JUGOSLOVENI SU GA OBOŽAVALI, BLISTAVU KARIJERU PREKINULA PRERANA SMRTI: Za njim TUGA i dalje ne jenjava
Muzičar, Foto: Printscreen Youtube / PoslednjaIgraLeptira

sećanje

JUGOSLOVENI SU GA OBOŽAVALI, BLISTAVU KARIJERU PREKINULA PRERANA SMRTI: Za njim TUGA i dalje ne jenjava

Ostavio je značajan trag u muzici

Objavljeno:

Čuveni Neša Leptir rođen je 1959. godine u Beogradu, najeveću slavu stekao je osamdesetih godina prošloga veka.

Nenad Radulović karijeru je započeo kao pevač i vođa pop-rok benda Poslednja igra leptira 1979. godine. Objavili su dobro prihvaćen album „Napokon ploča“ (1982), „Ponovo ploča & Druge priče“ (1983), „Opet ploča - Srce od meda“ (1985), „Grudi moje Balkanske“ (1986) i „Zajedno smo piškili u pesku“ (1987).

Grupa se raspala 1989. godine, a Radulović je održao koncert sa grupom "Kako ko". U tom periodu je objavio i svoj jedini solo-album „Niko nema što Piton imade“ koji je bio parodija „novokomponovane muzike“.

Za tu priliku je osmislio lik pod imenom Slobodan Đorđević - Piton, a u okviru tog projekta je nastala i serija emisija za "Indeksovo radio pozorište“.

Tokom 1989. godine otkriven mu je rak testisa u kasnom stadijumu, jer je duže vreme lečen pogrešno, a prava dijagnoza je postavljena kasno. Do tada su lečeni pre svega simptomi bolesti (hronični kašalj i dr.).

Nakon postavljanja prave dijagnoze, operisan je na VMA gde je primao i hemioterapiju. Humoristički duh ga nije napuštao ni u najtežim trenucima.

Nastupao je i tokom lečenja. Nakon kratkog vremena usledila je i operacija metastaza na mozgu. I pored manjih poboljšanja, bolest je nastavila da napreduje i Radulović je preminuo 12. februara 1990. Dvadeset minuta pre nego što je umro, na pitanje svoga brata kako mu je, odgovorio je: "Pa, ne mogu baš da igram fudbal...". Njegova smrt, smatra se jednom od najvećih tragedija na srpskoj muzičkoj sceni.

Pre nego što se razboleo, počeo je da radi na novom albumu, ali je uspeo da snimi samo pesmu „Modra bajka“ koja je posthumno objavljena na istoimenoj kompilaciji hitova grupe Poslednja igra leptira.

Plato ispred Ustanove kulture "Palilula" u Beogradu, od 17. decembra 2011. godine, po njemu nosi naziv Plato Neše Leptira.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.