala sam sve njene pesme. Od Vide sam mnogo naučila, postala mi je i kuma, venčala je mene i mog Slobu.

I kad je snimala najveće hitove narodne muzike, ostala je daleko od očiju javnosti. Šikičina popularnost je obrnuto proporcionalna njenoj pevačkoj težini.

- Mnogo mi je važnije da budem dobra majka i supruga, baka i prabaka, nego zvezda i "lutka sa naslovne strane". I kad sam rasla u poslednjoj sirotinji sa majkom i nas sedmoro braće i sestrara nisam bila gladna. A kad sam zaradila i velike pare nisam pobesnela. Sviramo tri dana svadbu kod banatskih Cigana u Vršcu, a ćetvrti dan odemo da se provedemo za svoju dušu. Nisam podigla nos ni kad smo postali Romi, zbog neke nacionalne i političke korektnosti. Ja sam ostala ono što sam oduvek bila - ponosna Ciganka koja voli sve ljude.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.