MISTERIJA! SKOČIO SA ŠESTOG SPRATA BEOGRADSKOG HOTELA: Njegova smrt do dana današnjeg je nerazjašnjen slučaj!
Goran Ipe Ivandić, Foto: Tv RTS/printscreen

nerazjašnjeno!

MISTERIJA! SKOČIO SA ŠESTOG SPRATA BEOGRADSKOG HOTELA: Njegova smrt do dana današnjeg je nerazjašnjen slučaj!

Voljeni član se ubio, onda je supruga rekla svoje i sve zbunila

Objavljeno:

Legendarni bubnjar tada najpopularnije rok grupe Jugoslavije Goran Ipe Ivandić ubio se 12. januara 1994. godine, kada je skočio sa šestog sprata beogradskog hotela “Metropol”.

Grupa “Bijelo dugme” postigla je ono što će malo ko uspeti na ovim prostorima, ali jedna tragedija ih je sve potresla. Naime, oni su nizali su diskografske uspehe, stekli najodaniju slušalačku publiku, postali “fenomen”, o njima se priča decenijama, snimili veliki broj albuma, održali koncerte širom sveta, ali smrt njihovog bubnjara Gorana Ipeta Ivandića zauvek je ostavila trag na njihovim srcima.

Ivandić se rodio 10. decembra 1955. u Varešu, ali se kao dečak preselio u Sarajevo. Sa “Bijelim dugmetom” je 1976. otišao u Ameriku i snimio sopstveni singl sa pesmama “Džambo” i “Vatra”. Kada je na jesen otišao u JNA, na njegovo mesto privremeno je došao Milić Vukašinović. Kada je 1978. Goran Bregović otišao u vojsku, Ipe i klavijaturista Laza Ristovski pokrenuli su vlastiti projekt “Stižemo”.

Međutim, 19. septembra iste godine Ipe je uhapšen zbog posedovanja hašiša i osuđen na tri godine zatvora. Posle ovoga, Ivandić je ostavio poroke i 1979. sa Slađanom Milošević snimio album “Gorim od želje da ubijem noć”. Kaznu je izdržavao u Foči, gde je stigao u februaru 1981. Od prvog dana isticao se primernim ponašanjem i radom u muzičkoj sekciji, a za Dan republike 1982, predsedništvo SFRJ ga je oslobodilo daljeg izdržavanja kazne. Oko Nove godine vratio se u “Bijelo dugme” i ostao do raspada grupe 1989. godine.

– Ipe je najbolja priča “Bijelog dugmeta”. Bio je njegov motor i pogonsko gorivo, bez njega je Dugme nezamislivo. Kao mlado biće ušao je u veliku mašineriju koja ga je samljela. Zato je emocija glavno obilježje ovoga filma- rekao je ranije za “Slobodnu dalmaciju” Robert Bubalo, jedan od autora dokumentarca, snimanog na lokacijama u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Varešu, Budimpešti, Beču i Londonu.

Bubalo se osvrnuo i na Ipetovo hapšenje zbog posedovanja hašiša.

– Pitanje je što je zapravo bila istina. Kružila je priča kako je Ipe kupio pola kilograma hašiša, ali mu je diler podvalio još 2,5 kilograma. Navodno nije bio svestan da je umesto pola kilograma dobio tri, što je u konačnici značilo i težu optužnicu protiv njega – rekao je tada Bubalo.

Kako piše “Slobodna dalmacija” kad su se, s raspadom Jugoslavije, po raznim adresama rasuli i članovi “Dugmeta”, Ipe se oženio Draganom Tešić s kojom je dobio sina Filipa, te je pokušavao da osigura egzistenciju porodice. Pišu da je otvorio kafić u Beogradu u kojemu je njegova supruga trebala da peva, ali kako zbog rata u njega niko nije ulazio, posao je propao.

– Šest godina sam bila u Ipetovom životu, sve do 12. januara 1994. kada je pronađen mrtav baš tamo gde smo se i upoznali, u beogradskom hotelu “Metropol”. Tvrdim da se Ipe nije drogirao, ali i sumnjam da je izvršio samoubistvo – izjavila je njegova supruga Dragana Ivandić 1996. za “Svedok”.

Njegova sestra Gordana Goca Ivandić se takođe bavila pevanjem. Bila je članica kultne crnogorske grupe “Makadam”. Gordana poslednjih godina živi u Sarajevu sa ćerkom i muzički je urednik u tamošnjoj televiziji.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.