JAVNOST SE ZALAŽE ZA PREIMENOVANJE IMENA AUTOPUTA BEOGRAD- ZAGREB: Žele da dobije ime po Đorđu Balaševiću!
Foto: Dragan Kadić

ideja!

JAVNOST SE ZALAŽE ZA PREIMENOVANJE IMENA AUTOPUTA BEOGRAD- ZAGREB: Žele da dobije ime po Đorđu Balaševiću!

Ideju je pokrenuo Milan Janić koji je rekao da je 'odlazak Balaševića posebno teško pao jednoj generaciji koja je odrastala i sazrijevala uz njega.

Objavljeno:

Na društvenim mrežama u Srbiji pojavila se ideja o preimenovanju autoputa Beograd-Zagreb, koji se tokom SFRJ zvao autoput "Bratstvo i jedinstvo", a koji će dobiti ime po nedavno preminulom kantautoru, pesniku i piscu Đorđu Balaševiću.

Građanska inicijativa Pokret slobodnih građana (PSG) podržao je u ponedeljak predlog za naziv autoputa, rekavši da je „tako važna ličnost, koja je svojim porukama pomirenja izgradila pomirenje među narodima zapadnog Balkana, nesumnjivo zaslužila put koji povezuje Srbiju , Hrvatska i BiH uzimaju njegovo ime '.

Balašević, jedan od najcenjenijih muzičara u regionu, preminuo je 19. februara od posledica zaraze virusom korona.

Đorđe Balašević
foto: Dragana Udovičić

Njegova smrt podstakla je ljude da se okupe širom bivše Jugoslavije i izvedu njegove pesme. Desetine hiljada ljudi odali su mu počast svećama i cvećem, ostavljajući mandarine i preparirane zečeve u znak sećanja na pojedine pesme uz koje su generacije odrastale.

Na društvenim mrežama nedavno se pojavila fotomontaža zelenog putokaza na autoputu za Zagreb sa imenom Đorđa Balaševića, praćena pohvalama i podrškom, ali ispostavilo se da je to samo predlog jednog od Balaševićevih obožavalaca.

Ideju je pokrenuo Milan Janić, koji je za N1 rekao da je 'Balaševićev odlazak bio posebno težak za generaciju koja je odrasla i sazrela s njim. Ne znamo za život bez Balaševića. Mnogo nam je ostavio i osećamo veliku zahvalnost, a sada se postavlja pitanje kako da mu se odužimo '.

Janić je uveren da će Novi Sad biti dužan sugrađanima, ali je naglasio da je „ovo pitanje malo šire“ - kako će drugi građani Srbije zahvaliti Balaševiću.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.