POBEDNIK EVROVIZIJE IMA DEVOJKU KOJA BOLUJE OD TEŽE BOLESTI: Imala je vrlo SMELU IZJAVU! (FOTO)
Damijan David, Foto: Printscreen

strašno

POBEDNIK EVROVIZIJE IMA DEVOJKU KOJA BOLUJE OD TEŽE BOLESTI: Imala je vrlo SMELU IZJAVU! (FOTO)

Bol varira od žene do žene

Objavljeno: 14:16h

Devojka Damijana Davida, lidera grupe Maneskin, prezgodna manekenka Đorđa Soleri, objavila je nedavno da boluje od bolesti koja se sve češće pojavljuje kod žena.

Ona pati od vulvodinije, ginekološke bolesti koju karakteriše bolna percepcija na nivou vulve, često „nevidljiva“ i teška za dijagnozu. U Italiji pogađa oko 15 odsto žena, naročito u reproduktivnoj dobi, ali se može javiti i u menopauzi i pubertetu.

Putem Instragrama je podelila svoj problem sa milionima žena kako bi istakla problem koji pogađa svaku sedmu ženu, ali koji je često potcenjen. Đorđa je takođe rekla da su je, kada je razotkrila svoj problem, mnogi nazivali „ludom“. Niko ne bi trebalo da se oseća tako kad ga boli.

„Ne čuju nas i napušteni smo u svojoj patnji“, zakljućila je ona.

O čemu se tačno radi?

Vulvodinija je prilično dugotrajan osećaj nelagodnosti u vagini, kog prate bolovi, svrabež i osećaj pečenja.. Iako je intenzitet bolova kod svake žene različit, ipak je najčešći simptom vulvodinije osećaj snažnog pečenja na i u genitalijama.

Bol varira od žene do žene, kako po mestu koje boli tako i po trajanju. Pojava vulvodinije može uticati na ženin seksualni život, ali i na njeno svakodnevno funkcioniranje. Vulvodiniju su stručnjaci istražili vrlo malo jer se javlja prilično retko. To je i razlog zbog kog za nju na tržištu nema primerenog leka.

Šta uzrokuje vulvodiniju?

Razlozi pojave vulvodinije još nisu dobro poznati, a stručnjaci su uvereni kako je prouzrokuju razne bolesti i povrede vagine ili njihove posledice. Čest uzrok je iritacija spoljnih delova polnog organa žene, gljivično oboljenje, alergija ili grčenje mišića. U nekim slučajevima vulvodiniju može uzrokovati i prisutnost kristala oksalata u urinu. Za sada nije poznato da je vulvodinija polno prenosiva, ali za sada stručnjaci ni u to nisu sto posto sigurni. U slučaju vulvodinije koža vagine će biti crvena i otečena, a za potvrdu dijagnoze ginekolog će morati isključiti gljivična oboljenja, genitalni herpes i bakterijske infekcije. Tek nakon što budu isključena spomenuta bolesna stanja, lekar će posumnjati na vulvodiniju.

Kako se izlečiti od vulvodinije?

Kako trenutno na tržištu ne postoje nikakvi lekovi protiv vulvodinije, znači da nijedna terapija ne može dati pouzdane rezultate. Direktor Univerzitetskog Mičigenskog centra za vaginalne bolesti dr. Hope K. Haefner kaže kako su najbolji standardni oblici zdravstvene higijene. Neka žena za higijenu obolele vagine ne koristi sapun, neka nosi pamučne gaćice i upotrebljava lubrikante na bazi vode. Ujedno preporučuje gel za hlađenje, koji će ublažiti bolove. Naravno, bolove možete ublažiti i tabletama. Na iznenađenje obolelih u takvom slučaju lekar neće prepisati aspirine, već antidepresive. U ovom slučaju njihova svrha nije da utiču na osećanja već olakšavanje nesnosnih vaginalnih bolova. Vulvodinija se može lečiti operativnim zahvatom, što se preporučuje onim ženama koje vulvodiniju osećaju na ulazu u vaginu, a koji ne reaguju na ostale metode lečenja. Takvim zahvatom odstranjuje se obolelo tkivo.

Bonus video:

03:48

DA LI BISTE VI ZNALI OVO DA REŠITE? Pitanja opšte kulture takmičarima u Mozaiku zadala muke!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.