DRŽI DO SEBE! DORIS DRAGOJEVIĆ VAŽI ZA MUZIČKU DIVU VEĆ DECENIJAMA: Odlučila je da ne peva na SEOSKIM PRIREDBAMA!
Doris Dragović, Foto: Printscreen

iskrena!

DRŽI DO SEBE! DORIS DRAGOJEVIĆ VAŽI ZA MUZIČKU DIVU VEĆ DECENIJAMA: Odlučila je da ne peva na SEOSKIM PRIREDBAMA!

Njen put nije bio lak!

Objavljeno: 11:16h

Doris Dragović je nekada svetlila i palila na sceni, snimala dvadesetak albuma, imala hiljade koncerata, sala, stadiona, a danas voli 'lipu bokune '. Retki, ali vrlo lepi koncerti, svaki pripremljen kao doktorat. Danas takav pristup ispunjava. Nekadašnja miljenica ćerke nacije je jedinica knjigovođe Alice u 'Dalma' i poštarski službenik Jakov Dragović, a danas slavi 60. rođendan.

Kao devojčica zaista je želela da bude učiteljica, a privlačile su je i baletske papuče. Tada je glasno zapevala u samoći svoje sobe. Uzori su joj bili Tereza ​​Kesovija, Gabi Novak i Arsen Dedić. Sa samo deset godina već je imala impresivnu kolekciju autograma koje su joj uručili Vice Vukov, Mišo Kovač, Arsen Dedić, Maruška Sinković, Gabi Novak, Ana Štefok i Tereza ​​Kesovija. Čuvala ih je kao najveće blago u antiknoj kutiji.

Ljubav prema muzici nasledila je od majčinog brata, trubača Edija Radosavljevića, jednog od osnivača Splitskog festivala. Početkom osamdesetih pridružila se grupi More, a 1986. započela je solo karijeru. Vrata slave za nju je širom otvorio Zrinko Tutić, a Doris je krenula pravo ka tronu.

Zrinko je za nju napravila sedam albuma, u nizu platinastih tiraža, osim CD-a „Tvoja u duši“, koji je bio dijamantski. Pre svega, muškarac, reklo bi se, jer je Tutić bila na samom početku njene saradnje, 1986. godine, napisao „Moja želja“. To je pesma koja se i danas nalazi na svim postavljenim listama, a na Pesmi Evrovizije u Bergenu Doris je sa njom bila 11. Rođena je prava zvezda bivše države. Kraljica! Ponovila je putovanje na Pesmu Evrovizije 1999. godine sa još jednim pop mađioničarem. Tonči Huljić napisao joj je „Mariju Magdalenu“. Bili su četvrti, iako su bili glavni favoriti za pobedu.

Ksenija Urličić i dalje tvrdi da je trebalo da pobede. - Pozvala me je njihova sekretarica i rekla: 'Znate, postoji veliki problem sa vašom pesmom. Postoje muški glasovi koji nisu dozvoljeni na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Čuju se samo glasovi koji su na sceni. Ovi predlozi su vrlo strogi, strogi, niste ih poštovali i razmišljamo o tome da vas diskvalifikujem “, a ja kažem:„ Šta se sada dešava “- rekla je Ksenija Urličić.

U početku nije razumela, kasnije je povezala dva i dva. Dokazali su da su glasovi funkcija instrumenta. Dakle, nema reči, ništa, samo pozadina, dodatak muzici. Bili su u funkciji jednog muzičkog instrumenta koji je bio dozvoljen. Ali pobeda im je skliznula iz ruku. Urličić i danas veruje da nisu želeli da dozvole da Evrosong bude u maloj zemlji poput Hrvatske na prelomu novog milenijuma. U međuvremenu, 1995. Doris je sa Mladenom Bodalcem snimila još jedan hit - „Ivanove baklje“.

Od 1986. do 2002. godine, gotovo redovno, jednom godišnje, Doris je izdavala albume. Pobedila je 1995. godine na Zadarfestu sa pesmom "Ti", a tri godine, 1994., 1995. i 1996. godine, pobeđivala je na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana sa pesmama "Ovo je naša krv", "Jedina" i „Vrati se“. 1997. rasprodala je tri koncerta u Lisinskom. Među njenim hitovima najpoznatiji su "Moja želja", "Tužna je noć", "Dajem ti srce", „Baklje Ivanjske“.

Venčala se sa vaterpolistom Marijom Budimir 1990. godine, a septembra iste godine rodila je sina Bornu. Nijedan odnos između dve javne ličnosti nije ispraćen sa toliko medija i saosećanja javnosti. Slike navijačice Doris na tribinama bile su svuda. Doris je u to vreme proglašena kraljicom Torcide. Titulu je izgubila deset godina kasnije kada je u novogodišnjoj noći pevala crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću. Po povratku se nekoliko meseci nije pojavljivala u javnosti, a njen prvi nastup, na Hajdukovoj utakmici, neslavno je završio. Ogorčeni navijači Torcide javno su je vređali zbog njenog licemerja, odrekli je se kroz novine i zauvek skinuli sa trona.

Šok nacije bio je utoliko veći što je pre samo nekoliko nedelja, kada je u decembru 1999. godine preminuo prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, Doris kao najveća zvezda, član HDZ-a i kraljica Torcide, držao je počasnu stražu kod svog odgajivača. Jedan od retkih koji joj nije okrenuo leđa bio je Zrinko Tutić.

Kantautor je 2013. godine reagovao na, kako je napisano, „jednu od najvećih misterija hrvatskog šou-biznisa - zašto se Doris Dragović povukla sa scene“.

- Nema žena gde da peva, ona ne želi da peva na seoskoj priredbi! Sad je imala divan koncert, ja sam, ona odlično peva. Razumem to, imate 50 godina i kažete sebi: ‘Neću pevati na primitivnim mestima. Na kraju nema mesta za pevanje, nema takvih mesta - rekao je Zrinko. ne želi da peva na seoskoj priredbi! Sad je imala divan koncert, ja sam, ona odlično peva. Razumem to, imate 50 godina i kažete sebi: ‘Neću pevati na primitivnim mestima. Na kraju nema mesta za pevanje, nema takvih mesta - rekao je Zrinko.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.