2 VELIKA REDITELJA NA SUDU, I SVE TO ZBOG POKOJNOG TITA! Kazna u cifri sa puno nula zbog KRAĐE
Foto: Printscreen

tito ih zavadio

2 VELIKA REDITELJA NA SUDU, I SVE TO ZBOG POKOJNOG TITA! Kazna u cifri sa puno nula zbog KRAĐE

Firma Vrdoljakovog sina, koja je producirala spornu seriju, zato će morati da plati HRT 150.000 kuna (oko 20.000 evra).

Objavljeno:

Zbog serije Antuna Vrdoljaka, nazvanu "Josip Broz Tito" koja je emitovana na HRT 2010, vodi se nekoliko sudskih postupaka, od navodnih dugovanja do naknada za autorskih prava, a prema pisanju zagrebačkog portala Telegram, nepravosnažna presuda Trgovačkog suda potvrđuje da je Vrdoljak otuđio autorska prava svom kolegi Veljku Bulajiću.

foto: printscreen

Sud u novoj presudu potvrđuje da je Vrdoljak za svoj rad o Titu obilato iskoristio delove iz Bulajićeve serije "Titovi memoari", za šta nije imao njegovo odobrenje, odnosno nije na vreme uredio autorska prava. Prema pisanju portala, Bulajićevi "Titovi memoari" iz sedamdesetih godina prošlog veka nalazili su se u arhivi Hrvatske radio-televizije. Odatle ih je Vrdoljak, kojem je, kako se navodi, nestalo materijala o Maršalu, jednostavno uzeo. Zbog toga je Bulajić prvo tužio HRT i Vrdoljakovu firmu "Mediteran film". Najpre je dobio 200.000 kuna (26.500 evra) zbog povređenih autorskih prava i taj mu je iznos već isplaćen.

Firma Vrdoljakovog sina, koja je producirala spornu seriju, zato će morati da plati HRT 150.000 kuna (oko 20.000 evra).

Na jednom od sastanaka uoči početka snimanja Vrdoljak je, kako tvrdi njegov sin Andrija, od tadašnjeg direktora programa HRT Božidara Domagoja Burića dobio potvrdu da se arhivski materijal iz Titovih memoara može slobodno koristiti. - Rekli su nam da je ugovorom iz 1974. gospodin Bulajić sva autorska prava preneo na tadašnji "Jadran film" i RTV Zagreb - tvrdi Vrdoljak mlađi. Poznati kritičar Nenad Polimac svojevremeno je izjavio: "Na kraju je ispalo da je to najobičnija kompilacija u kojoj je glavni materijal zapravo stara Bulajićeva serija 'Titovi memoari'.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media