Delčinih hitova se sećaju svi, ali ovo je najvažnija stvar koju je uradio u životu, a niko je ne zna! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printskrin/ Fejsbuk

sećanje ne bledi!

Delčinih hitova se sećaju svi, ali ovo je najvažnija stvar koju je uradio u životu, a niko je ne zna! (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan 2011. godine preminuo je Milan Delčić Delča. Imao je 51 godinu, a iza sebe projekte kojih će se sa smeškom setiti svi koji su odrastali devedesetih
Objavljeno:

Otvorena vrata su uvek aktuelna, a Delča i Đura bili su hit jedne od starih epizoda u kojoj su, zajedno sa Oliverom Marković, pevali "Kad sam bila plavuša". Urnebesno, zar ne?

Međutim, ono što je još važnije za scenu od pesama koje je Delča pravio je njegov doprinos alternitivno-kulturnoj priči kroz brojne TV emisije koje je pravio, ali i kroz pisanje i kroz pozorište. Naime, Delča je bio jedan multi-talentovan umetnik.

Ni devedesetih nije bilo neko srećno stanje sa kulturnim programima na televiziji, ali smo na primer imali Art i 3K, kojih se i dalje sećamo s izvesnom nostalgijom. I na tom Artu, Delča i Đura vodili su "Kult detektive", a kasnije je Delča dobio svoj noćni program, "Kabinet doktora Mrmora“. Posle je jedno vreme bio urednik muzičke televizije Metropolis, koja nas je spotovima domaćih bendova čupala iz bedaka.

Poznat je njegov roman ”Dr Mrmor” u kojem se, kako je govorio, "bavi besmislicom u tom smislu da je sve ovo što mi živimo ”nonsens”, ne govoreći pritom samo o ovoj zemlji već o globalnom problemu čovečanstva". Delča je pisao i za pozorište - autor je nekoliko predstava, od kojih su poslednje bile 1992. u Bitefu, „Transsex hard-core one man show“ i „Radmilo Gnusni i Radmila Pogana“. Napisao je i režirao storiju Lepe, čiste, dobre u omnibusu Beogradske priče.

Delča je preminuo 24. jula 2011. od raka. Poslednja Delčina pesma "Dobro je" objavljena je na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. a na isti dan naredne godine otkrivena je spomen ploča na kući u kojoj je živeo i stvarao, u ulici Mile Jevtović 20a u beogradskoj opštini Čukarica.

(Espreso.co.rs / 24 sata)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.