ČOLA OVU NUMERU NE IZVODI NA KONCERTIMA: Pesma nastala za vreme DRUGOG SVETSKOG RATA, Čolićevu VERZIJU svi pamte
Zdravko Čolić, Foto: Dragana Udovičić

sećanje

ČOLA OVU NUMERU NE IZVODI NA KONCERTIMA: Pesma nastala za vreme DRUGOG SVETSKOG RATA, Čolićevu VERZIJU svi pamte

Zdravko je deo muzičke scene pola veka

Objavljeno: 16:37h

Za sve Jugoslovene 25. maj bio je veoma bitan jer je upravo tada obeležavao Dan mladosti. Ovaj praznik proslavljao se od 1945. do 1988. godine.

Štafeta mladosti bila je glavni simbol ovog dana i nošena je oko mesec i po dana kroz čitavu Jugoslaviju kako bi se 25. maja predala tadašnjem predsedniku, Josipu Brozu Titu, na sletu koji je organizovan na stadionu JNA.

O Titu je napisan veliki broj pesma, a najpoznatija je "Druže Tito mi ti se kunemo".

Prvobitna verzija ove pesme nastala je 1942. godine na Kozari.

Tokom Drugog svetskog rata, kako se navodi, u toku neprijateljske ofanzive na Kozaru, jula 1942. godine, deo stanovništva sa Kozare ustaše i Nemci su internirali u Slavoniju. Grupa žena se početkom oktobra vratila iz internaciju na Kozaru. One su tada obilazile njive i pašnjake i sakupljale dozrelu pšenicu, a među pšenicom i posmrtne ostatke svojih najbližih, kao i partizankih boraca. Persa Ristić iz sela Bjelajaca, kod Bosanske Dubice, tada je ispevala pesmu.

"Grob do groba u zelenu žitu, Kozara se zaklinjala Titu. Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo."

Dan Mladosti - Stadion JNA
Dan Mladosti - Stadion JNAfoto: prentscreen/youtube/Stega Doc

Pesma je brzo bila prihvaćena na čitavoj Kozari, a proširila se i čitavom Bosanskom krajinom, koja je u jesen 1942. godine bila centar slobodne partizanske teritorije u Jugoslaviji, poznate kao „Bihaćka republika”. Od mesta do mesta, od brigade do brigade, pesma je menjala svoj oblik zadržavajući osnovni motiv — zakletvu drugu Titu. Takođe, na nekim područijima Bosanske krajine, pesma je bila zabeležena i u sledećem obliku — Kunemo se našem drugu Titi, da ćemo se do kraja boriti.

Pesma je i posle rata imala veliku popularnost. Zbog svog metaforičkog stiha "Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo", pesma je bila korišćena kao znak vernosti članstva KPJ politici Josipa Broza Tita i jugoslovenskog rukovodstva.

Pesma "Druže Tito mi ti se kunemo" je tokom godina doživljavala modifikacije. Poznata pesnikinja Mira Alekčković napisala je 1944. godine tekst za numeru, a kompozitor Nikola Hercigonja je komponovao muziku.

Možda i najpoznatiju verziju ove pesme otpevao je Zdravko Čolić. Premijerno izvođenje ove pesme bilo je 1977. godine na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme u Zagrebu i ona je ubrzo postala veliki hit. Kompozitor pesme je bio Đorđe Novković, a aranžer Rajmon Ruić.

Zagrebački "Jugoton" je 23. aprila 1980. godine, desetak dana pre smrt Josipa Broza Tita, izdao na zajedničkoj singl ploči pod nazivom "Druže Tito mi ti se kunemo" Zdravka Čolića. Čolina verzija pesme je doživela veliki uspeh. Singl "Druže Tito mi ti se kunemo" Zdravka Čolića prodat je u tada neverovatnih 300.000 primeraka.

Čola skoro nikada nije javno izvodio ovu pesmu na svojim koncertima ili nastupima. Prvi i jedini put je ovu pesmu "Druže Tito mi ti se kunemo" na svom koncertu izveo oktobra 1980. godine u hali "Pionir" u Beogradu.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.