SPAJAJU NAS BRZINA I TAČNOST: Nataša Đuričić i Emilija Milovanović otkrile čime su se bavile nekada
Nataša Đuričić i Emilija Milovanović, Foto: ZORANA JEVTIĆ

intervju

SPAJAJU NAS BRZINA I TAČNOST: Nataša Đuričić i Emilija Milovanović otkrile čime su se bavile nekada

Na Kurir televiziji srele su se kao slučajni partneri.

Objavljeno:

Voditeljke Brzih vesti Nataša Đuričić i Emilija Milovanović deleći radno mesto postale i dobre drugarice. Dok je Nataša posle završenih prava odmah uplovila u novinarstvo, i nakon rada na nekoliko televizija u martu 2021. stigla na Kurir, Emilija je kao najmlađi prezenter informativnog programa u Srbiji, ali i najmlađa u informativnoj redakciji Kurir televizije, pred kamere stigla, kako kaže, slučajno.

Posle srednje turističke upisala je Fakultet političkih nauka, a u međuvremenu je pisala kolumne za različite magazine i časopise i bila urednik magazina za mlade Youthnow, a radila je i kao moderator na biznis i IT konferencijama. Totalni obrt nastao je kad je posle zaposlenja u oblasti nekretnina slučajno dospela u TV studio.

Kako je došlo do toga?

Emilija: Slučajnost. I pored svih nagovora i predloga onih koji me poznaju i toga što mi je najbolja prijateljica često govorila da sam rođena za televiziju, ni u kom slučaju nisam planirala da se oprobam u televizijskom poslu, posebno ne u informativi. A onda sam popustila i otišla na audiciju. Izgleda da bih baš pogrešila da nisam. Na audiciju sam otišla zbog drugačijeg formata, ali sam upoznala sadašnjeg urednika Zorana Mihajlovića, koji je bio odlučan u nameri da me pripoji informativnoj redakciji. Danas mi je veoma drago što je tako.

kurir
foto: ZORANA JEVTIĆ

Nataša je tu duže. Šta se sve promenilo otkako ste došli na Kurir pre skoro dve godine?

Nataša: Prvi utisak je bio i ostao kolegijalnost i profesionalizam. Vesti su kratke, jasne, naši reporteri su uvek prvi na mestu događaja. Pojačanje u informativnoj redakciji su mladi novinari koji su svojim izveštavanjem doneli osveženje u pozitivnom smislu.

Poredite li Kurir s prethodnim televizijama na kojima ste radili?

Nataša: Poređenje je neminovno. Ono što je dobro prenosite u novi kolektiv. Televizija Kurir se izdvojila pre svega po Brzim vestima. To nije lako. U pet minuta treba spakovati sve najvažnije vesti, a tu su i reporteri koji vrlo često imaju minut da prenesu sve važno što se dešava na terenu. Da uspevamo u tome, pokazuje velika gledanost naših Brzih vesti.

Emilija, koliko vam je to što ste radili kao konferansije pomoglo u prezenterskom poslu?

Emilija: Svaki posao je priča i iskustvo za sebe. To što sam radila konferencije pomoglo mi je da izgradim samopouzdanje i ne plašim se da improvizujem i pogrešim, jer su greške sastavni deo života.

kurir
foto: ZORANA JEVTIĆ

Doprinosi li više vežba ili talenat da one ipak budu retke?

Emilija: U našem poslu ključne su dve sušte suprotnosti: priprema, kao osnov s kojim ulazim u studio, i spontanost u situacijama kad se dešavaju stvari koje nisu u "košuljici". Ne mogu da kažem da su greške nedopustive, jer smo najpre ljudi, ali je balansiranje između te dve stvari ključno.

Nataša: Iskustvo je presudno, a talenat je važan u svakom poslu, posebno na televiziji. Živ program često donosi iznenađenja tako da prezenter, pored toga što mora da bude informisan o svim događajima, mora i brzo da reaguje. Televizija je timski rad. Gledaoci na ekranu vide mene, ali ne i celokupan tim u režiji, koji predvodi realizator. Sve vreme dok traju vesti u kontaktu sam s realizatorom i to je važan segment u našem poslu.

Po čemu pamtite prvi ulazak u studio i jeste li se oduvek lepo "razumeli" s kamerom?

