PREMINUO "KLINAC"
Ilustracija, Foto: Profimedia

tuga

PREMINUO "KLINAC"

U 87. godini života umro jedan od najpoznatijih džez saksofonista, profesor i legenda iz Nju Orelansa

Objavljeno:

Američki džez saksofonista, profesor i legenda Nju Orleansa Edvard Džordan preminuo je u 87. godini.

Edvard Džordan, poznatiji po nadimku Klinac (Kidd), umro je juče ujutru u snu u svom domu u Nju Orleansu, okružen porodicom.

Tokom karijere duge pet decenija muzičar je bio dobro znan, zapravo legenda na slavnoj sceni Nju Orleansa, podseća agencija AP, ali je i sarađivao s imenima kakva su Rej Čarls, Areta Frenklin, Stivi Vonder, sastav R.E.M…

Rođen u Krouliju, u Luizijani 1935, Edvard Džordan preselio se u Nju Orleans kada mu je bilo 20 godina i tu je kasnije osnovao „The Improvisation Arts Quintet“. Taj bend, nastao 1975. godine, iznedrio je raznolik katalog avangardne džez muzike.

Bio je takođe profesor na Južnom univerzitetu Nju Orleansa, a potom postao i šef katedre za program Džez studija. I na tom mestu proveo je 34 godine, hrabreći svoje studente da pronađu sopstvene kreativne glasove.

Preminuo Edvard Džordan
Preminuo Edvard Džordanfoto: Youtube printscreen/Fillius Jazz Archive at Hamilton College

Džordan je radio i kao instruktor 25 godina u Školi muzike koju je pokrenula Fondacija New Orleans Jazz and Heritage, a bio je i umetnički direktor Džez kampa Sačmo nazvanog po velikom trubaču Luisu Armstrongu.

– Klinac je posvetio svoj život obrazovanju različitih mladih generacija. Njegova smrt označila je kraj ere muzičkog obrazovanja u Nju Orleansu – izjavila je Džeki Haris, izvršna direktorka Fondacije Louis „Satchmo“ Armstrong.

Dodala je i kako su njegov duh i odlučnost bili svetli primer muzičarima, ulivajući im tako samopouzdanje da se izraze “bez kompromisa”.

A upravo se tako – „No Compromise“ zvao prvi singl Edvarda Džordana.

Među bivšim Džordanovim studentima su bili i slavna braća Vinton i Brenford Marsalis, pa Džon Batiste, Donald Harison…

Još davne 1985. godine dobio je priznanje Orden viteza književnosti i umetnosti koje dodeljuje zaslužnim pojedincima Francuska. Nagradu za životno delo dobio je 2008. na njujorškom festivalu „Vision“, a Asocijacija džez novinara pet godina kasnije proglasila ga je „džez herojem“.

Bonus video:

00:35

STEFAN KARIĆ U ESPRESO AKCIJI ZA MINU POŠARAC

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.