OVO SU DETALJI IZ ŽIVOTA ENESA BEGOVIĆA: Decenijama je jedan od NAJOMILJENIJIH PEVAČA na našim prostorima
Enes Begović, Foto: prentscreen/youtube/Nikad nije kasno

biografija

OVO SU DETALJI IZ ŽIVOTA ENESA BEGOVIĆA: Decenijama je jedan od NAJOMILJENIJIH PEVAČA na našim prostorima

Begović ima višedecenijsku karijeru

Objavljeno: 16:32h

Enes Begović rođen je u Visokom 1965. godine. Ima starijeg brata i sestru. Dok je pohađao srednju školu (3. razred gimnazije) u Visokom 1978, prošao je kao najmlađi među 142 kandidata na audiciji RTV Sarajevo kao solo vokalista (pevao je "Kraj potoka bistre vode" i na molbu žirija "Ah meraka u večeri rane"), što je događaj koji je potaknuo njegov interes za muziku. Nakon mesec i po dobio je telegramski poziv za prvo snimanje na radiju; to je bila pjesma Otkako je Banja Luka postala.

Begović je ušao u svet profesionalne muzike 1985, kada je napisao i izdao prvi studijski album "Još samo jednom sjeti se" (Diskoton); ovaj album poznat je i pod naslovom Decembarsko veče.

Saradnju sa Diskotonom ostvario je zahvaljujući izvođenju pesme Otvorite moje srce.

Drugi studijski album "Šta bih ja bez tebe" (1987) sadrži hit pesmu "Siroče" (odnosi se na smrt njegovog oca). Godine 1990. prešao je iz Diskosa (za koji je snimio album "Vrijeme je donijelo istinu" / "Što je nema") u Jugodisk i snimio četvrti studijski album Bosanac / Noćima nema kraja — Život teče dalje. Album i pesma istog naslova, Bosanac, za koju je muziku uradio Mića Nikolić i čiji je tekst napisao Miodrag M. Ilić, postali su velik uspeh; album je prodat u najmanje 500.000 primeraka.

Godine 2002, sa Gocom Božinovskom otpevao je duet "Kaznio me život", u izdanju Grand produkcije. Imaju i zajednički nastup na koncertu 2000. godine.

Pobedio je na Festivalu narodne muzike Ilidža 2008. godine pesmom Duša Sarajeva, koju je napisao Dragan Stojković Bosanac. Pop-rok duet "Dva jarana" snimio je sa kolegom Tifom u martu 2011. Pesmu je napisao bosansko-njemački tekstopisac Amir Jesenković. Dva jarana je prvobitno trebalo da peva sa Nihadom Alibegovićem.

Godine 2011, objavio je album "Lijepa je"; izdala ga je Hajat produkcija, a izdvojila se naslovna pesma koja je postala hit i za koju je snimljen spot u kojem se pojavljuje bh. pevačica i manekenka (bivša mis BiH, 2001) Ana Račanović. Dana 26. novembra 2011, u sarajevskoj Dvorani Mirza Delibašić (Skenderija) održao je solistički koncert za 25. godišnjicu svoje profesionalne karijere.

Na australijskoj turneji 2016. počeo je da pjeva u Pertu, 4. marta 2016. Begović nastupa za bh. dijasporu [bs] u Sidneju, Brizbejnu, Adelejdu; turneju je završio sa dva koncerta u Melburnu, 18. i 19. marta. Pevao je i u Ljungdali (Švedska), te Čikagu, Njujorku i Sijetlu (SAD).

Početkom 2019, objavio je pesmu "Rođendan" kojom je najavio novi album nakon duže diskografske pauze; interesantno je da se u spotu koji je snimljen za numeru kao glavna uloga pojavio bh. fudbalski reprezentativac Ermin Bičakčić. U studiju MPJSBiH (MPBHRT) koncertom 17. juna 2019. godine predstavio je povratnički album 19. Koncert je počeo pesmom "Ako ipak dođeš da me vidiš", a završio patriotskim hitom Bosanac; gostovali su mu Fatmir Sulejmani i Halid Bešlić. Sa albuma se izdvojila pesma "Nema nama ljubavi sa ranije" (2017) snimljenim spotom koji ima preko milion pregleda na Jutjubu. Pjevao je na javnom dočeku Nove godine 2018/19. na gradskom trgu u Zenici, sa Amelom Ćurićem i Kicetom.

Kroz karijeru je pomagao mladim pevačima. Snimio je 2019. godine duhovnu pesmu (kasidu) sa spotom, 27. noć, sa omladinskim horom iz Zenice; za muziku i tekst se pobrinuo Mirko Šenkovski Džeronimo.

Podsetimo, Armin Begović, sin poznatog bosanskog pevača Enesa Begovića, iznenada je preminuo, prenose bosanski mediji.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.