NAŠA VODITELJKA PROGOVORILA O SVOM ZDRAVSTVENOM STANJU: Tumor veličine FUDBALSKE LOPTE je dugo KRILA
Biljana Obradović, Foto: Milan Đakov

POTRESNO

NAŠA VODITELJKA PROGOVORILA O SVOM ZDRAVSTVENOM STANJU: Tumor veličine FUDBALSKE LOPTE je dugo KRILA

Biljana priznaje da iako je prilično jaka žena, prvih mesec dana se često budila noću pitajući se šta može da se desi.

Objavljeno:

Poznata voditeljka i novinarka Biljana Obradović, pre nekoliko godina suočila se sa ozbiljnim zdravstvenim problemom. Na vreme je otkrila tumor pankreasa i zahvaljujući intervenciji lekara sprečila dalje velike posledice.

Ona je javno govorila o tome kako je otkrila, tretirala, operisala tumor i kako sada održava zdravstveno stanje.

- Kad se kaže tumor pankreasa obično se misli na "ono najgore". "Ja sam zaista imala sreću da u pravom trenutku otkrijem tumor - kaže Biljana i podvlači da tumor pankreasa nije isto što i rak, iako su mnogi skloni da čim čuju za tumor pomisle da je u pitanju maligna pojava.

Biljana Obradović
foto: Milan Đakov

Srećom, Biljanina bolest nije bila maligna. Ispričala je da je tumor bio veličine fudbalske lopte i da do poslednjeg trenutka zapravo nije bilo poznato da li je u pitanju benigni ili maligni tumor:

- Tumor koji je bio veličine 600 grama, 11 centimetara, to je kao jedna fudbalska lopta, a mi do poslednjeg trenutka nismo zaista znali da li je tumor maligni ili benigni, međutim kada je urađena anamneza onda su videli da je došlo polako do "raslojavanja", što ja kažem - zaista me je Bog pogledao da ja to uklonim u pravo vreme, jer da smo sačekali nekih 5 - 6 meseci, ne bih znala u kom pravcu bi to moglo da se razvije - slikovito je dočarala situaciju Biljana Obradović u emisiji "RTS Ordinacija".

"Biljana, imaš tumor pankreasa - moraš na hitnu operaciju kako znaš i umeš!"

Poznato je da Biljana vodi i uvek promoviše zdrav način života, međutim priznaje da se godinama unazad osećala umorno, što ju je navelo da pomisli da nešto nije u redu:

- Pravilno se hranim, ne pušim, ne pijem, idem na spavanje oko 22 sata, bavim se fizičkom aktivnošću idem u teretanu, išla sam i na jogu, ali poslednjih 7-8 godina ja sam osećala konstantan umor, nisam imala snage, često sam bila bolesna, takođe imam redovne cikluse koji traju četiri dana ali posle tih ciklusa nisam mogla da se oporavim po tri nedelje, kao u slučajevima anemije - objasnila je.

Zbog ovakvih simptoma smatralo se da Biljana ima hipotireozu, odnosno smanjenu funkciju štitaste žlezde.

Biljana Obradović
foto: Damir Dervišagić

Zapravo, kako je otkrila u emisiji "RTS Ordinacija", Biljana se 15 godina lečila od hipotireoze, za koju su kasnije profesor dr Nikica Grubor i jedan čuveni endokrinolog ustanovili da nije pravi uzrok Biljaninog stanja, već da je uzrok drugi - cistični tumor pankreasa koji je davao simptome slične hipotireozi.

Biljani je potpuno jasno da njeno stanje jeste delovalo kao hipotireoza jer je zaista imala problem sa oticanjem i sa gojenjem, čak i sa upornim celulitom, a u tom periodu je osećala neku vrstu anksioznosti i, kako kaže, polu - depresije.

- Radila sam i dalje dva posla, ali meni je bila jedna ravna linija i onda su mi svi govorili - ti si se prezasitila poslom, dugo radiš na televiziji, više nema motiva, adrenalina.

Objasnila je da bi nekad nakon vežbanja u teretani bila toliko umorna da nije mogla da ustane iz kreveta. Zbog ovakve simptomatologije, a na predlog prijateljice proverila je polne hormone, a ginekolog ju je poslao i na ultrazvuk stomaka, na kom je otkriveno da "ima nešto ogromno u stomaku".

Gastroenterelolog, profesorka Mira Smiljković tada je otkrila problem i sa Biljanom podelila iznenađujuću vest:

Biljana Obradović
foto: Vladimir Šporčić

- Ti, Biljana, imaš tumor pankreasa, moraš na hitnu operaciju kako znaš i umeš, nađi jednog od dvojice profesora... - bio je lekarski savet.

"Bila sam čvrsta i nisam plakala iako nisam mogla sama da hodam"

Biljana se brzo povezala sa profesorom Nikicom Gruborom i zakazala pregled, a posle mesec i po dana je usledila i operacija.

Pre operacije je slušala kako se tokom zahvata napravi mali rez, međutim iznenadila se kada je videla svoj:

"Kad sam se probudila ja sam imala rez 20 centimetara preko stomaka, tako da se nekad šalim da ću možda neku pticu tu da istetoviram".

Prisetila se da je operacija trajala četiri sata, ali da je bila vrlo hrabra, a osoblje "Prve hirurške" divno:

- Ne radi se tu samo o meni, tamo su oni stvarno 24 sata za sve pacijente i ja sam bila 10-ak dana u bolici. Ja sam ovako nežne građe ali sam tamo bila čvrsta i nisam plakala, ali ja nisam mogla da hodam, polako sam hodala, nisam mogla sama da odem do kupatila, ogroman je rez, imate kateter i tako dalje.

Biljana Obradović
foto: Damir Dervišagić

"Skoro niko nije znao za moju bolest"

U RTS Ordinaciji Biljana je pričala i koliko je emotivno doživela vest o tumoru:

- Kada mi je saopštila doktorka, u tom trenutku to me je zaista slomilo i baš sam se isplakala. Sećam se trenutka kad sam ispred ordinacije zvala mamu. Njoj uopšte nije bilo jasno o čemu se radi.

Na poslu sam krila duže vreme, znali su samo neki od mojih pretpostavljenih. Nisam govorila nikome, a kad sam rekla svi su mislili "ona ima neku cistu", kao to je šala, tra-la-la. Ja sam i dalje gurala dva posla, ćutala, čak nije znao skoro niko iz fudbalskog kluba - iskreno je rekla.

Biljana priznaje da iako je prilično jaka žena, prvih mesec dana se često budila noću pitajući se šta može da se desi. Operaciju je super pregurala, kao i oporavak.

Međutim, kasnije se dešavalo da sve emocije koje je "gurala pod tepih" isplivaju kad se najmanje nada, pa misli da bi joj sad bilo teško da izgura neki eventualni novi izazov:

- Sve to što sam ja zatrpala negde u svojoj podsvesti bi me verovatno slomilo, što je i normalno - priznala je Biljana Obradović.

Bonus video:

04:59

ESPRESO MODNA POLICIJA: Angellina

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.