U ULOZI KOŠTANE SU SE NAŠLE 4 POZNATE PEVAČICE KOJE SU BRILJIRALE:Jedan muškarac je želeo tu ulogu ali se NIJE DALO
Foto: Printscreen

niste znali!

U ULOZI KOŠTANE SU SE NAŠLE 4 POZNATE PEVAČICE KOJE SU BRILJIRALE:Jedan muškarac je želeo tu ulogu ali se NIJE DALO

Rola u kojoj su se pored glumica oprobale i mnoge muzičke zvezde!

Objavljeno: 08:44h

Jedna od najčešće igranih i najradije gledanih dama kod nas je "Koštana" poznatog srpskog pisca Borisava Stankovića.

U glavnoj ženskoj ulozi do sada se našlo preko 21 glumica, ali pored njih čuvenu fatalnu lepoticu tumačile su neke naše pevačice, a ova rola je čak bila namenjena i jednom pevaču.

Delo je napisao Borisav Stanković prvi put kada je imao 24 godine, ali ga je više puta prepravljao, sve do konačne verzije koju je objavio kao zasebnu knjigu 1924. godine.

Drama je prvi put izvedena 22. juna 1900. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Koštanu je glumila Zorka Todosić. Prvo izvođenje drame bilo je neuspešno jer je bilo malo publike, loših kritika i nezadovoljstvo Stankovića, zbog čega je napravio osamdesetak promena.

Kasnije se u ulozi Koštane našlo još 20 glumica, neke su se zadržavale nekoliko godine, a neke su bile samo gostujuće, jednu epizodu.

Pred vama su četiri pevačice koje su brijirale u ulozi Koštane:

Snežana Savić (1976)

Usnija Redžepova (1980)

Maja Odžaklijevska (1985)

Svetlana Ražnatović (1991)

U predstavi "Koštana", u režiji Kokana Mladenovića, glavna uloga bila je poverena bosanskohercegovačkom pevaču Boži Vreću, ali princ sevdaha je pred samo prikazivanje odustao od čitavog projekta, pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem, što je izazvalo ogromnu medijsku prašinu.

Zbog svog neobičnog izgleda, koji prate šminka, elegantne haljine, starinski nakit, brojne tetovaže, inspirisane simbolima tri religije zastupljene u BiH (islamom, judaizmom i pravoslavljem), ali i zbog muzičkog dara, Božo Vrećo je brzo postao najpopularnija osoba u BiH, a verovatno i u celom regionu. Tvroci čitavog projekta smatrali su da je on odličan izbor za oživljavanje junakinje Stankovićevog književnog dela. Međutim, Vrećo je na kraju ostao samo nesuđena Koštana.

Bonus video:

21:44

ESPRESO INTERVJU: Jelena Kostov

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.