Nataša: Kako se to na televiziji kaže, "kamera me voli". (Smeh) To je moja prednost, o kojoj ne razmišljam. Stilisti, šminkeri i frizeri misle o tome. Moje vatreno krštenje bio je dnevnik na TV Politika. Sećam se da sam imala tremu dok nisam ušla u studio, a kad je krenula špica dnevnika, prosto je iščezla. Emilija: Prvi ulazak u studio pamtim po osećaju da, koliko god sam bila zbunjena, nisam bila sama. Znala sam da su moja porodica, prijatelji, ali i kolege iz redakcije prikovani za ekrane i da smo u tome svi zajedno, pa je taj osećaj bio prisutniji od treme. Nakon tog prvog uključenja, svaki sledeći izgledao mi je kao da sam se rodila u studiju i da je to moj teren odavno.

kurir
foto: ZORANA JEVTIĆ

Koliko je televizijski studio specifično radno mesto?

Nataša: Dok se ne upale svetla, kamere i reflektori, studio je samo obična prostorija. Sedate za sto, kačite mikrofon, kamermani ulaze, režija odbrojava, kreće špica vesti... I onda počinje magija.

Emilija: To je mesto gde je dobra komunikacija s kolegama iza kamere ključna za realizaciju bilo kakvog programa. Ti ljudi čine svaki moj dan i bez sumnje znaju šta je ono što mi treba da bih funkcionisala besprekorno.

Kako izgleda vaš radni dan u pauzama između dva uključenja?

Nataša: Tako što se pripremam za sledeće uključenje. Ali to je deo posla i rutine. Uvek se nađe vremena za kafu i druženje. Dobar smo tim.

Šta je danas izazov u vašem poslu?

Nataša: Svaki novi dan, nove vesti. Bila sam u studiju kad su se dešavali važni događaji kod nas i u svetu: revolucije, hapšenja, velike katastrofe... I uvek je isti izazov preneti tačnu vest, postaviti pravo pitanje i dobiti tačnu informaciju.

Nataša, koliko vas je za ovaj posao predodredilo to što ste odrasli u novinarskoj porodici?

kurir
foto: ZORANA JEVTIĆ

Nataša: Sigurno je doprinelo to što su mi roditelji novinari da krenem njihovim stopama. Imala sam podršku, a novinarski poziv je zarazan, tako da dileme nije bilo. Pravni fakultet dao mi je šire obrazovanje i olakšava mi mnoge segmente u poslu. Iako sam tokom studija razmišljala da se bavim advokaturom, to je bilo kratkog daha. Novinarstvo je ipak pravi izbor.

A vas, Emilija, to što ste se bavili i pisanjem?

Emilija: Ne mnogo, jer su teme kojima sam se bavila bile vezane za svakodnevni život i jednostavnost koja ga čini. S druge strane, pomoglo mi je da pronađem način da budem ono što jesam i delove sebe i svoje ličnosti prenesem na sve čime se bavim. Nemam nameru da menjam pravac karijere, ali volim da učim, istražujem i svoja znanja i veštine nadograđujem kad god i gde god za to imam priliku, bez obzira na to da li se radi o televiziji, pisanju knjiga, muzici ili kuvanju.

Razmišljate li o autorskoj emisiji poput onih koje ste iz oblasti kulture nekada vodili?

Nataša: Svakako da bih volela, jer kultura je deo našeg života ili bi bar tako trebalo da bude, a sve manje mesta je na svim televizijama za nju.

kurir
foto: ZORANA JEVTIĆ

Emilija: O tome razmišlja svako ko se na bilo koji način bavi televizijom, verovatno zato jer smo na ovom svetu da bismo ostavili neku vrstu ličnog pečata. Aktivno razmišljam o tome i imam vrlo preciznu ideju, za koju sam sigurna da će, kad bude bilo pravo vreme, doživeti realizaciju.

Koliko se dobro poznajete s obzirom na to da ste uvek suprotne smene?

Nataša: Srećemo se u toj primopredaji uz kafu. Odlično sarađujemo. Emilija je divna koleginica, veoma posvećena poslu, odličan prezenter i veoma talentovana. Savete vrlo rado dajem, ali i prihvatam.

Emilija: Poznajemo se veoma dobro. Bez obzira na raspored, uvek pronađemo vremena da popijemo kafu. Nataša je pre svega dobar čovek, pametna, nezavisna i jaka žena, koja me je naučila da razdvojim važno od nevažnog i svoju energiju kanališem na prave stvari. Smatram da je u ovom poslu to jedna od najvažnijih stvari.

Bonus video:

00:08

Espreso čestitke: Tijana Milentijević

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.