ČVRSTO UZ DANIJELU! GLUMCI I GLUMICE PODRŽAVAJU KOLEGINICU: Neće da ćute na takve stvari!
Danijela Štajnfeld, Foto: Printscreen Youtube

hajka!

ČVRSTO UZ DANIJELU! GLUMCI I GLUMICE PODRŽAVAJU KOLEGINICU: Neće da ćute na takve stvari!

Jelena Stupljanin o slučaju Štajnfeld

Objavljeno:
  • 2

"Ovaj slučaj je veoma važan, jer prvi put pred javnost stavlja pitanje šta uopšte znači biti seksualno silovan i zlostavljan. U našem, patrijarhalnom društvu, mi to kao narod nismo naučili. Hajka je ogromna i ljudi su podeljeni jer svako polazi od sebe, a da niko zapravo nikad nije pričao sa nekim pre ovih slučajeva šta znači da muškarac siluje ženu", priča u razgovoru glumica Jelena Stupljanin komentarišući slučaj koji proteklih dana potresa javnost, a tiče se Danijele Štajnfeld, koja je Branislava Lečića prijavila za silovanje.

Jelena Stupljanin
foto: Printskrin/Instagram/jelenastupljanin

Koleginice Danijele Štajnfeld pružaju glumici punu podršku, a Jelena Stupljanin u razgovoru za Nova.rs posebno stavlja akcenat na to koliko je važno da javnost bude adekvatno informisana o tome šta zapravo znači biti seksualno silovan i zlostavljan, te da je oko nas mnogo žena koje svoje nasilnike nikada nisu prijavile.

“Lično mi je teško i mnogo žao, jer ko zna koliko žena ima oko nas koje su pretrpele neki vid seksualnog nasilja, a da o tome nikad nismo ništa čuli, jer one to nisu prijavile.”

danijela štajnfeld
foto: printscreen

Ono što smatra posebno važnim je to da ovaj slučaj treba da pokrene društvo u celini da ohrabri žrtve nasilja, a ne da ih osuđuje.

“Optužba jeste preteška, i samim tim mora da se ostavi da se to reši na sudu. Ali, ovo pitanje treba pre svega da pokrene društvo da razmotri proces vođenja postupka jer u svetu su već decneijama unazad uključeni razni stručnjaci od neurologa do psihijatara, čije mišljenje kod nas maltene nema nikakvu važnost. Moramo kao društvo da ohrabrimo žene da mogu da imaju podršku u zakonu, sudu, važnim institucijama. Ovaj problem je jako bolan, ali mi ne smemo o njemu da razmišljamo kao deca – ako nešto nama nije logično, onda ne sme da bude nikom drugom. Za mene je to suština svake hajke. I to je ono što mora da se promeni, da se žrtve seksualnog nasilja ohrabre i da se razgovara o tome šta to nasilje jeste”, zaključuje glumica.

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je prvi put u svom filmu “Zaceli me” izjavila da je silovana, dok je javnost pre nedelju dana saznala da za to optužuje Branislava Lečića. Nakon ovog događaja Danijela je rešila da se preseli u Ameriku.

Branislav Lečić
foto: Stefan Stojanović

Pošto su u javnost dospele pomenute informacije, Branislav Lečić se oglašavao više puta, gde je između ostalog i rekao da je spreman da ide na poligraf, te da su optužbe Danijele Štajnfeld gnusna laž.

U međuvremenu, Beogradsko dramsko pozorište je na zahtev većeg dela ansambla predstave “Kad su cvetale tikve”, odlučilo da izuzme Lečića iz predstojećih igranja.

Lečić je u četvrtak saopštio i da se povlači sa čela pokreta Demokrate Srbije.

U petak je preko sedam sati u svojstvu građanina saslušavan u policijskoj stanici 29. novembar, gde je, prema njegovim rečima, insistirao na poligrafskom ispitivanju, koje je, kako tvrdi, prošao.

(Espreso / Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media