IZNENADIĆETE SE KAD OVO PROČITATE: Evo koliko godina ima Dragan Bjelogrlić
Dragan Bjelogrlić, Foto: Filip Plavčić

IZNENADIĆETE SE

IZNENADIĆETE SE KAD OVO PROČITATE: Evo koliko godina ima Dragan Bjelogrlić

Godine 1965. doselio se sa porodicom u Beograd, gdje je kasnije završio osnovnu i srednju školu, kao i dve godine Građevinskog fakulteta

Objavljeno:

Dragan Bjelogrlić srpski je filmski, televizijski i pozorišni glumac, reditelj, scenarista i producent.

Prvu ulogu dobio je 1978. godine, u filmu Boško Buha, da bi osamdesetih započeo njegov konstantni uspon u jugoslovenskoj kinematografiji, prvenstveno zahvaljujući TV seriji Bolji život, gde je igrao buntovnog Slobodana Bobu Popadića. Tokom devedesetih ostvario je veliki uspeh glumeći uglavnom u filmovima ratne tematike, kao što su Crni bombarder, Lepa sela lepo gore, Rane i Nebeska udica, ali i zahvaljujući mjuziklu Hajde da se volimo 3. I u novom milenijumu stvara upečatljive uloge u filmovima Sivi kamion crvene boje i Ivkova slava, kao i u TV seriji Vratiće se rode. Posle 2010. njegovo stvaralaštvo doživljava svojevrsnu renesansu, u kojoj se Bjelogrlić ostvaruje i kao scenarista i reditelj. Najpoznatiji projekti koje je režirao su sportske istorijske drame Montevideo, Bog te video i Montevideo, vidimo se, a najviše od svih njegova TV misterija Senke nad Balkanom, najbolje ocenjena srpska serija na sajtu IMDb, koju Dragan potpisuje kao reditelj, scenarista i glumac.

Godine 1965. doselio se sa porodicom u Beograd, gdje je kasnije završio osnovnu i srednju školu, kao i dve godine Građevinskog fakulteta.

Dragan Bjelogrlić
Dragan Bjelogrlićfoto: Nemanja Nikolić

Godine 1984. upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem je diplomirao 1989.

Proslavio se ulogom Slobodana Popadića u seriji Bolji život (1987 - 1990). Nakon te uloge, usledile su uloge u TV seriji Zaboravljeni (1990) i filmovima Crni bombarder (1992), Pun mesec nad Beogradom (1993), Lepa sela lepo gore (1996), koje su Bjelogrlića uvrstile u red najpoznatijih i najpriznatijih srpskih glumaca.

Poslednjih godina Bjelogrlić se okušao kao producent, a prvi film koji je producirao bila su Lepa sela lepo gore.

Oprobao se i kao reditelj, režirao je igrani film i tv seriju Montevideo, bog te video i Montevideo, vidimo se, sa kojim je postigao veliki uspeh. Film je izabran za srpskog predstavnika za nagradu Oskar.

Dragan Bjelogrlić
Dragan Bjelogrlićfoto: Promo

Ipak, najveći uspeh kao autor doživeo je sa serijom Senke nad Balkanom gde je igrao i glavnu ulogu inspektora Andre Tanasijevića. Serija je na popularnom sajtu za filmove i serije IMDb ocenjena kao najbolja srpska serija svih vremena.

Najpoznatije Draganove partnerke na televiziji i filmu bile su Vesna Trivalić, Nataša Ninković i Dubravka Mijatović. Prve dve igraju i u njegovoj seriji Senke nad Balkanom. Osim njih, tu su i Anica Dobra i Branka Katić.

Bjelogrlić je najčešće sarađivao sa glumcima sa kojima je studirao, Srđanom Todorovićem i Miloradom Mandićem Mandom, kao i sa drugim glumcima srednje generacije: Nenadom Jezdićem, Nikolom Đuričko, Draganom Jovanovićem, Vojinom Ćetkovićem, Zoranom Cvijanovićem, Nikolom Kojo, Nebojšom Glogovcem i drugima.

Bonus video:

04:59

ESPRESO MODNA POLICIJA: Angellina

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.