STIGLA I DO HOLIVUDA! Ove uloge su Miri Furlan obeležile karijeru, vrhunska gluma koju ćemo ZAUVEK PAMTITI!
Foto: Printscreen

niste znali!

STIGLA I DO HOLIVUDA! Ove uloge su Miri Furlan obeležile karijeru, vrhunska gluma koju ćemo ZAUVEK PAMTITI!

Mira Furlan, jedna od najlepših glumica iz bivše Jugoslavije, rođena je u Zagrebu, 7. septembra 1955. godine, a preminula je danas u 66. godini

Objavljeno:

Slavna domaća glumica je na ,,Akademiji za kazalište i film” u Zagrebu diplomirala 1978. godine. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađena.

Za svoju porodicu je govorila da je bila liberalna i da joj roditelji nisu bili strogi. Mirina majka je na žalost preminula od kancera, a sa ovom bolešću se borila još dok je slavna glumica bila devojčica.

U SFRJ je važila za poznatu glumicu, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima, a ujedno je bila i članica ,,Hrvatskog narodnog kazališta”.

Početkom devedesetih, u vreme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, zbog veze sa Goranom Gajićem, danas njenim suprugom. Usledio je otkaz u ,,Kazalištu”, oduzet joj je stan koji je nasledila od bake, a koji je tek nedavno uspela da vrati u svoj posed.

Kako bi izbegli neke veće probleme, Mira i Goran su emigrirali u Ameriku, gde žive i dan danas. Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspela da nastavi sa glumom.

Svoju domovinu, Hrvatsku je tek uspela da poseti početkom dvehiljaditih, na poziv Rada Šerbedžije.

Mira Furlan bila je udata za srpskog reditelja Gorana Gajića. Uprkos tome što je Gajić sedam godina mlađi. Goran je sa Mirom otišao u Ameriku 1991. i poput svoje supruge nastavio je sa radom u novoj domovini.

Glumica nikada nije sanjala holivudsku karijeru, ali je sticajem okolnosti morala da se odseli u Ameriku. Tamo joj se na neki način i posrećilo, pa je dobila nekoliko interesantnih uloga, i to u ostvarenjima koja su danas rado gledana širom sveta.

Uloga po kojoj je mi najviše pamtimo je ona u Lepoti poroka.

Kada se preselila u SAD, igrala je u predstavi „Antigona“ koju je režirao njen suprug. Osvojila je nagradu „Dramalogue“ za najbolju pozorišnu ulogu u Los Anđelesu. Takođe je glumila u Lorkinoj „Đermi“ koja se izvodila u Indiana Repertory Theatre.

Glumila je u predstavama: „Kasandra“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“ i „Jesenja sonata“. Filmovi i serije 1982. i 1986. godine Miri su dodeljene Zlatne arene za ulogu Enke u filmu „Kiklop“ i za ulogu Jaglike u filmu „Lepota poroka“. 1985. godine je imala jednu od glavnih uloga u filmu „Otac na službenom putu“ koji je bio nominovan za Oskara.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.